Tévéshopping: Tony szerint a világ

  • Winkl Air
  • 1996. december 19.

Lokál

Az egész karácsonyi hajcihő elkerülhetetlenné teszi a zsír- és szénhidrát-túlfogyasztást, ez ellen nem is küzd már senki, elkerülhetetlen, kész. Pozicionálisan nem elhanyagolható közelségbe kerül viszont az új év a maga elkerülhetetlen fitnessfogadalmaival. A fogyitabletták, szűzteák ideje kifutott, most a munkásabb segédeszközök ideje érkezett el.
Az egész karácsonyi hajcihő elkerülhetetlenné teszi a zsír- és szénhidrát-túlfogyasztást, ez ellen nem is küzd már senki, elkerülhetetlen, kész. Pozicionálisan nem elhanyagolható közelségbe kerül viszont az új év a maga elkerülhetetlen fitnessfogadalmaival. A fogyitabletták, szűzteák ideje kifutott, most a munkásabb segédeszközök ideje érkezett el.

Az 1996-os fitness-szerszámok túlnyomó többsége a hasizmot veszi célba. A reklámok korrektségi foka nagyjából megegyezik a fogyitablettákéval. Az igaz, hogy "rengeteg kalóriát égetünk el", de épp ez hozza meg az étvágyunkat. A lényeg, hogy művelhetünk akármit (gyúrás, futás, úszás, testmester stb.), nem fogunk lefogyni. Fogyni ugyanis csak diétával lehet. A másik állandó reklámelem a kínált gépek relatív olcsósága a fitness-szalonok drága bérleteivel szemben.

A fitness-szalonok drága gépei

nem véletlenül drágák. Vannak rajtuk mindenféle súlyok, ezért rendesen meg kell őket csinálni. Az izmok erősítésének lényege az, hogy bizonyos súlyt bizonyos távolságban mozgatunk. A 20 kiló az 20 kiló a mozdulat elkezdésekor és befejezésekor egyaránt, ennek vannak bizonyos fiziológiai előnyei. Az űrhajóra emlékeztető AbFlex például csak felülről űrhajó, alja nincs. Erre csak akkor jövünk rá, ha már megvettük. Ugyanabban a pillanatban világosodik meg előttünk a működési elv. A "változtatható ellenállás" szlogen annyit takar, hogy egy, kettő vagy három vaskos befőttesgumit akasztunk-e a pöcökre. Ezzel az eljárással persze valóban erősíthetjük a hasizmot, de hosszabb távon nem történik semmi - valószínűleg ezért nem tartanak a konditermekben AbFlexet.

Tízezer forint alatt

van még "America´s Trainer" (magyarul Amerika legjobb edzőjének fordítják, ami azért nem ugyanaz), Tony Little Ab Isolatora (Tony a szőke frufrus, copfos paraszt, aki egyfolytában üvölt). Az Ab Isolator egy szíj, a végein két bottal (ára 7995 Ft). Tony szerint kiválóan rögzíti a hátat, ami igaz. De ugyanazt a gyakorlatot (hasprés) ugyanolyan eredményesen végezhetjük, ha hanyatt fekszünk, és behajlított lábunkat az ágyra rakjuk. Igaz, utazáskor az ágy nem fér el a bőröndben, az Ab Isolator viszont nagyon.

A tízezer forint feletti

kategóriában a Body By Jake - Ab & Back Plus intézte a legelsöprőbb offenzívát. A Tom Jonesnál valamivel buldogabb arcú Jake olyan vasszéket hirdet, amelyben oldalirányú fordulatokkal erősíthetjük oldalsó izmainkat, előre-, illetve hátrahajlásokkal pedig has- és hátizmainkat fejleszthetjük. A gép lelke a "különleges torziós lemez", "eggyel a kezdők, kettővel a haladók, hárommal a sportolók", az ígéret egyértelmű: belátható időn belül sportolóvá válhatunk anélkül, hogy gyerekkorunk óta edzenénk, mint az állat. A "torziós lemez" azonban ugyanolyan marketingelnevezés, mint a nanoszféra (lásd Plénitude Action Liposome). A torziós lemez ugyanis tulajdonképpen rugó. Ennyit az Ab & Back Plusról.

A drágább

masinák garantáltan börleszkfigurát varázsolnak a gyanútlan vevőből. Ha láttunk már Easy Glider-reklámot, bizonyára feltűnt a rémes kalimpálás. Az E. G. a "komplikált sífutógépek" alternatívájaként kínálja magát, a reklám számos szempontból érett meg az etikai vizsgálatra. Bár az összehasonlító reklám elvileg tilos, minduntalan mutogatnak egy "bonyolult" konkurens sífutó gépet, melyen látványosan szenved a páciens. Ez egyrészt hazugság (olyan sífutó gép nem is létezik), másrészt nem túl finom csúsztatás, amikor egy nem létező professzorra hivatkoznak, aki szerint a sífutás a legjobb fitness. Az E. G.-ben nincs semmi; köríves pályán kalimpálhatunk a lábunkkal, miközben "kétszer annyi kalóriát égetünk el, mintha sétálnánk", naná, ha egyszer kétszer annyit kalimpálunk. "Összecsukva elfér az ágy alatt" - figyeljük meg, mekkora az ágy! Tartozik hozzá kvarcóra, ami méri az elégetett kalóriákat (hazugság, az elégetett kalóriáinkat csak akkor tudná mérni, ha még az anyánk nevét is tudná rólunk). Meg egy toll (!), amivel jegyezhetjük a teljesítményünket. A

Power Rider

akkora marhaság, hogy állítólag pszichológiai tesztnek használják; aki rendel egyet, annak ápolók szállítják házhoz. Az Easy Gliderhez hasonlóan a kalimpálásra épül, és szintén kulcsmomentum, hogy összecsukva befér Shaquille O´Neal ágya alá.

A Vortex szupercsali

bár nem fitness, érdekes reklámelméleti jelenség. Kampánya nem a horgászokat, hanem azok hozzátartozóját célozza meg (széles körű felmérésem szerint a horgászok abszolút immunisak a Vortex-reklámra). A feleségek többsége szentül meg van győződve róla, hogy apu reménytelenül ügyetlen. Ezért van, hogy a Vortex reklámjában a kulcsjelenetekben látványosan szerencsétlen tinédzserek fognak megdöbbentően nagy halakat. A még ezután is tétovázó hozzátartozókat a "foghat vele mindenféle halat, süllőt... stb." mondatok puhítják tovább, a kegyelemdöfést a világító csali adja meg, amelyikkel még homokviharban, napfogyatkozáskor is gazdag a zsákmány. Kimaradt a szövegből, hogy a "mindenféle hal" mindenféle ragadozó halat jelent, márpedig Magyarországon azok zavarják a legkevesebb vizet. A Vortex másik hatalmas előnye, hogy ahol a ragadozó halak (például harcsa) laknak, a meder tele van hínárral, mindenféle biszbasszal, úgyhogy a szupercsali már az első bevetéskor az aljnövényzet martaléka lesz, legalábbis sokkal nagyobb veszélyben forog, mint maga a hal.

Winkl Air


Előzmények

Pilótadzseki legendás eredeti légierőszabás, bivalyerős középcipzár

Testmester térd közé szorítva combok zsírpárnáinak annyi

Easy step lépcsőzőgép, csak akkor lehetett használni, ha rendeltünk hozzá szerszámkészletet is és kilazítottunk egy speciális anyacsavart

Kézi Singer kézivarrógép

Hőkocka a különösen kemény teleiről ismert Kanadából, befűti Ferihegy 2-t öt perc alatt


Árak

Universal tisztítószer 7490 Ft

Ab Back plus 45 900 Ft

Classy dekorációs szet (sárgadinnyéből gyümölcskosár) 3990 Ft

Ab Isolator ("Ne higgy a többi tréningvideónak!") 7995 Ft

Vortex szupercsali 8900 Ft

A-z Rock 36 900 Ft

Power Rider 45 900 Ft

Dangerous Encounters 5990 Ft

Rotoflex (fúrógépre szerelhető csiszoló köszörű) 4490 Ft

Figyelmébe ajánljuk