Közölte a BKV, hány dolgozójuk fertőzött

  • narancs.hu
  • 2021. március 9.

Lokál

Főleg a Vasúti Üzemeltetési Igazgatóságtól betegedtek meg most sokan. 

A járvány kezdete óta a BKV Zrt. dolgozói közül 714 embernél azonosították a koronavírust, jelenleg 181 az igazolt fertőzött, karanténban lévő munkavállalók száma - közölte a cég a 24.hu kérdésére.

A budapesti közlekedési vállalat dolgozóinak ferzőzöttsége azután került előtérbe, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes hétfőn arról beszélt az ATV-n, hogy annyira sok a beteg a 2-es metró vonalán dolgozók között, hogy ha még két ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a vonalat. Tüttő szerint veszélyben van a hulladékszállítás és a takarítás is.

Tüttő kedden azt közölte, hogy elkezdik a metródolgozók beoltását, a Főpolgármesteri Hivatal pedig azt közölte, hogy a következő három napban a BKV munkatársai közül 138-an kapnak koronavírus elleni oltást a Szent Imre Kórházban. Azt írták, első körben azokat oltják be, akiknek kiesése kritikus helyzetben veszélyeztetné a közlekedés fenntartását, ebbe a körbe tartoznak - mások mellett - a forgalmi menetirányítók, a járműszerelő-specialisták vagy azok a munkatársak, akik nélkül az egész áramellátási rendszer üzemeltetése kerülne veszélybe.

A BKV most azt közölte, a 181 jelenlegi fertőzött közül 119-en a Vasúti Üzemeltetési Igazgatóságtól érintettek, 55-en pedig az Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóságtól, a kontakt személyek száma pedig 79 fő, ez azt jelenti, hogy a keddi adatok alapján a munkából kieső dolgozói létszáma 260 fő.

A BKV Zrt. azt is közölte, hogy megfelelő munkaszervezéssel próbálják fenntartani az üzemeltetést a metró, a villamos, az autó- és trolibusz üzemágakban egyaránt a jelenlegi járványhelyzetben.

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.