Százmilliós bírságot hajt be az Óbudai Közterületfelügyelet jogszerűtlenül a vétlen autósokon

  • narancs.hu
  • 2017. március 30.

Lokál

Innen fúj a szél: Tarlós István felesége is érintett.

Tarlós István pár nappal ezelőtti sajtótájékoztatóján felháborodottan adott hangot véleményének, miszerint a közterületesek jogszabálytalanul büntetik az autósokat, a városban több helyen érvénybe lépő megváltozott közlekedési rend miatt.

Szerinte

pénzbehajtó akciók zajlanak a gyanútlan autósokkal szemben.

„Divat lett alamuszi módon elhelyezni KRESZ-táblákat, majd a környékükre ráirányítani egy kamerát, hogy valakik, miután ártatlanul, véletlenül a megszokott útvonalon haladnak, kapjanak egy 50 ezres büntetést” – mondta a főpolgármester. Az ügy nagy port kavart, mert rengeteg autós érintett a bírságolásban, ráadásul a befizetett díj mértéke szabályszegésenként 50.000 Ft.

Különösen éles a helyzet a Kolosy tér Szépvölgyi  útra vezető szakaszán elhelyezett kamera esetén, innen érkezik a legtöbb panasz. A Heti Napló korábbi riportja szerint az Óbudai Közterületesek írásban elismerték, hogy naponta minimum 15 maximum 229 autóst vettek fel a kamerával. A nagyon óvatos 100-as átlaggal számolva csak ebben a kereszteződésben az

napi 5 millió forint bírságot

jelent, havonta nem kevesebb, mint 150 millió forintot.

A HírTV Egyenes beszéd c. műsorában tegnap este ismét megszólalt Tarlós István, aki továbbra is fenntartja korábbi állításait.

Kaotikusnak tartja számos kerület közterület felügyeletének működését, aggályos a kamerák kihelyezése, melyről korábban

az ORFK szóvivője is azt állította, hogy a törvényi jogszabályoknak nem felel meg,

ráadásul a közterület felügyeletnek nincs jogköre kamerafelvétel alapján helyszíni bírságot kiszabni.

Tarlós szerint az autós panasszal élhet a közterület felügyelettel szemben és a közigazgatási hatósági eljárás keretében vitathatja a bírság jogosságát, ugyanakkor a kiküldött értesítőben az is szerepel, hogy a kiszabott helyszíni bírság csökkentésére vagy elengedésére nincs jogi lehetőség. A főpolgármester annak lehetőségét is felvetette a műsorban, hogy a jogszerűtlenül kiszabott bírságok befizetés után visszaperelhetők lehetnek. Közben az is kiderült, hogy

Tarlós személyesen is érintett

az ügyben, feleségét még februárban büntették meg az említett kereszteződésben.

Az ügy szóba került a mai 83. kormányinfón is, ahol Lázár János egy újságírói kérdésre elintézte mindössze annyival a dolgot, hogy folyamatban van a 6-7 kapcsolódó jogszabály egységesítése.

Ronda história ez

az egész. Mert abba bele sem merünk gondolni, hogy mi van akkor, ha Tarlós feleségét nem büntetik meg. Nos, semmi különös, a mély kussolás, mint eddig.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.