A Netflixet másolja az HBO: saját toplistákkal áll elő

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 6.

Mikrofilm

Ezzel fokoznák legnagyobb dobásaik nézettségét.

Nem sokkal azután, hogy kölcsönadta saját sorozatait a Netflixnek, az HBO egy tőlük lesett trükkel is előáll: bevezeti saját platformján a Top 10-es listákat a sorozatok és filmek tekintetében.

A Netflix még 2020-ban jött elő toplistáival. A streamingplatformok ugyan szégyentelenül monitorozzák a felhasználók minden egyes kattintását, az adatokat és nézettségeket azonban hétpecsétes titokként őrzik – csak akkor állnak elő velük, ha dicsekedni akarnak. Sokáig a top 10-es listáikról sem lehetett tudni semmit – például azt sem, milyen metrika alapján kerülnek rá a tartalmak –, így tehát nem volt ez más, mint egyszerű marketingeszköz, amelynek segítségével még hatékonyabban tolhatják képünkbe legújabb műsoraikat. Két éve aztán bővítettek a listán, de sokkal több így sem derült ki a hogyanról.

Az HBO saját próbálkozásának ugyanez a célja: szeretnék, ha még több figyelem irányulna az újdonságaikra, amelyek bizony könnyen elvesznek a platform útvesztőiben. Saját számításaik csak azokat a sorozatokat veszik latba a listára kerüléskor, amelyekhez új epizód érkezett az elmúlt 6 hétben; valamint azokat a filmeket, amelyek nyolc héten belül kerültek fel a platformra. A hagyományos HBO vagy Discovery nézettsége nem számít bele a listába (az HBO-t birtkoló Warner Bros. és a Discovery idén olvadt össze, erről és az HBO streamingplatformjának sorsáról erről a cikkünkben írtunk bővebben). Nézettségméréskor azok az önálló profilok számítanak, amelyek legalább két percig nézték az adott műsort, a listát pedig naponta frissítik. A Netflix a legutóbbi ráncfelvarrásig, azaz 2020 januárja és 2021 októbere között ugyancsak a kétperces nézési ablakkal számolt – ma már saját „nézettség”-et (views) mérnek, amely az adott film vagy sorozat összes nézett óráját osztja el a játékidejével, majd kerekíti 100 000-re. A legelterjedtebb hagyományos nézettségméréssel foglalkozó cég, a Nielsen immár ugyancsak méri a streamingfogyasztást, ők a tévén keresztül történő összes nézett percet számítják minden két éves vagy attól idősebb néző esetében. Az Amazon Prime és az AppleTV+ toplistájáról egyelőre semmit nem tudni.

Az HBO toplistájának debütálásakor a legnézettebb sorozat a Hard Knocks című amerikaifocis sport reality-doku volt, amit a Szex és New York-spinoff És egyszer csak… és a Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése követett. A filmeknél a dobogó legfelső fokára az NFT-vé váló Flash-A Villám állhatott, amit az ugyancsak amerikaifocis dokumentumfilm, a BS High, valamint Will Ferrell és Kevin Hart 2015-ös komédiája, a Keményítőkúra követ.

Mindez egyelőre csak a tengerentúlon érhető el, ahol az HBO Max egy ideje már csak MAX-ként fut – hogy itthon mikor jelennek meg a toplisták, egyelőre nem tudni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.