A mindent eldöntő lista: ezek a legeslegjobb Star Wars-filmek

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. máj. 27., 15:08
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Solo kapcsán rangsoroltuk a messzi galaxis nagyszerű történeteit.

Amikor az utóbbi években megállíthatatlanul terjeszkedő Disneyhez kerültek a Star Wars-filmek jogai, biztosra lehetett venni, hogy a cég nem hagyja parlagon a franchise-t. Hogy évente új filmmel álljanak elő, azt se volt nehéz elképzelni, elvégre ennek megvalósításához pénzen kívül nincs is másra szükség. Mindez így is történt, a legutóbbi számozott epizód óta fél év sem telt el, de máris megérkezett a friss spin-off, a Solo: Egy Star Wars-történet (a filmről kritikát a jövő heti Narancsban olvashatnak). Ez pedig alkalmat ad arra, hogy elmerengjünk a Star Wars legjobb felvonásain, és felállítsuk a minőségi listát. Következzék hát a messzi-messzi galaxis öt legnagyszerűbb története:

5. A Sith-ek bosszúja (2005)

Bár azzal már valószínűleg George Lucas is tisztában van, hogy az új trilógiát teljesen felesleges volt elkészíteni, a harmadik rész közel sem olyan vállalhatatlan darab, mint amilyen a butácska forgatókönyvvel büszkélkedő Baljós árnyak és A klónok támadása volt. Igaz ugyan, hogy egy rossz trilógiát zár le, de azt legalább tisztességesen teszi: A Sith-ek bosszújában vannak jó akciójelenetek, valójában ez a rész ad igazi hátteret Darth Vadernek, és az Anakin Skywalker versus Obi-Wan Kenobi-párbaj pompásan megkoreografált jelenet. Arról persze továbbra sem győzött meg senkit Hayden Christensen, hogy lenne helye a vásznon, de ebben a filmben legalább érdemi események is vannak, nem úgy, mint a két másik előzménymoziban.

via GIPHY

4. A Jedi visszatér (1983)

Talán az eredeti trilógia utolsó felvonása nélkül is meglettünk volna, de A Jedi visszatérnek semmi oka szégyenkezni. Itt nem Luke, hanem Darth Vader vívódik igazán, és olyan epizódokkal (Han kiszabadítása) találkozik a néző, amelyek tán külön filmet is értek. A közel két és fél órás filmből persze gond nélkül húzhatott volna az epizódon csak producerként ügyködő Lucas, és az aranybikinis Leia megjelenését sem nagyon tudjuk hová tenni, de a trilógia lezárása az utolsó jelenetekkel már-már A birodalom visszavág magasságába emeli az epizódot.

Star Wars- Return Of The Jedi Trailer (HD)

I've loved this movie for as long as I can literally remember, THE defining movie of my childhood and I'm sure many others. Now, I've created an epic trailer for the final installment of the Star Wars series. This is probably the best out of the three, or at least the fastest paced.

3. Az utolsó Jedik (2017)

Amíg J. J. Abrams engedelmes gyerek módjára szállította le a rajongóknak a mindenféle eredetiséget nélkülöző Az ébredő Erőt, addig Rian Johnson némileg már bátrabb volt. Noha sokáig azt lehetett hinni, Az utolsó Jedik lesz A Birodalom visszavág-remake, a rendező nem a könnyebbik utat választotta. Ez az epizód meg meri kérdőjelezni a legendát, örömmel és jól futtatja több szálon a cselekményt, a hősöket szimpatikussá teszi, bár Kylo Ren nem a legjobb antagonista, Az utolsó Jedik így is hitelesen üzeni azt, hogy a Star Warsban simán benne van még jó pár rész.

Star Wars: Az utolsó Jedik (12) - hivatalos szinkronizált előzetes #2

Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban... December 14-től a mozikban!

2. Egy új remény (1977)

A nagybetűs mese, ahol a műfaj szabályai szerint összecsap a jó és a rossz, és a film, ami megint szexivé tette a sci-fit. Az Egy új remény ugyan gyermetegnek tűnik, és olykor olyan, mint egy parabola, de mindezzel együtt is mítoszt teremtett. Nem ez a legjobb Star Wars, de mivel az első, örökké hozzá kell viszonyítani: melyik epizódban van még ilyen remek nyitány, melyikben zrikálja egymást ilyen élvezhetően Leia és Han, és melyik lövik ilyen egymást ilyen lendülettel a birodalmiak és a lázadók. A választ 0 és 99 éves kor között mindenki tudja: persze, hogy A Birodalom visszavágban.

via GIPHY

1. A Birodalom visszavág (1980)

Kevés, nagyon kevés olyan Star Wars-toplista létezik, amelynek ne lehetne kitalálni az első helyezettjét. Ezért persze csak Irvin Kershner okolható, aki megcsinálta minden idők legjobb Star Wars-filmjét. A Birodalom visszavágot dicsértük már eleget (legutóbb éppen Az utolsó Jedik bemutatásakor írtunk róla), de nem lehet elégszer elmondani, hogy a második epizód túllépett elődje meseszerűségén, dilemmázó figurákat emelt be a cselekménybe, és a végén húzott egy olyat, amire senki nem számított. A havas tájon hirtelen megjelenő lépegetők a mai napig jól mutatnak a képernyőn, és lehet ugyan, hogy a néző csak a gyerekkora után nosztalgiázik, de Darth Vader és Luke párbaja azért még mindig megdobogtatja a szívüket.

Star Wars: A Birodalom Visszavág Magyar Szinkronos előzetes

Uploaded by HomeProduction on 2015-10-11.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. máj. 27., 15:08
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  tiszapolgári
  2018. május 28., hétfő 18:25
  Mellesleg a Star Wars nemcsak ezen a blogon vert állandó tanyát, hanem a Bartók Rádióban sem telik el nap úgy, hogy ne csendülnének fel John Williams csodálatosan és tudományosan fantasztikus melódiái. Elég idegesítő tud lenni.
 2. 4
  Rumata
  2018. május 28., hétfő 14:30
  A Barbarellát kihagytátok.

  Pedig az a legjobb ;-DDD

  Amúgy pedig természetesen az Utazók a legjobb.
 3. 3
  rworse
  2018. május 27., 21:29
  Az öt legjobb Star Wars film:

  Tarkovszkij - Sztalker
  Tarkovszkij - Solaris
  Kubrick - 2001. Űrodisszeia
  German - Nehéz istennek lenni
  Fleischmann - Nehéz istennek lenni
  Lopusanszkij - A halott ember levelei
  Gilliam - Brazil
  Kubrick - Mechanikus narancs
  Lang - Metropolis
  Ewrs-Rye - A prágai diák
  Murnau - Nosferatu
  Méliés - Utazás a Holdba
  Clair - Párizs alszik
  Wegener-Boese - A gólem
  Lanthimos - A homár
  Truffaut - 451° Fahrenheit
  Lynch - Radírfej
  Whale - Frankenstein
  Wise - Az Androméda-törzs
  Lalou - Az idő urai
  Jeunet-Caro - Delicatessen
  Jones - Hold
  Niccol - Gattaca
  Kubrick - Dr. Strangelove
  Blomkamp - District 9

  Ilyesmik
 4. 2
  yoyo
  2018. május 27., 20:58
  1-es :)
 5. 1
  tiszapolgári
  2018. május 27., 17:15
  Az én szubjektív listám:

  1. Star Wars 1-12.
  2. Indiana Jones és a Jedik
  3. István, a Jedi
  4. A kőszívű Jedi fiai
  5. A Jedi skorpió átka

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk