Önköltségen felújított lakásból lakoltattak ki egy nőt Újpesten – Aktivisták élőlánccal tiltakoztak

  • narancs.hu
  • 2017. március 15.

Lokál

Egy történet az ünnep előestéjéről, csak hogy el ne feledjük, hol élünk.

Március 1-jén lejárt a kilakoltatási moratórium, és a kerületek hozzá is kezdtek a nehéz sorsú, problémákkal küzdő önkormányzati ingatlanok lakóinak kilakoltatásához.

F. E. az újpesti önkormányzat egyik kicsi, földszintes, penészes önkormányzati bérlakásában lakott tegnapig. A lakást 2015 végén egyéves szerződéssel és jelentős felújítási kötelezettséggel kapta meg. Ez a széles körben elterjedt gyakorlat azt jelenti, hogy az önkormányzatok úgy adják ki teljesen lerobbant állapotú lakásaikat, hogy a leendő bérlő vállalja a sokszor igen jelentős felújítási munkák elvégzését, aminek az értéke gyakran több százezer forint. F. E. mintegy félmillió forintot költött az ingatlanra. A felújítási kötelezettségnek viszont nem tudott maradéktalanul eleget tenni, mivel a fürdőszobára már nem maradt pénze. Ez tekinthető szerződésszegésnek, de figyelembe véve a lakásra fordított – lakbéren felüli – kiadásokat, nem tűnik méltányosnak az eljárás. F. E.-nek volt némi közüzemi tartozása is. De Magyarországon mintegy kétmillió emberrel előfordul, hogy pénzhiány miatt nem tudja időre befizetni a rezsit, a lakbért vagy a lakáshitel törlesztőrészletét. A lakásfenntartás költségei és a jövedelmek messze nincsenek arányban egymással, elég egy betegség vagy egy csonttörés, amikor az ember néhány hétig nem tud dolgozni – ahogy F. E. esetében is történt –, és máris megcsúszunk a számlákkal – áll A Város Mindenkié közleményében.

false

 

Fotó: Csoszó Gabriella/FreeDoc

F. E. mindent megtett azért, hogy tartozását rendezhesse, hogy Wintermantel Zsolt polgármester ne lakoltassa ki az otthonából. A kilakoltatást annak ellenére hajtották végre, hogy a bérlőnek az utolsó pillanatban sikerült adományokból összegyűjtenie az önkormányzat felé fennálló tartozásának teljes összegét, és megegyezést keresett az önkormányzattal.

false

 

Fotó: Csoszó Gabriella/FreeDoc

A kilakoltatás ellen az AVM aktivistái és szimpatizánsai élőlánccal tiltakoztak.

Az élőláncot alkotó aktivistákat egyesével eltávolították. Egyes aktivisták esetében a rendőrök nem kellő elővigyázatossággal, kifejezetten erőszakos módon jártak el, ezzel testi épségüket veszélyeztették. Emiatt az AVM egyik tagja épp az egyik budapesti kórház baleseti osztályán van – tudtuk meg az AVM-től.

false

 

Fotó: Csoszó Gabriella/FreeDoc

Az élőlánc eltávolítása és a lakás lezárása után az AVM aktivistái és F. E. átvonultak az önkormányzathoz, hogy beszélhessenek a polgármesterrel. Bár az önkormányzat honlapja szerint épp ügyfélfogadás volt, a hivatal alkalmazottai nem engedték be az aktivistákat, kulcsra zárták a bejárati ajtót.

Március 14-én F. E. nemcsak az otthonát és a felújításra költött megtakarítását vesztette el, de bizonytalanná vált jövedelemszerzési lehetősége is. F. E. 18 éve volt újpesti lakos, egyelőre az ország keleti felében élő rokonainál lakhatna, de továbbra is szívesen együttműködne  az önkormányzattal, hogy rendezhesse a helyzetét. Nem valószínű, hogy ez a nyitottság kölcsönös.

false

 

Fotó: Csoszó Gabriella/FreeDoc

Figyelmébe ajánljuk