1 milliárd dollár felett jár az Avatar bevétele, de még egyszer ennyi kellene a nullszaldóhoz

  • narancs.hu
  • 2023. január 2.

Mikrofilm

A gigantikus költségvetésű film bevételei is gigantikusak.

14 évvel az első rész után 2022. december 16-án mutatták be a tengerentúli mozikban az Avatar: A víz útját. James Cameron elképesztő látványvilágú filmje a mi éves toplistánkba is beverekedte magát, a vizuális mágiának és vízalatti effekteknek azonban meg is volt az ára. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a film 250 millió dollárba kerülhetett, Cameron azonban nem volt hajlandó konkrét számot mondani: „Kibaszottul drága volt” – foglalta össze velősen a GQ-nak adott interjújában.

Azért is nehéz pontosan megbeszélni A víz útja büdzséjét, mert néhány jelenetet már előre felvettek a következő epizódokhoz, a rendező ugyanis el akarta kerülni a Stranger Things-effektust, azaz hogy a gyerekszínészek által játszott karakterek hirtelen megnőjenek. A Gekkót alakító Jack Champion például 12 évesen kapta meg a szerepet, de már 16 éves volt, mire a forgatás befejeződött.

Cameron szerint ahhoz, hogy A víz útja költségei egyáltalán nullszaldóra kijöjjenek, minden idők harmadik vagy negyedik legnagyobb bevételt hozó filmjévé kell válnia. „Ez a filmtörténet legrosszabb üzleti esete” – tette hozzá.

Jelenleg mindössze öt film van, amely világszinten meghaladta a 2 milliárd dolláros bevételt: a Cameron rendezte 2009-es Avatar (2,9 milliárd dollár), a Bosszúállók: Végjáték (2,7 milliárd dollár), Cameron másik gigasikere, a Titanic (2,1 milliárd dollár), a Csillagok háborúja: Az ébredő erő (2,07 milliárd dollár) és a Bosszúállók: Végtelen háború (2,04 milliárd dollár). A rendező számításai szerint tehát A víz útjának ehhez a klubhoz kellene csatlakoznia.

Ehhez pedig egyelőre jó úton jár az Avatar 2: két héttel bemutatása után máris meghaladta az 1 milliárd dolláros bevételt világszinten. Nem volt könnyű dolga: karácsonykor hatalmas téli viharok pusztítottak az Egyesült Államok egyes részein, ami természetesen nem kedvezett a mozizási kedvnek. Ennek ellenére a tengerentúlon mégis összejött több mint 300 millió dollár, amit a világ többi részéről érkező 700 millió egészített ki. A Pókember: Nincs hazaút óta nem akadt film, ami ilyen gyorsan eljutott az 1 milliárdos bevételig. Ez az a pont, ahol gyakorlatilag minden film nyereségesnek számít – az Avatar 2-t kivéve.

A víz útjának azonban minden esélye megvan, hogy a kései bemutató ellenére a tavalyi év legjobbjává váljon és elérje a 2 milliárd dolláros bevételt is. A mindenkit lenyűgöző Top Gun: Maverick számlálója 1,48 milliárdnál áll, de a film manapság már a streamingfelületeken döntögeti a rekordokat. Az Avatar folytatása ettől alig van lemaradva 1,39 milliárd dollárjával, és még bőven van benne kraft. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk