Meglepő újítás jön: mit csinál a rendszámon egy vigyorgó fej?
12709501064_b031e4212f_k.jpg

Meglepő újítás jön: mit csinál a rendszámon egy vigyorgó fej?

Mármint túl azon, hogy vigyorog.

Az ausztráliai Queensland állam már korábban belátta, hogy az autók rendszámtáblái több minden között az önkifejezés eszközei is. Ennek megfelelően kínálnak mindenfélét, tényleg több színből és dizájnból is lehet választani. Még van köztük az EU-s rendszámra hajazó is, ami biztos nagy poén.

A Personalised Plates Queensland, az állam egyedi rendszámtáblákat gyártó partnere bejelentette, hogy új ötlete támadt. Március elsejétől nem csak a színek, betűk, minták és a rendszám alatti rövid szövegek (ide lehet írni a kedvec sportcsapatot például) között lehet váltogatni. Felkerül a menüre az emodzsi is. Eddig is lehetett 2-3-4 sőt akár hét betűs és 1-2-3 számos rendszámot kérni.

Valószínűleg az emodzsis táblát sem lesz nehezebb leolvasni szemmel, mint egy komplikáltabb egyedit. Ugyanakkor nehezebb bemondani a rádióban, hogy keressük a kaksi-hóember-lézerpisztoly-avokádó 11 rendszámú kocsit.

false

Egyelőre vannak még komoly megkötések. Nem lehet például csak emodzsiból álló rendszámot kirakni. Illetve limitálták a kiválasztható jeleket is, se avokádó, se lézer, de még a legnépszerűbb kaksi emodzsi sem játszik. Lehet viszont sírvaröhögős, napszemüveges, kacsintós, mosolygós és szerelmesen néző arc a rendszámon.

A hír két módon is technológia. Az egyik, hogy az egyedi rendszámokon pénzt keresni vágyó állam milyen érdekes módon fogadta be az eddig többnyire csak online beszélgetési szituációkban használt jeleket. Az emodzsik persze megszöktek már a képrenyőről, készült róluk iszonyú rajzfilm, meg lehet őket venni plüssben és vicces pólón, de a létezésük helye csak az okostelefon és a számítógép volt főleg. A másik érdekesség pedig, hogy ezzel a lépéssel az állam a saját dolgát nehezíti. Csak képzeljük el, mit lát a jelből egy automata traffipax, vagy hogyan rajzolják fel a baleseti betétlapra a sírós sárga fejet.

Disclaimer: a szerző diákkorában évekig a 11:48-as utolsó busszal járt haza mindenféle bulikból, amelynek a időpont feloldása a klasszikus rendőrvicc szerint pálcika, pálcika, fordított kisszék, hóember.

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk