Kitiltották egy magyar tóról a kínai szuperbotot

  • narancs.hu
  • 2024. január 7.

Lokál

Parázs vita támadt a horgásztársadalomban a sztárversenyző által forgalmazott nyél miatt: durván széttépi a halak száját, vagy nem? 

Egy bizonyos bottal tilos horgászni szombat óta a dunavarsányi horgásztavon, ezt a tulajdonos tudatta a Facebookon.

A tilalom híre azért terjedt el nagyon gyorsan a horgászok között, mert bizonyos módszereket, amelyek nem elég kíméletesek a halakkal, régóta tiltanak Magyarországon. A különböző halfajokat méretkorlátozás is védi, és a szaporodás időszakában sem szabad rájuk horgászni. Ezen túl számos előírással próbálják biztosítani, hogy a kifogott zsákmány minél kevesebbet szenvedjen, mielőtt visszaengedik vagy hazaviszik.

Arra azonban még nemigen volt példa, hogy egy bizonyos forgalmazó konkrétan meghatározott botjának használatát tiltják. 

Most pedig erről van szó:

 
aranypikkely
 

 A poszt Döme Gáborra utal. Ő profi sporthorgász, a 2019-ben világbajnokságot nyert magyar csapat tagja, és az ország egyik leghíresebb horgászcikk-kereskedő cégének alapítója, tulajdonosa.

A bot, amelyről szó van, kínai találmány, nem olyan régen gyártják, és a jelek szerint ő is forgalmazza. Tavaly novemberben megosztott egy rövidfilmet a használatáról, mellette megjegyzésben elnézést kér azoktól, akiknek az első szállítmányból már nem jutott, merthogy két nap alatt elkapkodták, amit rendelt

A videót Döme Gábor narrálja, s az látszik az elején, hogy a horgászbottal – orsó nélkül – vagy húsz kilogrammos sügérféle halat akaszt meg és fáraszt ki a pecás rövid idő alatt, ez pedig az egyébként vékony bot feltűnően nagy teherbírásának tudható be. Más spiccbotok ilyen hatalmas erőkifejtést nem bírnának, eltörnének.

A bemutató sokak fantáziáját megmozgatta, mások pedig elszörnyedtek rajta. Hiszen

a horgász nagyon nagy szakítószilárdságú zsinórt használva olyan iszonyatos erőt tud kifejteni így, amelynek révén a horog a pontyok száját széttépheti.

Ez pedig nem kívánatos olyan horgászvizeken, ahol a legtöbben a kifogott nagy pontyokat – amelyek értéke méretüktől, sőt, ismertségüktől függően több százezer forint lehet – matracra fektetik, hogy ne törődjenek, sebkezelővel látják el a sebet, és fényképezés után visszaengedik őket a vízbe.

A tilalmat elrendelő poszt alatt nagyon indulatos vélemények olvashatók. Egy visszafogott hozzászólás azt szögezi le, hogy egy magántavon a tó tulajdonosa elrendelhet ilyen tilalmat, mert az ő halai vannak a vízben, ő a házigazda és a vendéglátó. 

Ugyanakkor minden horgászbotot lehet úgy használni, hogy kímélje a halakat, és úgy is, hogy ne, ez a horgász képzettségétől, végszerelékétől és intelligenciájától függ.

„Ezen felszerelésnél a végszerelék kritikus pont. Ezen áll vagy bukik a hal épsége vagy a horgászat sikeressége. Azt az egyet nem szabad elfeledni, hogy ezeket a botokat milyen halak horgászatához használják odakint. (Amur és busa, ritkább esetben a pontyok ázsiai fajtái közül valamelyikre.) A közös bennük az, hogy mindegyik célhalnak borzasztóan kemény, csontos szája van. Közel sem olyan mint a hazánkban élő pontyoknak. De mint már említettem, hozzáértő kezekben biztos, hogy halbarát módszer is tud lenni. Viszont a tulaj szíve joga olyan szabályt hozni amilyet csak akar. Ne veszekedjünk ilyen dolgokon, majd úgyis látjuk, van-e ennek jövője itthon vagy sem” – írta egy hozzászóló.

A tilalom híre eljutott Döme Gáborhoz is, aki a jelek szerint megbántódott miatta:

Frissítés: később nyilvánvalóan beszéltek egymással, mert a tógazda eltávolította a bot használatát tiltó posztot, és elmagyarázza, miért:

A kívülállók számára a teljesen szabályos és kíméletesnek elismert halfogás is eléggé barbár eljárásnak tűnhet, ám érdemes tudni, hogy Magyarországon évről évre egyre többen horgásznak, jelenleg mintegy 800 ezren

(A címlapkép a videófelvétel egy kockája)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk