A Golden Globe mindent megtesz hogy visszakapaszkodjon

  • narancs.hu
  • 2022. december 9.

Mikrofilm

Ismét sugározza majd a tévé az egyik legkomolytalanabb filmes díjat.

Lehet, hogy végleg leáldozott a Golden Globe-nak – írtuk tavalyi cikkünkben, összeszedve a díjat átadó Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) legnagyobb botrányait, valamint azt is, miért kerültek partvonalon kívülre.

A balhék hatására az idei, 79. Golden Globe-ot nem közvetítette egyetlen tévé sem, ezért a HFPA kénytelen volt egy 90 perces, zártkörű ceremónián kiosztani az elismeréseit. Csakhogy mivel a Golden Globe egyetlen érdeme a laza hangulatú, piával fűtött díjátadó volt, a közösségi médiában kihirdetett győztesek gyakorlatilag senkit sem érdekeltek. Tudta ezt a szervezet is, ezért minden követ megmozgatott, hogy a fiaskó még egyszer ne fordulhasson elő. Erőfeszítéseik pedig sikerrel jártak, hiszen a jövő év elején megrendezendő 80. ceremónia visszatér a tévére, egészen pontosan az NBC-re.

A díjátadók már évek óta csak szenvednek a tévében, hiszen hiába a sztárok és a felhajtás, egyre kevesebben nézik ezeket. A tavalyi Oscar például a múlt év 100 legnézettebb műsora közé sem fért be Amerikában. A Golden Globe azért még próbálkozik: műsorvezetőnek egy jól menő fiatal fekete komikust, Jerrod Carmichaelt kérték fel. Carmichael az egyik legfelkapottabb komikusnak számít: 2015-2017 között saját, nevét viselő sorozata futott; nemrég nyert Emmyt Jerrod Carmichael: Rothaniel című komikus műsorával; műsorvezető volt a Saturday Night Live-ban is. Tavaly rendezőként is bemutatkozott On the Count of Three című fekete humorú komédiájával, amelyért odáig voltak a kritikusok, és a Sundance-en díjat is nyert.

A szervezet ezzel is üzenni igyekszik: mint a körülötte kirobbant botrányokból kiderült, a díjról eddig 87 korrupt középkorú újságíró döntött homályos körülmények között, akik között egyetlen fekete sem volt. A balhék hatására azonban változtattak működésükön: új elnökük lett, növelték a taglétszámukat és végre nem fehérek is bekerültek közéjük. A tagság mellett egyébként külön szavazóbizottság is felállt, ennek a magyar Csákvári Géza is tagja.

Mindez azonban kevésnek tűnik, hogy ismét felkeltse az érdeklődést a Golden Globe iránt: a díjszezon egyik fő esélyese, A bálna sztárja, Brendan Fraser például kijelentette, akkor sem hajlandó elmenni a ceremóniára, ha jelölést kap.

A 80. Golden Globe-ot 2023. január 10-én rendezik, a jelölteket idén december 12-én jelentik be. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk