Telken belüli telek: újabb furcsa ingatlan Mátyásföldön

Lokál

Helyi védett villaépület telkén belül történt elkerítés, ami elvileg nem szabályos. Csakhogy a kerítés már hamarabb állt, minthogy az ennek tiltásáról szóló rendelet megszületett volna. Így most marad a településképbe nem illő telken belüli telekrész, a szintén kirívó épülettel. 

Tavaly novemberben számoltunk be róla, hogy Budapest Főváros Kormányhivatalának döntésének értelmében a tulajdonosának le kell bontania a XVI. kerületi Dozzi-villa telkén belül szabálytalanul épített melléképületét. 

A kertvárosias hangulatú kerület emblematikus villáját mintegy 700 millió forintért hirdették korábban, márciusban került az Ecometalex Invest Kft. tulajdonába, ami az ingatlant bővíteni kezdte; a kerítés mentén melléképület kivitelezésébe fogott. Csakhogy a szecessziós villa fővárosi védelem alatt áll, és a kerület építési szabályzata szerint az érintett övezetben legfeljebb egy főépület és egy melléképület helyezhető el, márpedig az ingatlanon már akkor állt egy melléképület. A kormányhivatal építésrendészeti eljárás után döntött a melléképület lebontásáról. Az Ecometalex Kft. ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni lapunknak. 

Legutóbb tavaly decemberben érdeklődtünk a hivatalnál, ugyanis akkori értesüléseink szerint a melléképület bontása nem történt meg. A kormányhivatal arról tájékoztatott, hogy nem járt le a tulajdonos határideje. „Ha a megadott határidőig a kötelezettség teljesítése nem történik meg, akkor a végrehajtásról a Nemzeti Adó- és Vámhatóság intézkedik” – írta a kormányhivatal. 

Időközben egy újabb érdekes mátyásföldi „villaügy” jutott tudomásunkra. A Zsélyi Aladár utcában található egy ingatlan, aminek a főépülete és a kerítése is helyi védelem alatt áll. A telek egy része el van kerítve, ezen a területen pedig egy helyi viszonyokhoz mérten kirívó épület látható. Azonban a kerületi építési szabályzat (KÉSZ) értelmében az érintett építési övezetben „önálló használati telekrészeket elválasztó kerítés nem építhető”.

 
Zsélyi Aladár utcában található „telken belüli telek”
Forrás: Google Maps/2019

A tulajdoni lap szerint a magánszemélyek, illetve egy társaság az ingatlan résztulajdonosai; megkerestük a céget az elkerítéssel kapcsolatban, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Megkerestük az önkormányzatot is, ahonnan Kiss Adél, a Polgármesteri Kabinet munkatársa válaszolt. Megerősítette, hogy az ingatlanon található főépület, valamint az utcai kerítés helyi védelem alatt áll, valamint hogy a kerületi építési szabályok szerint az építési övezetben önálló használatú telekrészeket elválasztó kerítés nem építhető. 

Csakhogy a KÉSZ 2018. augusztus 5-ei hatállyal kezdődően fogalmaz meg rendelkezéseket, az épület és a kerítés védettségéről szóló önkormányzati rendelet pedig 2020. május 5-től hatályos. „A tárgyi ingatlanon a belső épített kerítés a 2003-as légifotókon már látható, erre vonatkozó bontási kötelezés nem írható elő” – tájékoztatott Kiss Adél.

Magyarán a belső kerítés hamarabb állt, minthogy ezt tiltanák a szabályok. 

Ugyanakkor nem világos – és erről sem adott tájékoztatást az ingatlan tulajdonosa –, hogy a melléképület milyen funkciót lát el, ugyanis a helyi építési szabályok szerint kizárólag tárolási célra helyezhető el ilyen az építési övezeten belül. 

 
Balra a védett villaépület, jobbra a melléképület 
Forrás: Google Maps/2022
 

Kiss Adél tájékoztatása szerint az ingatlan tulajdonosa az épületekről nem egyetetett az önkormányzattal, ugyanis az építésfelügyelet az illetékes kormányhivatal hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor a telken bármilyen építési tevékenységhez településkép bejelentési eljárás, illetve főépítészi szakmai konzultáció szükséges. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk