Közterület-foglalási engedély nélkül is lezárták a járdát, és folytatják a Diplomata-ház bontását a Várban

  • L.T.
  • 2022. január 20.

Lokál

Úgy tűnik, nemcsak a civilek, a kerületi polgármester is hiába tiltakozik a Matolcsy-féle alapítvány megbízottjaival szemben.

Ahogy arról már beszámoltunk, hétfő óta állnak őrséget a Huszonkettesek Építész Csoport tagjai a Szentháromság téren, hogy így tiltakozzanak a Várnegyed egyik legjelentősebb modern épülete, a Szentháromság téri ún. Diplomata-ház elpusztítása ellen. Az épület bontását az ingatlan beruházója, a Matolcsy György-féle Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) rendelte el, a munkálatok múlt szerdán kezdődtek. Annak ellenére, hogy a kivitelező nem kért településképi véleményt a budavári önkormányzattól, és közterület-használati engedélye sem volt.

 
Bekerítve
Fotó: Legát Tibor 

A Huszonkettesek Építész Csoport ezt kihasználva áll hétfő óta „őrséget” az épület előtti járdán. „Azzal, hogy mi itt vagyunk a járdán és nem hagyjuk, hogy ezt jogellenesen leszalagozzák, fel tudjuk hívni a figyelmet a jogsértésre, illetve talán lassítani is tudjuk azt a folyamatot” – mondta lapunknak kedden az őrség egyik tagja, Lente András, ám sem ő, sem a csoport többi tagja nem számított arra, hogy a kivitelező a megfelelő engedély híján is lezárja a járdát. Pláne úgy, hogy a Huszonketteseknek engedélyük is volt (és van jelenleg is), hogy ott demonstráljanak.

Csütörtök hajnalban mégis önkényesen lekerítették a járdát, és folytatták a munkálatokat, kiszorítva így a Huszonkettesek demonstrációját. Az építészcsoport őrsége értesítette a rendőrséget, a közterület-felügyeletet és V. Naszály Márta polgármestert, hogy lépjenek fel a jogsértés ellen, mivel a kivitelező nem volt hajlandó eleget tenni felszólításuknak. De később a kiérkező rendőrök sem jártak el kordon lebontása ügyében. 10 órakor a helyszínen volt V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester is,

aki a rendőröknek is megismételte, hogy a Budavári Önkormányzat nem adott közterület-használati engedélyt a bontásnak.

 

Mivel a Huszonkettesek (engedélyezett) sátrukat nem tudták elhelyezni a járdán, így  az úttesten folytatták demonstrációjukat, ezért a gépjármű forgalmat el kellett terelni.

 
V. Naszályi Márta kerületi polgármester (a kép bal szélén, háttal) is megjelent a helyszínen
Fotó: Legát Tibor 

A polgármester „megerősítő” nyilatkozata ellenére minden jel arra utalt, hogy az elterelésen kívül egyéb rendőri intézkedés nem lesz, röviddel később pedig bizonyossá vált. Tudomásunk szerint ekkor a kivitelező képviselője – mint nyulat a cilinderből – előhúzta azt a tegnap készült statikai szakvéleményt, hogy az épület életveszélyes és ezért azonnal le kell bontani. Márpedig egy ilyen szakvélemény felülírja a kerületi önkormányzati döntéseket. V. Naszályi Márta azonban azt mondta, ha ez valóban így van, és valódi életveszélyről van szó, akkor ezt előzetesen be kellett volna jelenteni az önkormányzatnál. A bontás egyelőre zavartalanul folytatódhat.

Figyelmébe ajánljuk