Kimentünk megnézni, mi van a Ligetvédőkkel a gyújtogatás után: döbbenet, por és hamu

Lokál

Alig húsz perc alatt minden elégett.

Leégett a Ligetvédők egy csoportjának tábora. Éjjel fél egy körül a tervezett Néprajzi Múzeum helye mellett, a Felvonulási téren, az úgynevezett Natura Táborban már lefekvéshez készülődött mindhárom éppen jelen lévő protestáló, mikor egy durranáshoz vagy csattanáshoz hasonló zajt hallottak. Zsuzsanna meg is kérdezte, vajon mi lehet az? Ám hirtelen éles fényre lettek figyelmesek. Lángolt a tábor.

Ma délután, amikor kimentünk a helyszínre, az érintettek elmondták, hogy minden nagyon gyorsan történt, a tűz gyorsan terjedt, a lángok egészen magasra csaptak, mire észbe kaptak, már az egész tábor égett. A jelenlévők egyikének (az Ezredesnek) volt annyi lélekjelenléte, hogy a táborban lévő gázpalackot, amivel a Siesta kályhát működtették, még épphogy arrébb tudta vinni a Liget-projekt részeként fém kordonokkal körbekerített részhez. „Ha az benn marad, nekünk annyi. Berobban, és kész” – mondja Zsuzsanna, s felidézi, hogy az egyik társuk már aludt, s úgy kiabált neki, hogy

ébredjen, mert ég a tábor!

Viktor táborhelyének bejáratánál ekkor már nem lehetett semmit látni a tűztől, de volt a raklapokból és nejlonokból tákolt kalyibán egy ablak, s ez volt a szerencséje, ott ki tudott még mászni. Bár egyikük sem sérült meg a tűzeset során, a férfi később rosszul lett, jelenleg kórházban ápolják.

Alig húsz perc alatt minden elégett.

Egy-egy bútordarabot vagy a ruhákkal teli bőröndöt sikerült még megmenteni, de lényegében a tábort porig égették. Nappali fénynél jót látszik, hogy a táborhely mellett lévő zászlórúd vagy a platánfák ágai hogyan és milyen magasságban pörkölődtek meg a tényleg hatalmas tűzben.

A kiérkező tűzoltók eloltották a tüzet, a rendőrök helyszíneltek, és bár az érintett Ligetvédők nem láttak semmit, a Felvonulási tér azon részén

van térfigyelő kamera,

illetve egy fiatal párnak épp arra volt dolga, mikor a tűzeset történt, ők láttak valakit, és vallomást is tettek a rendőrségen. A lángok eloltása után a hatóság emberei és az érintettek is benzinszagot éreztek, de ennél többet egyelőre nem tudni. Úgy tudni, a rendőrök találtak egy személyi igazolványt a helyszínen, ami nem a Ligetvédőké, de nem biztos, hogy ez bármit is jelent.

A Liget-projekt biztonsági embereivel nemegyszer volt tettlegességig fajuló balhéja többeknek a Ligetvédők közül. De tudni kell azt is, hogy maguk a Ligetvédők sem egységesek. Különböző csoportjaik között korábban már volt konfliktus, de az egykori Kertemnél táborozók közül többen is úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy vitáik ugyan vannak, s bizonyos dolgokban nagyon nem értenek egyet, de senkiről nem feltételeznék, hogy a másikra gyújtja éjjel a tábort, teljesen nonszensz ilyesmit feltételezni.

Hogy mi lesz ezután

az Ezredes vezette Ligetvédőkkel, egyelőre nem tudni. Az Ezredesnek és párjának Veszprémben van házuk, haza tudnak menni, de a Városligetért folytatott harcot nem akarják feladni. Jelenleg a Városliget Zrt. által felajánlott konténerben vannak az összeégett dolgaik, meg egy-egy táskában, ami megmenekült.

Búcsúzóul annyit mondanak, „a tábor leégett, de mi itt vagyunk”.

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.