Néhol 30 centi hó is esett a Bükkben

  • narancs.hu
  • 2021. október 14.

Lokál

Szerdán megvolt az első igazi hegyvidéki havazás.

A Bükkben 20-25, de egyes helyeken akár 30 cm-es hóréteg is kialakult. A Mátrában is 4 cm-es hóvastagságot mért észlelőnk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook oldalán. Ezzel szerdán megvolt az első igazi hegyvidéki havazás.

Mint írják, a havazás oka az, hogy a hidegfront mögött északi, valamit északkeleti irányból betóduló hideg levegő egy összeáramlási vonalat alakított ki az említett területen, sőt egy kis hidegcsepp is kialakult felettünk. Az előzetes modellfutások ezt a konvergenciát inkább az Alföldre várták, de a valóságban ez sokkal inkább északra helyeződött. Így történhetett az, hogy a Bükk térségében jelentős csapadék hullott, ami a hideg levegő beáramlása és az intenzív csapadékhullás következtében estétől egyre inkább havazásba váltott át.

A Bánkuti Turistaház csapata figyelmeztetést is adott ki, eszerint az erdőben sétálni most veszélyes lehet, ugyanis a zöld, lombos fákra vizes, tapadó hó hullott, emiatt leszakadtak az ágak, fák dőltek ki. A Turistaház információi szerint ,,áram egyelőre nincs, a hálózat nagy területen sérült, bizonytalan, hogy mikorra állítják helyre. Az utat is lezárták a mai napon. Senki ne induljon neki, amíg a fákról le nem olvad a rátapadt hó, addig az erdő nem biztonságos".

(Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk