Veszélyes hulladék szennyezi Józsefvárost: lezárt csatornafedelek, gyakori rosszullétek

  • narancs.hu
  • 2017. március 13.

Lokál

Kocsis Máté önkormányzata tapintatosan kivár.

Több tízezer tonna veszélyes hulladék feldolgozását végzi a VIII. kerületben az első Orbán-kormány idején privatizált Metal-Art Zrt.

A Rezső téri játszótér, a Népliget, a Heim Pál Gyerekkórház és a Fradi-pálya szomszédságában savaznak, galvanizálnak, cianidokat tartalmazó veszélyes hulladékokat kezelnek. A dolog nem példa nélküli. (Gondoljunk csak Baranyi Krisztina Együtt-képviselő máig tartó küzdelmére az Illatos úti veszélyeshulladék-teleppel.)

Eddig is állandó bűz volt a Tisztviselőtelep környékén, ám három héttel ezelőtt történhetett valami, mert az erős szag akuttá vált, s olyannyira elviselhetetlen volt, hogy többen rosszul is lettek – számol be az esetről dr. Erőss Gábor, a PM józsefvárosi képviselője.

Az üzem körül az elmúlt három hétben Erőss információi szerint méréseket végzett a katasztrófavédelem, de állandósult a rendőrök, katasztrófavédelmisek és a csatornázási művek jelenléte is.

Azt már tudni lehet, hogy korábban is volt probléma az üzem területén: a kármentesítési határértéket meghaladó szennyezett föld 10 és 50 ezer köbméter közötti mennyiségű volt 2016-ban – derül ki egy akkori környezethasználati engedélyből. A telephelyen korábban talajvíz-szennyezettséget észleltek, és magas volt a talaj cink-, kadmium-, nikkel-, ólom- és TPH-tartalma is, az ezüst és a réz esetében „csupán” kockázatot állapítottak meg.

A kadmium könnyen terjedő, veszélyes, rákkeltő

nehézfém, aminek a koncentrációja a szennyezettségi határértéket több mint 100-szorosan, és a mentesítési értéket is több mint 27-szeresen haladta meg korábbi mérések alkalmával.

A három héttel ezelőtti, a környéket elárasztó, rosszulléteket okozó, egyelőre ismeretlen eredetű maró szag nyomán viszont a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai lezárták a csatornalefolyókat a Rezső téren és környékén. Vajon miért?

A lakosság tájékoztatásával természetesen senki sem törődik. Dr. Erőss Gábor a józsefvárosi önkormányzat legutóbbi testületi ülésen kérdezte a kerület vezetését, akik írásbeli választ ígérve léptek tovább a következő napirendi pontra.

Kocsis Máté ilyenkor mit csinál?

Egyébiránt cég-tevékenységbővítésre irányuló kérelmét az említett környezetszennyezési ügyekre is(!) hivatkozva a hatóság elutasította. De más nem történt.

Mindeközben a bezárt Orczy-kertben tucatjával vágják ki a fákat; egy kéjmámor az élet Kocsis Máté kerületében.

Figyelmébe ajánljuk