1 milliárd dollár felett jár az Avatar bevétele, de még egyszer ennyi kellene a nullszaldóhoz

  • narancs.hu
  • 2023. január 2.

Mikrofilm

A gigantikus költségvetésű film bevételei is gigantikusak.

14 évvel az első rész után 2022. december 16-án mutatták be a tengerentúli mozikban az Avatar: A víz útját. James Cameron elképesztő látványvilágú filmje a mi éves toplistánkba is beverekedte magát, a vizuális mágiának és vízalatti effekteknek azonban meg is volt az ára. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a film 250 millió dollárba kerülhetett, Cameron azonban nem volt hajlandó konkrét számot mondani: „Kibaszottul drága volt” – foglalta össze velősen a GQ-nak adott interjújában.

Azért is nehéz pontosan megbeszélni A víz útja büdzséjét, mert néhány jelenetet már előre felvettek a következő epizódokhoz, a rendező ugyanis el akarta kerülni a Stranger Things-effektust, azaz hogy a gyerekszínészek által játszott karakterek hirtelen megnőjenek. A Gekkót alakító Jack Champion például 12 évesen kapta meg a szerepet, de már 16 éves volt, mire a forgatás befejeződött.

Cameron szerint ahhoz, hogy A víz útja költségei egyáltalán nullszaldóra kijöjjenek, minden idők harmadik vagy negyedik legnagyobb bevételt hozó filmjévé kell válnia. „Ez a filmtörténet legrosszabb üzleti esete” – tette hozzá.

Jelenleg mindössze öt film van, amely világszinten meghaladta a 2 milliárd dolláros bevételt: a Cameron rendezte 2009-es Avatar (2,9 milliárd dollár), a Bosszúállók: Végjáték (2,7 milliárd dollár), Cameron másik gigasikere, a Titanic (2,1 milliárd dollár), a Csillagok háborúja: Az ébredő erő (2,07 milliárd dollár) és a Bosszúállók: Végtelen háború (2,04 milliárd dollár). A rendező számításai szerint tehát A víz útjának ehhez a klubhoz kellene csatlakoznia.

Ehhez pedig egyelőre jó úton jár az Avatar 2: két héttel bemutatása után máris meghaladta az 1 milliárd dolláros bevételt világszinten. Nem volt könnyű dolga: karácsonykor hatalmas téli viharok pusztítottak az Egyesült Államok egyes részein, ami természetesen nem kedvezett a mozizási kedvnek. Ennek ellenére a tengerentúlon mégis összejött több mint 300 millió dollár, amit a világ többi részéről érkező 700 millió egészített ki. A Pókember: Nincs hazaút óta nem akadt film, ami ilyen gyorsan eljutott az 1 milliárdos bevételig. Ez az a pont, ahol gyakorlatilag minden film nyereségesnek számít – az Avatar 2-t kivéve.

A víz útjának azonban minden esélye megvan, hogy a kései bemutató ellenére a tavalyi év legjobbjává váljon és elérje a 2 milliárd dolláros bevételt is. A mindenkit lenyűgöző Top Gun: Maverick számlálója 1,48 milliárdnál áll, de a film manapság már a streamingfelületeken döntögeti a rekordokat. Az Avatar folytatása ettől alig van lemaradva 1,39 milliárd dollárjával, és még bőven van benne kraft. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.