Kezdődik a Bánkitó Fesztivál, a legnagyobb hazai kisfesztivál

  • narancs.hu
  • 2017. július 12.

Lokál

Szabadság Nógrádban.

Ez a hét a Bánki-tó hete: szerdától vasárnapig a nógrádi tó partján zene, civil és kulturális programok várják a látogatókat. A 9. Bánkitó Fesztivál a tavalyi határ tematika után idén a korrupciót helyezte fókuszba. Olyannyira, hogy a szervezők egy alternatív oligarcha kitalálásával, gerillakampány keretében elképzelték, milyen lenne, ha egy kétes, de gátlástalan pénzember csak úgy rátenné a kezét a fesztiválra, elorozná azt, csak mert megteheti.

Bánkitó Fesztivál

Az új tulajdonos megszólalt.

A liberálisnak látszó Z. Kaufer Roland (azaz Hajmási Dávid színész) olyannyira túltolta az érték választásában a kormányközeli oligarchákat megszégyenítő pofátlan térfoglalást, hogy teljesen hihető volt: a Bánkitónak is annyi. (Mindez ráadásul még az Auróra elleni akció előtt volt; ha azután történik, boldog-boldogtalan készséggel elhitte volna, hogy ezek tényleg mindent, de mindent ki akarnak csinálni, ami nem kormányhű.) Magyarországon ma már bármi megtörténhet: a fesztivál szervezői is azt sugallták, hogy senki sincs teljes biztonságban, sem te, sem az egzisztenciád, sem a kedvenc fesztiválod; egyik nap még minden rendben, másik nap meg jön egy oligarcha, egy stróman, és a történetnek ott vége.

Főszerepben a Bánki-tó

Főszerepben a Bánki-tó

Fotó: Szemerey Bence

A Bánkitón Z. Kaufer áljelenléte mellett a korrupció, mint társadalmi probléma és az az ellen folytatott harc természetesen az eddigi évekhez mérten a programok szintjén is megmutatkozik majd. A bulizás mellett interaktív programok, workshopok és szerepjátékok kapják a főszerepet, a civil jelenlétre és a társadalmi ügyek felkarolására a Bánkitó ez alkalommal is épp akkora hangsúlyt fektet, mint a koncertekre, színházi, képzőművészeti és egyéb kulturális programokra. A fesztiválon a legnagyobb és legismertebb (egyelőre nem betiltott) civil szervezetek is képviseltetni fogják magukat: lesz kerekasztal-beszélgetés, társasjáték, meg persze vita, vita és vita. A TÁP Színház a Korrup Schőn előadásával, a Dollár Papa Gyermekei pedig egy a témához kapcsolódó, a fesztiválra létrehozott előadással érkezik Bánkra. Az állami és az intézményi korrupción túl szó lesz a hétköznapi, egyszerűnek tűnő piti visszaélésekről és az öncenzúráról is. Az összesen140 programban részt vesz a TASZ-tól az Amnesty Internationalon, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézeten és az Átlátszón át a Tanítanék Mozgalom, a K-Monitor, a Menedék, a MigSzol és sok más neves civil szervezet.

false

 

Fotó: Szemerey Bence

A társadalmi ügyekre és civil jelenlétre érzékeny fesztivál ebben az évben más módon is támogatja a civileket: a Share szolgáltatja ugyanis a kézműves sört a látogatóknak, így minden korsó profitja civil szervezetekhez kerül majd. A Share és a Bánkitó Fesztivál csapata kiemelten fontosnak tartja az alkohol addikció elleni küzdelmet, ezért a fesztivál ideje alatt elfogyasztott Share-ekkel a Megálló reintegrációs és közösségi háznak gyűjtenek adományt a fesztiválozók – ez utóbbit Kiss Tibi, a Quimby frontembere mint Share-nagykövet jelölte ki.

A Bánkitó színházi programja évről évre ütősebb kis kortárs színházi szemleként funkcionál. Az idei négy nap alatt 16, többségében a korrupcióra, a hazai politikai és szociális helyzetre reflektáló előadást mutatnak be. Hajdu Szabolcs, mint a fesztivál idei színházi főszereplője workshopot tart, levetítik az Ernelláék Farkaséknál című filmjét, amelynek a színdarab változata is fut majd a legújabb Kálmán-nap előadása mellett. De a Mentőcsónak és a STEREO Akt CÍM NÉLKÜL hajlék-kaland-játékán, vagy a Tünet Együttes The Symptoms korrupciós helyzeteket megidéző, a fesztivál egész területén játszódó kalandjátékában is részt lehet venni.

Tószínpad, mint nagyszínpad

Tószínpad, mint nagyszínpad

Fotó: Szemerey Bence

A szervezők a bevett zenei formulákon sem változtattak, a merítés viszont nagyobb, külföldi fellépőkkel is erősítenek. Az ismert magyar zenészek (Žagar, Fran Palermo, Middlemist Red, Szabó Benedek, Galaxisok, Csaknekedkislány) mellett fellép többek között a brit Slaves, a német The Picturebooks, az izraeli A-WA és az észt Argo Vals is. A cél, hogy megmutassák az európai zenei színtér legfrissebb és legizgalmasabb bandáit. A szlogen szerint: a Bánkitón idén meghallgathatod, mit hallgatnak majd a többiek jövőre.

Bánk négy politikai és társadalmi problémákra reflektáló bulizóna, (a leginkább) NER-mentes övezet.

Figyelmébe ajánljuk