Az ingatlanpiaci boom felemás hatásai

Kiszorulóban

Lokál

Idén az albérletek ára az ingatlanpiac bővülésénél is drasztikusabb mértékben nőtt, amit sokan az Airbnb elterjedésével magyaráznak. Az online szálláshely-szolgáltató nem kedvez a diákoknak és az alacsony jövedelműeknek, de a szállodai lobbi is gyanakodva figyeli terjedését.

Mindannyiunk ismeretségi körében akad valaki, akinek a nyáron lejáró lakásbérleti szerződését csak jelentősen megemelt bérleti díj fejében hosszabbította meg a főbérlője. A Narancs rögtönzött helyzetfelmérése szerint a szerencsésebbek 10-15 százalékos tehernövekedéssel megúszták, de nem voltak ritkák a 30-40 százalékos emelési kísérletek sem. Arról is számtalan cikk szólt az elmúlt hónapokban, hogy a frissen felvett, nagyvárosokba költöző vidéki egyetemisták nehezen és a vártnál magasabb árakon találtak maguknak albérletet. A problémát érzékeli Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke is. Mint mondja, Győrben és Sopronban már évekkel ezelőtt elindultak felfelé a bérleti díjak, idén Budapesten volt a legnehezebb dolguk a diákoknak. A HÖOK jelenleg is várja a kollégiumi túljelentkezések adatait, és dolgoznak az egyetemisták élethelyzetének felmérésén is. „Ahol szükséges, kérni fogjuk az intézményi férőhelyek bővítését, az ösztöndíjreform tárgyalásakor pedig arra törekszünk majd, hogy a juttatások jobban igazodjanak a hallgatók kiadásaihoz” – tájékoztatta lapunkat Gulyás.

Ingatlanpiaci szakértők általános véleménye szerint gazdasági okokkal, a piaci robbanás húzó hatásával magyarázható, hogy az albérletárak a reálkereseteknél és az ingatlan­árak­nál is jóval nagyobb mértékben emelkedtek. Egyre többen vetik fel, hogy a külföldi turisztikai kereslet növekedése, az online szállásfoglaló portálok, elsősorban az Airbnb hihetetlen hazai felfutása is szerepet játszik az árak elszállásában. A 2008-ban San Franciscó-ban alapított, de Magyarországra igazából csak tavaly év végén betörő startup az adóhatóság figyelmét is felkeltette: a NAV közleménye szerint a revizorok július 1-jétől próbavásárlásokat kezdeményeznek az online hirdetések alapján, és a számla elmaradását egymillió forintig terjedő bírsággal, az engedélyek hiányát további büntetésekkel sújthatják.

Vége a hét szűk esztendőnek

 

Rég nem látott optimizmusról tanúskodnak az ingatlanpiaci elemzések, a szakemberek gyakorlatilag egyöntetűen emelkedő tranz­akciószámról, növekvő négyzetméterárakról, gyorsabb átfutásról és az eladóknak kedvező licitekről számolnak be. A becslések szerint nyár végéig körülbelül 90 ezer tranzakció történt a lakáspiacon, a 2008-as válság után volt, hogy egy egész évben nem jött össze ennyi. Év végéig a 150 ezret is elérheti az adásvételek száma, ami már egészen közel van az egyensúlyinak tartott 170-180 ezer ügylethez. Az Otthon Centrum adatai alapján 2015 első fél évében a budapesti használt panellakások ára több mint 20 százalékkal, a téglalakásoké 15-20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 10 százalék körüli volt az emelkedés a nyugati megyékben, és kisebb mértékben ugyan, de keleten és a fővárosi agglomerációban is beindulni látszik a piac.

