A nagy dobás rendezője készít minisorozatot a vakcinavadászatból
Adam_McKay-7784_top_story_lead.jpg
Adam McKay

A nagy dobás rendezője készít minisorozatot a vakcinavadászatból

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 1.

Mikrofilm

Még az is lehet, hogy hamarabb kész lesz a koronavírus védőoltás fejlesztését bemutató show, mint ahogy maga a vírus visszavonul.

9/11 után 5 évet kellett válni, hogy a tragédia a vásznakon is megelevenedjen: 2006-ban azonban mindjárt kettő mozit is bemutattak a témában: Oliver Stone World Trade Centerét és Paul Greengrass A United 93-asát. A 2008-as gazdasági világválságból már két évvel később elkészült az első, nagyobb szabású, az Oscart is elnyerő dokumentumfilm, a Bennfentesek; egy évvel később pedig már megvolt az eseményt dramatizáló Krízispont is. 2015-ben pedig csúcsra ért a téma Adam McKay A nagy dobásával.

A világ sorsfordító eseményeinek hollywoodi krónikái tehát egyre hamarabb és hamarabb érkeznek, nemsokára pedig rekordot döntünk ezen a téren is: a Deadline értesülései szerint Adam McKay minisorozatot készít az HBO számára a koronavírus-vakcina iránti hajszáról. Hiába tombol tehát a járvány újra, vagy épp még mindig a világ számos helyén, köztük az Egyesült Államokban, máris show készül belőle.

A sorozat alapját a The First Shot című könyv adja majd, melyet a The Atlantic és a New York Times újságírója, Brendan Borrell írt. Az írás jogait csak nemrég árverezték el egy aukción, tehát még meg sem jelent. Borrell több cikket írt a vakcina készüléséről olyan magazinoknak mint a Wired, a National Geographic vagy a Science Magazin.

Adam McKay komolytalan, ám szórakoztató vígjátékok (A híres Ron Burgundy legendája; Tesó-tusa) váltott át a politikai szatírákra. A nagy dobás és a Dick Cheneyről szóló Alelnök című filmjét is számtalan Oscarra jelölték, az előbbi forgatókönyvéért el is nyerte a díjat. A cége tavaly októberben kötött ötéves exkluzív szerződést az HBO-val. Ennek keretében készít minisorozatot Julie K. Brown hamarosan megjelenő, Jeffrey Epsteinről szóló könyvéből, és így valósulhat meg az egyelőre Névtelen Vakcina Projekt munkacímű széria is. McKay a jövőben sem hagy fel a komolykodással: együtt dolgozik Bong Joon-hóval az Oscar-díjas Élősködők sorozatra adaptálásán, valamint antológiasorozatot készít David Wallace-Wells nagysikerű The Uninhabitable Earth című, a klímaváltozásról szóló könyvéből.

Figyelmébe ajánljuk