Cuki macskás képpel is lehet hackerkedni
3807865259_739785afc1_o.jpg

Cuki macskás képpel is lehet hackerkedni

A kártevőket író hackerek igazán remek fantáziával rendelkeznek. Erre szükségük is van ahhoz, hogy újabb módszereket találjanak ki arra, hogyan kerüljék meg a számítógépeket védő rendszereket. A TrendMicro antivíruscég kutatói most éppen egy olyan kártevőt találtak, ami a Twitteren megosztott mémképekbe kódolt parancsokkal vezérelhető.

A keresztségben a TROJAN.MSIL.BERBOMTHUM.AA nevet kapó kártevő működési módjában a twitteres aktiválás volt az egyetlen újdonság.

A sok ezer, azonos kártevővel megfertőzött számítógépekből álló zombihadseregeket korábban is irányították valahonnan. Jellemzően feltört számítógépek küldték ki a futtatandó kódot és végrehajtandó parancsot a hálózat összes tagjának. Ez a felépítés a bűnözőknek is kényelmes – egyszerűen tudják irányítani a feltört gépeket –, ugyanakkor az ellenük küzdő biztonsági szakértőknek is kapóra jön, mert így egy-egy irányítógép lekapcsolásával megfertőzött gépek ezrei felett szerezhetik vissza az irányítást.

A Berbomthum.AA esetében az az érdekes, hogy az irányítására használt szolgáltatás teljesen legitim volt. Egy 2017-ben regisztrált, mémfotókat megosztó Twitter fiók tartalmazta az utasításokat. A hálózat felfedezése után azt a Twitter fiókot december 13-án törölték, így megbénítva a hálózatot.

A TrendMicro kutatói arra jutottak, hogy a kártevő más módon is be tudta szerezni az irányítószerver címét. Például a Pastebin nevű egyszerű szövegmegosztó szolgáltatás egyik dokumentuma is bele volt kódolva a programba. Az elemzés során szétszedett parancsokat rejtő képek képernyőmentés készítésére, a futó programok listázására, a felhasználónév elküldésére, illetve fixen rögzített helyeken (például ilyen a Dokumentumok mappa vagy az Asztal) tárolt dokumentumok listájának elküldésére tartalmaztak parancsokat.

false

 

Fotó: Mathias Erhart

 

Nem valószínű, hogy a megoldás megnyeri valamelyik viccesebb kategóriáját a rendszeresen kiosztott nagy blamáknak és szép töréseknek járó Pwnie Awardsnak. Egy említést viszont elképzelhető, hogy kap majd a gálán. Ritka az, amikor valakinek a macskás képeket sikerül fegyverré tennie.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.