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint elsősorban a befektetési célú vásárlások hajtották fel az árakat. „A nagyon alacsony banki kamatok és a brókerbotrányok után felmerült bizalmi kérdések miatt sokan a lakáspiacon találják meg a pénzük helyét. Itt egy időben és területileg is koncentrált piacra lépésről van szó, a befektető minél hamarabb szeretne vásárolni, hogy a jövőben várt ár­emelkedés az ő profitját is növelje. Kicsit önmagát is gerjeszti a folyamat: ha valaki ismerősöktől hallja vagy a sajtóban olvassa, hogy a lakásvásárlás jó üzlet, elgondolkodik a beszálláson” – mondta lapunknak Déry. Hegedüs József, a Városkutatás Kft. ügyvezetője is úgy látja, hogy ha a tőkeerős felső középosztály jelentős része hirtelen átalakítja a portfólióját és belép a lakáspiacra, az szinte pillanatok alatt elviszi az árakat, különösen a még mindig viszonylag alacsony éves tranzakciószám mellett. Az elemzők szerint ugyanakkor a befektetési robbanás lecsengése után sem áll le, legfeljebb fékeződik az áremelkedés, mert a következő években a válság alatt elhalasztott saját célú vásárlások is megjelennek a piacon. „Gyerekek a válság alatt is születtek és felnőttek, a lakásvásárlást hajtó demográfiai és élethelyzetbeli változások megtörténtek. Úgy véljük, az érintettek fokozatosan realizálják a vásárlásokat” – magyarázta Déry. Rutai Gábor, a Duna House PR- és elemzési vezetője hozzáteszi, hogy reálértéken számolva a lakásárak még mindig a válság előtti szinten vannak, és Budapest az uniós fővárosok között is nagyon olcsónak számít, így bőven van tér további emelkedésre.

Az albérleti piacot eleve kevésbé viselte meg a válság, Rutai Gábor szerint itt már 2010–2011 tájékán emelkedni kezdtek az árak, részben azért, mert lakásvásárlás helyett sokan inkább albérletbe költöztek, részben pedig a folytatódó urbanizációs tendencia miatt. Győrben, Sopronban, Szombathelyen az ingatlanközvetítők évek óta növekvő bérleti díjakkal találkoznak, elsősorban az Audi-beruházás és az osztrák munkahelyek miatt odaköltöző munkavállalók miatt. 2014 és 2015 első fél éve között azonban rég nem látott mértékű, a Duna House adatai szerint átlagosan 28 százalékos volt a bérleti díjak változása. Budapest II. kerületében 1800 forintról 2700-ra nőtt az egy négyzetméter után fizetendő bérleti díj, a VI. kerületben 1900 forintról 2300-ra, a VIII.-ban 1300 forintról 1900-ra. Az albérletek iránti kereslet növekedése minden bizonnyal a kínálat csökkenésével párosult; Legény Imre, az albérlet.hu alapítója még májusban arról számolt be a Forbes magazinnak, hogy a portálon két év alatt 40 százalékkal csökkent a kiadásra kínált lakások száma. A befektetési célú felvásárlások önmagukban aligha magyarázzák a trendet, hiszen a tulajdonosok részéről az lenne a racionális magatartás, hogy amíg nem tudják az elvárt áron továbbadni az ingatlant, addig a bérbeadással próbálkozzanak. Ezért terjedt el a közvéleményben, hogy a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás szívhatta el a kínálatot az albérletet keresők elől.

A saját lakás turistáknak történő kiadása természetesen nem új gyakorlat Magyarországon, azonban az airbnb-zés felpörgése a korábbinál jóval egyszerűbbé és tömegek számára is hozzáférhetővé tette a fizetőképes külföldi vendégek elérését. A legfrissebb adatok szerint 8000 magyarországi, ebből 3500 budapesti lakás van fent a portálon – a bővülés mértékét jól mutatja, hogy tavaly év végén még csak 1500 lakást kínáltak a magyar tulajdonosok. A kereslet a kínálatnál jobban koncentrálódik a fővárosra, tavaly a 150 ezer airbnb-s utazóból 138 ezer Budapesten szállt meg. Ezért mondják az ingatlanpiaci elemzők, hogy a rövid távú lakáskiadás árfelhajtó hatása leginkább az V., a VI. és a VII. kerületben és a budai Vár közvetlen közelében érvényesül, a külsőbb részeken és vidéken inkább a hazai kereslet dobta meg a piacot. Jelenleg azonban az Airbnb a VIII., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületben is 300-nál több lakást kínál a turistáknak, csak a peremkerületekben csökken néhány tucatra az ajánlatok száma.

Ha a Józsefvárosban másodmagunkkal bérelnénk szállást, az Airbnb keresője szerint éjszakánként 14 ezer forintos átlagárral számolhatunk, a négy személy részére szóló, jellemzően kétszobás apartmanok éjszakánként 20 ezer forintba kerülnek. Ha feltételezzük, hogy a tulajdonos havi 20 napra ki tudja adni az ingatlant, egy egyszobás lakással havi bruttó 280 ezer, kétszobással 400 ezer forint bevételre tehet szert. Ebből le kell vonni a lakásfenntartás, a takarítás és a rezsi költségeit, de pörgő turizmus mellett az airbnb-zés így is jobban megérheti, mint a havi 100–150 ezres fix bérleti díj.

 

Mi lesz a többiekkel?

 

Az sem feltétlenül igaz, hogy az online lakáskiadás csak azért nyereséges, mert a tulajdonos nem adózik (becslések szerint az Airbnb-n 80 százalék körüli a feketepiac részesedése, persze a hosszú távú lakáskiadókért sem tennénk tűzbe a kezünket). Az Airbnb a magyar jogban egyéb szálláshely-szolgáltatásnak minősül, és az adószám kiváltása, valamint a jegyzői engedélyeztetés után főszabály szerint ugyanúgy adózik, mint a hosszú távú bérbeadás. A költségek levonásával megállapított jövedelem után 16 százalék szja-t kell fizetni, ha az éves nyereség meghaladja az egymillió forintot, további 14 százalék egészségügyi hozzájárulás (eho) is terheli. Van azonban egy könnyítés azoknak, akik csak egyetlen saját tulajdonú lakást bocsátanak a turisták rendelkezésére: ők választhatják a tételes átalányadózást is, ez szobánként 32 ezer forint egy évben, plusz 6400 forint eho. A példánkban szereplő, havi 400 ezres bevételt és alsó hangon is havi 200 ezres jövedelmet hozó lakás után összesen évi 77 ezer forintot kell befizetnie a tulajdonosnak (feltéve, hogy az idegenforgalmi adót a vendégekre hárítja). Ez igen csábítónak tűnik az albérlőkereséshez képest, persze több vele a munka, és nagyobb a vállalt kockázat is.

Az Airbnb a világ több nagyvárosában is kiváltotta a hatósági figyelmet, San Franciscóban egy időre be is tiltották, Amszterdamban az egyes lakáskiadók forgalmát évi két hónapra korlátozták, Barcelonában pedig morató­riumot rendeltek el az új szálláshelyek nyitására. Itthon a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre megelégszik a létező jogszabályok szigorúbb betartatásával, és úgy tűnik, a cég ellenlábasai sem szeretnének többet. Elsősorban azért nem, mert az Airbnb minden bizonnyal új turistákat vonz a fővárosba, ami erősíti a gazdasági növekedést, és új munkahelyeket is teremt. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Indexnek nyilatkozva külföldi példák alapján azt valószínűsítette, hogy az Airbnb a vendégek 5-10 százalékát csábíthatja el a szállodáktól. Elsősorban persze az alacsonyabb árkategóriájú hostelektől, ezek forgalma a KSH statisztikái szerint is valamivel kisebb mértékben nő, mint a szállodaipar egészéé. Egyébként Niklai sem az Airbnb betiltását javasolja, csupán egyértelműbb szabályozási környezetet szeretne.

Kérdés, hogy a budapesti airbnb-zés felfutása mennyire követett valódi keresleti tendenciákat. Könnyen előfordulhat, hogy a téli hónapokban az újdonsült vállalkozók kevésbé sikeres része azzal szembesül, hogy – különösen adófizetés mellett – a rövid távú lakás­kiadás nem is akkora biznisz. Ha ők visszatérnek a bérbeadáshoz, enyhülhet a fővárosi albérletkrízis. Déry Attila ráadásul arra számít, hogy a belföldi keresleti nyomás is csökkenhet valamelyest, mivel a most albérletben élők közül sokan lakásvásárlásra szánhatják el magukat a következő években. Mindazonáltal a leendő egyetemistáknak nem árt felkészülni a hosszabb reggeli utazásokra és a zsúfoltabb albérletekre.

Egyelőre nem világos, hogy a bérleti díjak emelkedése mennyiben érinti az alacsony jövedelmű családokat. Szekér András, a Habitat for Humanity igazgatója szerint körülbelül 300 ezer embernek lenne szüksége szociális bérlakásra, önkormányzati tulajdonban viszont csak 120 ezer lakás van. A szegények többsége tehát piaci alapon bérel, rájuk közvetlen kihatással lehet az áremelkedés, továbbá félő, hogy az ingatlanpiaci felfutás további privatizációra vagy piaci alapú bérbeadásra ösztönzi az önkormányzatokat. „Nem a lakbér az egyetlen nyomás az alacsony jövedelműek lakhatásán, idén márciustól sok helyen megszűnt a lakásfenntartási támogatás. Az elhúzódó jelzálogválság és közüzemi tartozások is terhelik a lakhatási gondokkal küzdőket” – mondta lapunknak Szekér, megjegyezve, hogy az utóbbi hónapokban érzékelhetően nőtt a hozzájuk segítségért fordulók száma.

A Habitat és a Városkutatás Kft. a szociális lakásügynökségek koncepciójával orvosolná a lakhatási szegénységben élők problémáit, a több százezer üresen álló, magántulajdonban lévő lakást állami támogatással és közvetítő szervezetek segítségével adnák ki a szegényeknek, ezzel enyhítve a tulajdonosok kockázatait (az elgondolásról bővebben lásd: Üresen vagy félig lakottan, Magyar Narancs, 2014. január 16.). Hegedüs József, a Városkutatás ügyvezetője követendő példaként említi azokat a nyugati megoldásokat is, amelyek megpróbálják egyensúlyba hozni a bérlő és a tulajdonos érdekeit. „Ilyen Németországban a lakbértükör és néhány városban (Berlin, Hamburg) a lakbéremelési korlát. Svédországban az önkormányzati lakásvállalatok által üzemeltetett bérlakás-szektorban a bérlők és a tulajdonosok érdekvédelmi szervezetei egyeznek meg a lakbérről. A lakbér tehát változtatható, követi is a piaci trendeket, de nem hirtelen megugrással reagál a rövid távú ingadozásokra.”

Figyelmébe ajánljuk

Átvitt értelem

Jędrzej apukája bokszbajnok volt a hetvenes években, de megmondták neki az elvtársak, hogy az olimpián majd veszítenie kell a szovjet versenyzővel szemben, mire ő abbahagyta az egészet, fiát kifejezetten eltiltotta a boksztól, szegény bányászként, a munkahelyén kapott légúti betegségben halt meg. Megfulladt. Konkrétan és átvitt értelemben is.

Blue Bayou

  • - turcsányi -

Az időutazás és a vérfertőzés közé nehéz egyenlőségjelet tenni. Ám tudjuk jól, hogy a mozi csodákra képes.

Truffaut-ra várva

Értelmiségi fiú és pincérlány nem lehetnek egymáséi az osztálykülönbség miatt. A fiú (Victor Belmondo, a nagy Jean-Paul fia, látszik is rajta) egyetemre jár, filmrendezői ambíciói vannak, és társadalmi helyzetének megfelelő, sznob barátai, akik ki nem hagynák az alkalmat a nem csak Truffaut-t, de Marilyn Monroe-t sem ismerő lány cikizésére (akit Marie-Line-nek hívnak, haha).

Kint is bent

  • Kiss Annamária

Gombfoci, műbőr fotelek, kőbányai világos; szemüvegek óriási kerettel, húsleves és rántott hús; skálás szatyor, műanyag ételhordó, Wunderbaum és pajesz.

Kötelező olvasmány

  • Németh Gábor

Ballát olvasni olyan, mintha az ember fölülne a hullámvasútra, és életkori sajátosságainak megfelelően viselkedne. Sose tudod, mi jön, sikoltozol és üvöltesz, hol félelmedben, hol örömödben. Lásd még a paraszt bácsit a viccben, akit elvittek műrepülni. Aki sok mindenre számított, még arra is, hogy becsinál, de arra azért nem, hogy az egész a nyakában végzi.

 

Az orosz mese

„Önök felfüggesztett szabadságvesztéssel, Damoklész kardjaként próbálnak fenyegetést elérni nálam. Én ott leszek, ott fogok harcolni. Ha akarnak, dugjanak érte börtönbe. Most már tényleg csak egy hajszál választ el tőle. Dugjanak börtönbe, megyek, de én ott leszek kint az emberekkel, most pedig kivonulok a magyar parlamentből, de ne féljenek, önök is ki fognak, csak önök nem önszántukból. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

A pánik és a reakció

Lassuló és kimerülő gazdaság, növekvő elégedetlenség a mélyben, a semmiből előtört politikai versenytárs, rakétasebességgel lefalcoló külföldi szövetségesek. Ennél nagyobb veszély nem is leselkedhet az egyeduralomba belekényelmesedett kormányra.

 

A pecsenyekacsa alkonya

Eddig Európa 30 baromfitartó gazdaságában tört ki a madárinfluenza, ezért e helyeken a teljes állományt felszámolták. Az esetek harmada Magyarországhoz köthető, a legtöbb állatot viszont Olaszországban kellett leölni. A baromfi-feldolgozókat idővel alapanyag­hiány sújthatja.