A közösségi háló írója szerint is itt az ideje folytatni a Facebook-filmet

  • narancs.hu
  • 2021. november 17.

Mikrofilm

Lenne mit mesélnie, ráadásul a rendező és a főszereplő is benne lenne a dologban.

A Facebook már rég nem az az ártatlan, barátokkal való kapcsolattartásra és macskás képek megosztására használt oldal, mint annak idején. Annyi a probléma a működésével, hogy nemrég saját bíróságot állított fel; a vállalat történetének legnagyobb leállásával hét milliárd dollár vált köddé; nemrég pedig bejelentették, hogy virtuális univerzum építésébe kezdenek, mindezt pedig annyira komolyan veszik, hogy még a cég nevét is megváltoztatták Metára. És mindezek csak az elmúlt egy év történései.

Nem csoda, ha ilyen változások után a közösségi média születését megíró Aaron Sorkin is úgy nyilatkozott: itt lenne az ideje a folytatásnak.

„Ami az elmúlt években történik a Facebookkal, az egy olyan történet, amit érdemes lenne elmondani”

– fogalmazott A közösségi háló forgatókönyvírója. Sorkin olyan filmekkel és sorozatokkal szerzett nevet magának, mint az Egy becsületbeli ügy, Az elnök emberei vagy a Charlie Wilson háborúja, a Facebook-filmmel 2011-ben elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját. Azóta még háromszor jelölték, de manapság inkább a rendezésre koncentrál: második filmje, A chicagói 7-ek tárgyalása a tavalyi év egyik legnagyobb dobása volt, hamarosan pedig bemutatják következő moziját a Being the Ricardost, amely Lucy Ball és Desi Arnaz kapcsolatáról szól.

Sorkin azonban a Facebook-film folytatásánál maradna a forgatókönyvírói státusznál: „Továbbra is szeretnék remek rendezőkkel dolgozni, David Fincher pedig mindenképp ennek a listának a tetején található” – fogalmazott. Egy másik alkalommal pedig ennél is egyértelműbben kijelentette: csak Fincherrel a rendezői székben vállalná a projektet. „Ha Billy Wilder visszatérne a sírból és ő szeretné rendezni a filmet, akkor is azt mondanám, hogy csak Daviddel vállalom” – erősítette meg.

Az egyenlet harmadik tényezője, a Mark Zuckerberget alakító Jesse Eisenberg – akit Fincherhez és Sorkinhoz hasonlóan Oscarra jelöltek a filmért – szintén örömmel visszatérne. Mint elmondta, manapság ritka az olyan lehetőség, amikor egy népszerű filmben játszhat el valaki egy összetett karaktert, az ilyenek ugyanis inkább a színpadon vagy a művészfilmekben fordulnak elő.

A közösségi háló születéséről, és hogy mit jelent a film több mint 10 évvel a moziba kerülése után, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.