Telken belüli telek: újabb furcsa ingatlan Mátyásföldön

Lokál

Helyi védett villaépület telkén belül történt elkerítés, ami elvileg nem szabályos. Csakhogy a kerítés már hamarabb állt, minthogy az ennek tiltásáról szóló rendelet megszületett volna. Így most marad a településképbe nem illő telken belüli telekrész, a szintén kirívó épülettel. 

Tavaly novemberben számoltunk be róla, hogy Budapest Főváros Kormányhivatalának döntésének értelmében a tulajdonosának le kell bontania a XVI. kerületi Dozzi-villa telkén belül szabálytalanul épített melléképületét. 

A kertvárosias hangulatú kerület emblematikus villáját mintegy 700 millió forintért hirdették korábban, márciusban került az Ecometalex Invest Kft. tulajdonába, ami az ingatlant bővíteni kezdte; a kerítés mentén melléképület kivitelezésébe fogott. Csakhogy a szecessziós villa fővárosi védelem alatt áll, és a kerület építési szabályzata szerint az érintett övezetben legfeljebb egy főépület és egy melléképület helyezhető el, márpedig az ingatlanon már akkor állt egy melléképület. A kormányhivatal építésrendészeti eljárás után döntött a melléképület lebontásáról. Az Ecometalex Kft. ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni lapunknak. 

Legutóbb tavaly decemberben érdeklődtünk a hivatalnál, ugyanis akkori értesüléseink szerint a melléképület bontása nem történt meg. A kormányhivatal arról tájékoztatott, hogy nem járt le a tulajdonos határideje. „Ha a megadott határidőig a kötelezettség teljesítése nem történik meg, akkor a végrehajtásról a Nemzeti Adó- és Vámhatóság intézkedik” – írta a kormányhivatal. 

Időközben egy újabb érdekes mátyásföldi „villaügy” jutott tudomásunkra. A Zsélyi Aladár utcában található egy ingatlan, aminek a főépülete és a kerítése is helyi védelem alatt áll. A telek egy része el van kerítve, ezen a területen pedig egy helyi viszonyokhoz mérten kirívó épület látható. Azonban a kerületi építési szabályzat (KÉSZ) értelmében az érintett építési övezetben „önálló használati telekrészeket elválasztó kerítés nem építhető”.

 
Zsélyi Aladár utcában található „telken belüli telek”
Forrás: Google Maps/2019

A tulajdoni lap szerint a magánszemélyek, illetve egy társaság az ingatlan résztulajdonosai; megkerestük a céget az elkerítéssel kapcsolatban, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Megkerestük az önkormányzatot is, ahonnan Kiss Adél, a Polgármesteri Kabinet munkatársa válaszolt. Megerősítette, hogy az ingatlanon található főépület, valamint az utcai kerítés helyi védelem alatt áll, valamint hogy a kerületi építési szabályok szerint az építési övezetben önálló használatú telekrészeket elválasztó kerítés nem építhető. 

Csakhogy a KÉSZ 2018. augusztus 5-ei hatállyal kezdődően fogalmaz meg rendelkezéseket, az épület és a kerítés védettségéről szóló önkormányzati rendelet pedig 2020. május 5-től hatályos. „A tárgyi ingatlanon a belső épített kerítés a 2003-as légifotókon már látható, erre vonatkozó bontási kötelezés nem írható elő” – tájékoztatott Kiss Adél.

Magyarán a belső kerítés hamarabb állt, minthogy ezt tiltanák a szabályok. 

Ugyanakkor nem világos – és erről sem adott tájékoztatást az ingatlan tulajdonosa –, hogy a melléképület milyen funkciót lát el, ugyanis a helyi építési szabályok szerint kizárólag tárolási célra helyezhető el ilyen az építési övezeten belül. 

 
Balra a védett villaépület, jobbra a melléképület 
Forrás: Google Maps/2022
 

Kiss Adél tájékoztatása szerint az ingatlan tulajdonosa az épületekről nem egyetetett az önkormányzattal, ugyanis az építésfelügyelet az illetékes kormányhivatal hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor a telken bármilyen építési tevékenységhez településkép bejelentési eljárás, illetve főépítészi szakmai konzultáció szükséges. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.