Mégis lesz népszavazás a római-parti mobilgátról?

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 16., 08:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Momentum és az LMP is beszáll az aláírásgyűjtésbe.

Újabb népszavazási kérdést hitelesített a Fővárosi Választási Bizottság a római-parti mobilgát ügyében. Legutóbb tavaly ősszel tette meg ezt a Kúria,azonban azt alig egy hét múlva semlegesítette a fővárosi önkormányzat egy rendkívüli ülésen.

A Fővárosi Közgyűlés elmúlt 27 évének legszomorúbb pillanata: így vette semmibe Tarlós a budapestieket

Kizárólag a népszavazást akarta megakadályozni. Nehéz lenne vitatkozni azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a római-parti gátról szóló népszavazás szerdai megakadályozása a Fővárosi Közgyűlés elmúlt 27 éves történetének egyik legszomorúbb pillanata, rég nem látott mélypontja volt. Tarlós városvezetése lényegében késlekedés nélkül összehívta a közgyűlés rendkívüli ülését, amint kiderült, hogy a római-parti gátról lehet népszavazást tartani, és kilenc ellenzéki párt megkezdte az ehhez szükséges aláírások összegyűjtését.

A mostani népszavazási kezdeményezés éppen ezért pontosabban fogalmaz. A dr. Czirmes Györgyné magánszemélytől érkezett kérdés pontosan így szól: "Akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?

A magánszemély által indított népszavazási kezdeményezés csak akkor lehet sikeres, ha civilszervezetek és pártok is az ügy mellé állnak. A hvg.hu megkereste az ügyben az LMP-t és a Momentumot. Hajnal Miklós szóvívő szerint "a Momentum is támogatja az aláírásgyűjtést és csatlakozunk hozzá, helyi szinten már meg is kezdték a szerveződést a párt óbudai tagjai."

Csárdi Antal, az LMP frissen megválasztott képviselője szerint a budapestiek számára egy nagyon fontos ügyről van szó, ezért egyértelmű, hogy az LMP is támogatja a népszavazást, és beszáll az aláírásgyűjtésbe."

A lap arról is ír, hogy népszavazási ügyekben aláírásgyűjtés nem folytatható az országgyűlési választások után 40 napig, tehát legkorábban ezt május 18-án lehet megkezdeni. Onnantól összesen 30 nap áll rendelkezésre, hogy a szükséges 138 ezer aláírás összegyűljön.

Az előzményekről korábban írtunk itt, itt és itt is, print kiadásunkban pedig részletes foglalkoztunk a mobilgát ügyével:

A gazdagok játszótere – Eldől a Római-part sorsa

A mobilgát-beruházás a végére fölemészthet akár 20 milliárd forintot, tönkretesz egy kivételes ökoszisztémát, viszont megnöveli néhány befolyásos vállalkozó ingatlanjának az értékét. E tényeket Tarlós István arroganciája sem leplezheti már.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 16., 08:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    sachs
    2018. április 17., kedd 07:58
    Azt nem értem, miért ahhoz kell a népszavazás, hogy ne legyen mobilgát. Miért a normalitásért kell mindig erőlködni? Fordítva kéne. Ha a mobilgát hívei össze tudnak hozni egy eredményes népszavazást, akkor legyen. Ha nem tudnak, akkor menjenek az anyjukba.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...