Közös a tű, közös a baj

Lokál

Növekvő hepatitiszfertőzés, két újabb HIV-pozitív eset, közös tűhasználat és az új pszichoaktív szerek további térnyerése. Milyen eredményekre számíthatunk 200 gyorsteszt elvégzése után?

Az Alternatíva Alapítvány december elsején, az AIDS elleni küzdelem világnapján mutatta be legújabb kutatási eredményeit, amit 201 gyorsteszt elvégzése és ugyanennyi kérdőív kitöltése után összegeztek. A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott programban négy nagyváros hat alacsony küszöbű szolgáltatást nyújtó szervezete működött együtt az alapítvánnyal: Budapesten az Artéra Alapítvány és a Baptista Szeretetszolgálat, Miskolcon a Drogambulancia Alapítvány és a Laurus Egyesület, Pécsett az Indit Közalapítvány, Szegeden pedig a Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum.

A program jövő év áprilisáig tart, és a már elvégzett 200 teszt mellett újabb 400 áll a szervezetek rendelkezésére, ennyi tapasztalat után azonban fontosnak érezték összegezni ismereteiket. Ami kevéssé tér el a már eddig is tudhatótól, a kulcsszavak továbbra is az új pszichoaktív szerek és a többszörös tűhasználat.

false

 

A gyorstesztet nyálból és ujjbegyvérből vett mintán végzik, a HIV-re és szifiliszre vonatkozó eredmény egy percen belül, a hepatitis C-re pedig húsz perc alatt megtudható, ami éppen alkalmas egy gyors, személyre szabott, ártalomcsökkentő tanácsadásra és beszélgetésre. A 200 megszűrt személy kétharmada férfi, az átlagéletkor 32 év, nagy részük intravénás szerhasználó, kisebb részük pedig szexmunkás (vagy a kettő együtt). Ami pedig a legfontosabb: több mint egyharmaduk még sosem volt szűrésen, másik egyharmaduk pedig fél évnél régebben – azaz a programnak sikerült elérnie a leginkább veszélyeztetett csoportot.

Az eredmények alapján a szifiliszes esetek száma elenyésző, HIV-pozitívat kettőt találtak (mindkettőt Budapesten), ami bár nem sok, igen veszélyes lehet, ha ugyanis a HIV bekerül az intravénás drogfogyasztók körébe, rendkívül gyorsan elterjedhet. Ami továbbra is magas és aggasztó, az a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya. Az elmúlt három évben számuk egyébként is megduplázódott, és a növekvő tendencia az alapítvány mérései szerint is folytatódik. A legtöbb fertőzött Budapesten van, többségük új pszichoaktív szert injektál, bőven lekörözve ezzel a heroint (kristályt a megkérdezettek 57 százaléka, heroint csupán 10 százaléka használ).

false

 

A kérdőívekből az is kiderült, hogy átlagosan háromszor használ egy intravénás drogfogyasztó egy tűt, ami a kibontás után elveszti a sterilitását, többszörös használata növeli a fertőzés kockázatát. Arról nem is beszélve, hogy másokkal is megosztják – és nemcsak a tűt, hanem az anyag feloldásához szükséges vizet vagy szűrőt is. A legkirívóbb esetben pedig egy ember akár tizenhatszor is használja ugyanazt a tűt. Ez köszönhető például az ország két legnagyobb tűcsereprogram bezárásának; a fogyasztók elmondása szerint egy steril tű ára „az éjszakában” akár 500 forint vagy még több is lehet. Annyiért persze nem kell, ezért inkább többször élnek ugyanazzal. A WHO szerint egy intravénás szerhasználóra legalább 100 steril tűnek kellene jutnia egy évben (ideális esetben akár 200-nak is), ehhez képest Magyarországon akkor is csak 76 jutott, amíg működtek a tűcserék, azóta ezt a számot a szakértők 36-ra saccolják.

Az alapítványok munkáját és az elmúlt néhány hónap tapasztalatait a Jogriporter Alapítvány kisfilmje rögzíti.

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.