Magyarországot is elérte a kanadai erdőtüzek füstfelhője

  • narancs.hu
  • 2023. július 11.

Lokál

A nagy mennyiségű füst a levegőminőséget is befolyásolhatja.

A kanadai erdőtüzek füstje Magyarországra is eljutott, ráadásul nem is kis mennyiségben – írja az Időkép.

A portál szerint a Kanadában tomboló erdőtüzek füstfelhője vont vastag fátylat a Kárpát-medence fölé az elmúlt napokban. Az Atlanti-óceánt átszelő füstfelhő már napokkal ezelőtt megjelent Nyugat- és Délnyugat-Európa fölött, a magassági áramlatoknak köszönhetően pedig hazánkig is eljutott.

A füst különösen jól látható naplemente és napkelte idején, amikor a horizont fölött szürkés, barnás sávként, sávokként jelenik meg. Mint írták, az Európát elérő füstfelhő a troposzféra felső részében, vagyis a Föld felszínétől 8-15 kilométerre található. Ebben a régióban a füst tovább haladhat, vagy lassan leülepedhet a felszínre, a levegő páratartalmának, hőmérsékletének és más meteorológiai tényezők függvényében.

Bár a füst jelentős magasságban lehet a földfelszín felett, és ha eléggé felhígult, nem okoz jelentős levegőminőségi problémákat az alatta lévő területeken, azonban, ha a füst közelebb kerül a felszínhez, például egy időjárási front vagy egy szélcsendes időszak hatására, akkor befolyásolhatja a helyi levegőminőséget.

(Címlapképünkön: Az Időkép homokkomáromi webkamerájának kedd reggeli képe)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk