A közösségi háló írója szerint is itt az ideje folytatni a Facebook-filmet

  • narancs.hu
  • 2021. november 17.

Mikrofilm

Lenne mit mesélnie, ráadásul a rendező és a főszereplő is benne lenne a dologban.

A Facebook már rég nem az az ártatlan, barátokkal való kapcsolattartásra és macskás képek megosztására használt oldal, mint annak idején. Annyi a probléma a működésével, hogy nemrég saját bíróságot állított fel; a vállalat történetének legnagyobb leállásával hét milliárd dollár vált köddé; nemrég pedig bejelentették, hogy virtuális univerzum építésébe kezdenek, mindezt pedig annyira komolyan veszik, hogy még a cég nevét is megváltoztatták Metára. És mindezek csak az elmúlt egy év történései.

Nem csoda, ha ilyen változások után a közösségi média születését megíró Aaron Sorkin is úgy nyilatkozott: itt lenne az ideje a folytatásnak.

„Ami az elmúlt években történik a Facebookkal, az egy olyan történet, amit érdemes lenne elmondani”

– fogalmazott A közösségi háló forgatókönyvírója. Sorkin olyan filmekkel és sorozatokkal szerzett nevet magának, mint az Egy becsületbeli ügy, Az elnök emberei vagy a Charlie Wilson háborúja, a Facebook-filmmel 2011-ben elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját. Azóta még háromszor jelölték, de manapság inkább a rendezésre koncentrál: második filmje, A chicagói 7-ek tárgyalása a tavalyi év egyik legnagyobb dobása volt, hamarosan pedig bemutatják következő moziját a Being the Ricardost, amely Lucy Ball és Desi Arnaz kapcsolatáról szól.

Sorkin azonban a Facebook-film folytatásánál maradna a forgatókönyvírói státusznál: „Továbbra is szeretnék remek rendezőkkel dolgozni, David Fincher pedig mindenképp ennek a listának a tetején található” – fogalmazott. Egy másik alkalommal pedig ennél is egyértelműbben kijelentette: csak Fincherrel a rendezői székben vállalná a projektet. „Ha Billy Wilder visszatérne a sírból és ő szeretné rendezni a filmet, akkor is azt mondanám, hogy csak Daviddel vállalom” – erősítette meg.

Az egyenlet harmadik tényezője, a Mark Zuckerberget alakító Jesse Eisenberg – akit Fincherhez és Sorkinhoz hasonlóan Oscarra jelöltek a filmért – szintén örömmel visszatérne. Mint elmondta, manapság ritka az olyan lehetőség, amikor egy népszerű filmben játszhat el valaki egy összetett karaktert, az ilyenek ugyanis inkább a színpadon vagy a művészfilmekben fordulnak elő.

A közösségi háló születéséről, és hogy mit jelent a film több mint 10 évvel a moziba kerülése után, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk