Végre itt a betegszimulátor orvosoknak

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. szept. 08., 18:18
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mire jó egy robot, ami csak betegeskedni tud? Elég sok mindenre!

Nehéz nem szóvicceket elsütni egy olyan robottal kapcsolatban, amelyet Halnek neveztek el az alkotói, és arra való, hogy orvostanhallgatók tanuljanak rajta. Vonzó ötlet belelátni a névbe a 2001: Űrodüsszeia HAL nevű embergyilkos intelligenciáját, vagy elgondolkodni azon, hogy a robot medikusok kezei között fog meghalni oktatási céllal. Ennyi, kiszaladt, nem lesz több poén.

Hal szegény az állatorvosi ló. Olyan, wifin távvezérelhető robotgyerektest, ami egészen újszerűen próbál embernek tűnni. A bőre műanyag, ránézésre senki nem keverné össze egy emberrel. Sőt még az sem merül fel, hogy a robot a magyarra rejtélyes völgyként vagy hátborzongató völgyként fordított uncanney valley-ba esne, ahová a már túl emberszerű és még nem elég emberi gépek szoktak. Ami robot ideesik, az elvesztette a játékot, az emberek inkább irtóznak tőle, mint hogy meg tudnák szokni. Még az is jobb, ha kicsit művibb a gép, mert azzal tudunk mit kezdeni.

Halnek nincsenek ilyen problémái, a műanyag bőre műanyagnak tűnik, a testén látszanak szerelési helyek, sőt a Wired beszámolója szerint a motorok berregése is kiszűrődik a robot belsejéből. Más robotokkal ellentétben azonban Hal tud életfunkciókat adni. Összeszűkül a pupillája, ha belevilágítanak a szemébe, vérzik, könnyezik, ürít és wifin távvezérelve szívmegállásba vagy anafilaxiás sokkba is lehet kergetni.

A robothoz csatlakoztatva a szabványos kórházi berendezések képesek méréseket végezni, még a defibrillátorra is reagál. Ezzel pedig egyrészt jóval emberibb lesz, mint bármelyik gép, másrészt pedig újdonságot hoz az orvosi képzésbe. A gyártójának, az 1940 óta orvosi szimulációs eszközökben utazó Gaumard Scientificnek nem Hal az egyetlen terméke: lehet tőlük a szülés tanítására használható robotot venni, de van nővéreknek szánt újszülött babájuk is, ami a csecsemők jellemző megbetegedéseinek tüneteit tudja produkálni.

Hal nem csak a műszerek használatának oktatására jó. A gyártó szerint abban is segít az orvosoknak, ápolóknak, hogy a fájdalmukról és panaszaikról beszélni kevésbé tudó gyermekek metakommunikációjára figyelve vonjanak le következtetéseket.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

 

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. szept. 08., 18:18
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Szedlák Ádám

Másvalaki Problémája

Szedlák Ádám
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk