5 magyar filmet ajánl az ukránoknak az új nagykövet

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 12.

Mikrofilm

Szindbád, Még kér a nép, Tűzoltó utca 25., Kárhozat, Drakulics elvtárs.

Aki szeretné megérteni Magyarországot, annak érdemes megnéznie öt magyar filmet. Erről írt cikket angol nyelven Andrij Taranenko. Írását most a Twitteren megosztotta Sándor Fegyir, Ukrajna új magyarországi nagykövete is – írja a Telex.  

Az ajánlott filmek: Huszárik Zoltán 1971-es Szindbádja;

a Jancsó Miklós által rendezett Még kér a nép 1972-ből;

Szabó István Tűzoltó utca 25. című munkája 1973-ból;

Tarr Béla Kárhozata (1988);

és Bodzsár Márk Drakulics elvtársa 2019-ből:

Sándor Fegyir a háború kitöréséig az Ungvári Nemzeti Egyetem oktatója, a Szociológia és Szociális Munka Tanszék vezetője volt. Miután Ukrajnát megtámadta Oroszország, önként jelentkezett a seregbe, májusban pedig lefotózták, ahogy a lövészárokból, mobiltelefonnal tartott távórát a diákjainak.

Idén márciusban derült ki, hogy Volodimir Zelenszkij elnök őt szeretné kinevezni Ukrajna magyarországi nagykövetének. Ki is nevezte – és aztán négy hónapig várhatott arra, hogy a magyar köztársasági elnök, Novák Katalin aláírja a befogadó nyilatkozatát. A jóváhagyás állítólag azért tartott ilyen hosszú ideig, mert Novák Katalin, bár szerette volna, nem tudta telefonon elérni Volodimir Zelenszkijt. Az pedig, ahogyan Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, kormánybiztos megnyilvánult Sándor kienvezésével kapcsolatban, azt jelzi, hogy a fronton harcoló tanárember kinevezésének nem örül a magyar kormánypárt.

Arról, milyen kapcsolatban állt magyarországi civilekkel az új nagykövet, ez a cikkünk szól:

Címlapképünk forrása Sándor Fegyir oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk