Olyan turizmusfejlesztésbe kezd a kormány, hogy még a budai vár vécéje is aranyból lesz

  • narancs.hu
  • 2017. december 30.

Lokál

Épül már a közép-európai Dubaj.

„A tervezést a megvalósítás időszaka követi a hazai turizmusfejlesztésben, miután elkészült az a stratégia, amely a következő tizenhárom évben zsinórmértékül szolgál minden ágazati szereplőnek” – ilyen hosszú és szép mondatok hangzanak el a Magyar Hírlap Guller Zoltán-interjújában.

Guller – aki a kormány által létrehozott Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója – azt mondta, hogy a stratégia talán legfontosabb vállalása, hogy legkésőbb 2030-ra Magyarországot Közép-Európa vezető turisztikai térségévé emeljék. Szerinte évről évre folyamatosan nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelybevétel, és 2017 végéig várhatóan megközelítik a harmincmillió vendégéjszakát éves szinten, ezzel jelentős lépést tesznek a 2030-as cél, az 50 millió felé. Míg tavaly a hazai turizmus a bruttó hazai termék (GDP) tíz százalékát adta, ezt 2030-ig tizenhat százalékra szeretnék növelni.

Guller Zoltán

Guller Zoltán

Fotó: MTI/Kallos Bea

Azt is mondta, hogy azon dolgoznak, hogy tovább emelkedjen a vendégéjszakák száma és a turisztikai ágazat árbevétele jövőre.

Majd elhangzik az interjú legjobb mondta:

„Rekordévet csak rekordév követhet” – jelenti ki Guller, aki jelentős eredményeket remél attól, hogy a vendéglátás áfája öt százalékra csökken januártól.

Felsorolta, hogy 2018-ban milyen fejlesztésekre lehet számítani: megújulnak a Tisza-tó és a Dunakanyar mentén található strandok, várhatóan átadják a sátoraljaújhelyi üveghidat, és korszerűsítenek több mint tíz, a Balaton mellett található kalandparkot. Fontos beruházások készülnek el Hévízen és Balatonfüreden, Füreden megújul a vitorláskikötő. Másfél milliárd forintos horgásztanya-fejlesztési program indul, emellett több mint száz magyar borászat kap turisztikai célú, szálláshelyek kialakítására szóló támogatást.

Ha ezek után nem ide akar majd jönni minden turista, akkor nincs több remény.

(MTI/Magyar Hírlap)

Címlapkép: Fortepan

Figyelmébe ajánljuk