Már ugrik az óriás csodaszarvas a Pénzmúzeum udvarán

  • narancs.hu
  • 2022. december 16.

Lokál

Ha valaki nem tudta volna, az 5 méteres szarvas "a pénzügyi tudatosság fejlesztésének" is jelképe. 

Csütörtök este átadták a Csodaszarvas-szobrot az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum kertjében – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Azt írták, 

"a szobor a megújulást, útmutatást, a bőség és boldogság keresését szimbolizálja, a Pénzmúzeum missziójának, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének jelképe".

A Pénzmúzeumnak is jelképe a Csodaszarvas, amely "a megújulást, felemelkedést, a bőséget szimbolizálja, kapcsolódik az intézmény értékteremtő missziójához és a pénz jelentéstartalmához is". A csodaszarvas motívuma már tavasszal a Pénzmúzeum logójaként is megjelent, valamint a látogatói útvonal során is többször visszaköszön az épületben – írták.

A szobrot Szőke Gábor Miklós készítette, aki azt mondta, a szobor "nem egy szarvas anatómiai ábrázolása, hanem egy stilizált alak. A természetfeletti lényt olyan mozdulatban ábrázoltam, amely természetben nem létezik, az első lábai előre állnak, mintha úszna az égben, miközben elrugaszkodik a földi szférát jelképező szikla tetejéről".

A szarvas agancsa polírozott bronzöntvényből készült, teste többezer bronzból hajlított aranyszőr lemezből áll. Paramétereit tekintve a talapzat több mint 6 méteres, míg a rajta álló szarvas eléri az 5 méteres magasságot, a szobor több mint 15 tonnát nyom.

Szőke Gábor Miklós egyébként nagy kedvenc a NER-ben, az MNB pedig különösen kedveli: rendeltek már tőle az aranyszarvas mellett suhanó aranyrudakról készült szobrot is, harcoló medvét és bikát és felhőből kiugró oroszlánokat, de ő csinálta a Fradi-sast a stadion mellé és a vadászati világkiállítás agancskapuját is

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.