Sokan voltak kevesen – Antifasiszta tüntetés a „becsület napja” ellen

Lokál

„Álljon meg a menet!” felszólítással antifasiszta tüntetést szerveztek szombat délelőtt Budapesten. Az akciót a neonáci „becsület napja” ellen hirdették meg.

„Mondd hangosan, mondd ki tisztán, nem akarunk több fasisztát" – zúgott a dobos csapat kíséretében demonstrálók kis csoportja Budán, a Dózsa György térről a Várba menet. Az antifasiszta tüntetésen számos szervezet (Antifasiszta Hálózat, Nácivadász Brigantyk, MADA Akciócsoport, Szövetségben Együtt Magyarországért Párt, Anonymous Operation Hungary, MEASZ, Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete, Híd a Demokráciáért Egyesület, Magyar Szolidaritás Mozgalom, Változást 2014, Hét Olajfa Egyesület, valamint több Facebook-csoport) vett részt. Az akciót nemcsak a „becsület napja” ellen szervezték, hanem a Szabadság térre tervezett megszállási emlékmű felállítása miatt is. (A körülzárt német és magyar csapatok 1945. február 11-én próbáltak meg kitörni a szovjet ostromgyűrűből, a hazai szélsőjobboldal erre emlékezik „becsület napjaként”.)



A körülbelül 150-200 fő minden előzetes információközlés nélkül – természetesen magas fokú rendőri készültség mellett – indult a Várba. A menet a Dísz téren át az Úri utcán keresztül vezetett a német nagykövetségig, ahol a folyamatosan kisebb csoportokkal kiegészült tüntetők – immár közel 300 fő – egy óriási, kézzel készített molinót feszítettek ki maguk elé, amelyen az állt: „A fasizmus háborút és nyomort jelent.” Időközben csatlakozott az akcióhoz a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) is, amelynek képviselői rögtönzött beszédet tartottak, amelyben a rasszista, kirekesztő megnyilvánulások térnyerésére hívták fel a figyelmet – hasonló módon, mint egy héttel ezelőtt a Szabadság téren.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Az akció egyik szervezője, Garai-Édler Eszter lapunknak elmondta: a tüntetés célja a szélsőjobboldal vérlázító ünneplése elleni fellépés, illetve annak hangsúlyozása, hogy náci csoportok egy demokratikusnak mondott jogállamban szabadon és engedélyezve tarthatják meg a „becsület napját”.

A rendőrség egyébként valamennyi „becsület napi” demonstráció megtartását betiltotta, ám a bíróság végül engedélyezte a szélsőjobboldali szervezetek emlékező „tisztelgését”. A szervezők egyébként sokáig nem is közölték a megemlékezés helyszínét, a rendezvény előtt nem sokkal hozták nyilvánosságra szélsőjobboldali honlapokon, hogy a Clark Ádám térről indulnak a Várba.

Mialatt Krisztinavárost és a Vár területét – a Clark Ádám téri bombariadó miatt is – egyre nagyobb számban ellepték a nácik, addig az antifasiszta tüntetők a német nagykövetség előtt megtorpanva – némi „náci, takarodj!” skandálással és egy-egy beszédet tartva – várakoztak. Eközben a szemközti Kapisztrán téren gyülekezni kezdtek a szélsőségesek, az antifasiszták meghirdetett tüntetése lassan véget ért, sokan elindultak haza. Egy-egy ember konfrontálódott volna az „ünneplőkkel”, konkrét terv szerint akarták volna bekeríteni őket, de lelkes csatlakozók, valamint bármilyen támogatás híján ez elmaradt.

Az antifasiszta tüntetők egy kis csoportja hazafelé menet a Csinibaba című filmből is jól ismert Kicsit szomorkás a hangulatom máma kezdetű dalt hallgatta megafonjukkal kihangosítva, ami kétségkívül jól passzolt a kialakult szituációhoz.

Figyelmébe ajánljuk