Közös a tű, közös a baj

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2015. dec. 02., 08:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Növekvő hepatitiszfertőzés, két újabb HIV-pozitív eset, közös tűhasználat és az új pszichoaktív szerek további térnyerése. Milyen eredményekre számíthatunk 200 gyorsteszt elvégzése után?

Az Alternatíva Alapítvány december elsején, az AIDS elleni küzdelem világnapján mutatta be legújabb kutatási eredményeit, amit 201 gyorsteszt elvégzése és ugyanennyi kérdőív kitöltése után összegeztek. A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott programban négy nagyváros hat alacsony küszöbű szolgáltatást nyújtó szervezete működött együtt az alapítvánnyal: Budapesten az Artéra Alapítvány és a Baptista Szeretetszolgálat, Miskolcon a Drogambulancia Alapítvány és a Laurus Egyesület, Pécsett az Indit Közalapítvány, Szegeden pedig a Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum.

A program jövő év áprilisáig tart, és a már elvégzett 200 teszt mellett újabb 400 áll a szervezetek rendelkezésére, ennyi tapasztalat után azonban fontosnak érezték összegezni ismereteiket. Ami kevéssé tér el a már eddig is tudhatótól, a kulcsszavak továbbra is az új pszichoaktív szerek és a többszörös tűhasználat.

false

 

A gyorstesztet nyálból és ujjbegyvérből vett mintán végzik, a HIV-re és szifiliszre vonatkozó eredmény egy percen belül, a hepatitis C-re pedig húsz perc alatt megtudható, ami éppen alkalmas egy gyors, személyre szabott, ártalomcsökkentő tanácsadásra és beszélgetésre. A 200 megszűrt személy kétharmada férfi, az átlagéletkor 32 év, nagy részük intravénás szerhasználó, kisebb részük pedig szexmunkás (vagy a kettő együtt). Ami pedig a legfontosabb: több mint egyharmaduk még sosem volt szűrésen, másik egyharmaduk pedig fél évnél régebben – azaz a programnak sikerült elérnie a leginkább veszélyeztetett csoportot.

Az eredmények alapján a szifiliszes esetek száma elenyésző, HIV-pozitívat kettőt találtak (mindkettőt Budapesten), ami bár nem sok, igen veszélyes lehet, ha ugyanis a HIV bekerül az intravénás drogfogyasztók körébe, rendkívül gyorsan elterjedhet. Ami továbbra is magas és aggasztó, az a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya. Az elmúlt három évben számuk egyébként is megduplázódott, és a növekvő tendencia az alapítvány mérései szerint is folytatódik. A legtöbb fertőzött Budapesten van, többségük új pszichoaktív szert injektál, bőven lekörözve ezzel a heroint (kristályt a megkérdezettek 57 százaléka, heroint csupán 10 százaléka használ).

false

 

A kérdőívekből az is kiderült, hogy átlagosan háromszor használ egy intravénás drogfogyasztó egy tűt, ami a kibontás után elveszti a sterilitását, többszörös használata növeli a fertőzés kockázatát. Arról nem is beszélve, hogy másokkal is megosztják – és nemcsak a tűt, hanem az anyag feloldásához szükséges vizet vagy szűrőt is. A legkirívóbb esetben pedig egy ember akár tizenhatszor is használja ugyanazt a tűt. Ez köszönhető például az ország két legnagyobb tűcsereprogram bezárásának; a fogyasztók elmondása szerint egy steril tű ára „az éjszakában” akár 500 forint vagy még több is lehet. Annyiért persze nem kell, ezért inkább többször élnek ugyanazzal. A WHO szerint egy intravénás szerhasználóra legalább 100 steril tűnek kellene jutnia egy évben (ideális esetben akár 200-nak is), ehhez képest Magyarországon akkor is csak 76 jutott, amíg működtek a tűcserék, azóta ezt a számot a szakértők 36-ra saccolják.

Az alapítványok munkáját és az elmúlt néhány hónap tapasztalatait a Jogriporter Alapítvány kisfilmje rögzíti.

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2015. dec. 02., 08:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  ford
  2015. december 03., csütörtök 15:23
  Mokas h ezt mondod, az elmaradott svejcban pl a szerhasznalonak ingyenes heroint biztosit az allam h ne egesz napos program legyen a beszerzesi bunozes, igy nagyobb szamban dolgoznak, adoznak, hagynak fel a szenvedellyel, kevesebb a kar es a halaleset, az allam szerhaszlalo polgarai kozt. Pragmatikus felismeres, elfogadom nem erzelmi politika, felesleges gyulolet keltes, hanem humanus megoldas, ami nem jellemzo a magyar kormanyra.
  Cyrano 2003-ban regeltem, es nem akarom meggyozni,csak kifejtem a velemenyem, sajat oromomre. Apa mindig azt mondja, h hittel nincs vita, itt tehat eszervek nem hatnak, es meghasonulni se fog grrr, h balvanya tizeneve szoges ellenkezojet mondta, tette mint most, hisz az emlekezete rovid, es mi az a kognitiv disszonencia
 2. 4
  Cyrano
  2015. december 03., csütörtök 07:41
  hihihihi, új fiú.:)
  Te tényleg azt hiszed, hogy grrr nénivel lehet beszélgetni?
  Ő mindent tud, sőt jobban tud.
  Neki ítéletei/előítéletei vannak, nem érvei.

  Grrr: steril tű helyett nem foglalkoznál velem? Mert megígérted. A por nő, az ablak koszos, kocsonyára vágyom, no meg a karácsonyi bejgli is a nyakunkon, a törődés meg sehol.
 3. 3
  grrr
  2015. december 03., csütörtök 06:46
  Kedves ford, pontosan arra akarok rámutatni, hogy a fillérekért beszerezhető steril tű jobb választás mint a hepatitisz és egyéb hasonszőrűek.

  De szerettem volna rámutatni, hogy kábítószeres őfelsége tehetne ezért valamit, ő nem egy gyönge báb, ha arra képes a mélyszegény, hogy a kábítószert beszerezze - az is fillérekbe kerül? - akkor arra is képesnek kellene lennie hogy bírjon vásárolni magának sterilt tűt.

  Lassan ott tartunk,hogy nemcsak a könnyen hozzáférhető steril tűt kéne a kormánynak biztosítania a mélyszegény kábítószeres számára, hanem magát a kábítószert is.

  Mindenki mindenért felelős, kivéve a kábítószerest aki körbefertőz mindent és mindenkit.

  Pedig ennek büntetendő cselekménynek kellene lennie, de ezek szerint nem az.

 4. 2
  ford
  2015. december 02., szerda 23:37
  Ki beszelt itt orbanrol? Eleg lenne ha hagynak a civilszervezeteket h elvegezzek az allam feladatat, ha mar nem hajlando, inkabb keresztbe fekszik, azaz az ilyen alacsony kuszobu szollg. mint steril tu osztas. Miert eri ez meg neked grr? Nem olcsobb a filleres tut kifizetni, mint a hiv/ hepa c kezelest? Es a fertozes se all meg a 8. ker hatarain, igdnis koz.eg. problema lehet. Es tenyleg bele akarsz menni egy melyszegenysegben elo k.szer fogyaszto lelki vilagaba, h miert nem kezenfekvo elmennie a patikaba beszerezni a 20ft-os inzulin injektort, vagy hiszel a szakertoknek, h nagy a szakadek
  Apropo orban, az elso orb. korm. meg halado szellemu, artalomcsokkentesre, prevenciora epito drogpolitikat tett le az asztalra, csak ez a masodik, harmadik lett ennyire elvetemult, es hasznalja ellensegkepnek az allam polgarainak kulonbozo csoportjait
 5. 1
  grrr
  2015. december 02., szerda 08:54
  Isten őrizz hogy a kábítószerfogyasztó felelős legyen valamiért.

  Arról szó sem lehet.

  Orbán, miért nem állsz ott a kábítószeresek mellett, miért nem nyomsz a kerükbe steril tűt?

  MInt már említettem a steril tű fillérekbe kerül a patikákban, korlátlanul kaphatók bár szerintem interneten is rendelhetőek.

  Mindegy: Orbán álljál ott és adjál nekik steril tűt!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...