Folytatás folytatás hátán az HBO új streamingplatformján

  • narancs.hu
  • 2023. április 13.

Mikrofilm

Új Harry Potter-, Trónok harca-, Agymenők- és A törvény nevében-sorozat is érkezik a Max-ra.

Születése óta meglehetősen hektikusan alakul a Warner Bros. stúdió streamingplatformjának története: az HBO Max 2020 tavaszán indult el azzal a nem titkolt céllal, hogy beérje a Netflixet – na és hogy ne maradjon le a versenytársaktól, így például a Disney+-tól. A koronavírus-járvány alatt a platform hamar szárnyra is kapott, ekkor a Warner pedig elsők között jelentette be, hogy új filmjeit ezentúl egyszerre teszi elérhetővé a vásznakon és online (amivel sok mindenkit, köztük Christopher Nolant is kiborítottak), az olyan régi nagy sikereiket mint a Jóbarátok pedig gyorsan visszavették a Netflixtől, ahol addig sokszáz millió dollárért kölcsönben volt. 2021 tavaszára az HBO Max előfizetőinek száma meghaladta a 40 milliót, Magyarországon 2022 márciusában startolt el.

A Warner Bros. és a Discovery áprilisi összeolvadása után azonban reformokat és költségcsökkentést jelentettek be, hirtelen eltűnt a kínálatból A besúgó című magyar sikersorozat, majd leállították a streaming terjeszkedését is, de elkaszálták a már dobozban lévő Batgirl-filmet is, amit a jelek szerint nem is terveznek bemutatni, míg az új Scooby-Doo animációt ugyancsak halottnak nyilvánították, de azért még befejeztették a készítőkkel. Bejelentették az HBO Max megszűnését, a stúdiófőnök pedig kiadta az ukázt:

még több folytatást és még több franchise-t akar.

Ennek fényében nem is olyan meglepőek azok a hírek, amelyeket a cég jelentett be a streaming jövőjével kapcsolatban. A platform neve HBO Max-ról Max-ra változik majd, és a Disney diktálta úton folytatja, azaz további bőröket húz le korábbi sikereiről.

Sorozatformában folytatódik például a Harry Potter, mégpedig a szerző J.K. Rowling produceri részvételével – mindez azonban nem a Legendás állatok és megfigyelésekhez hasonló spin-off, és nem is klasszikus folytatás lesz, hanem inkább reboot, azaz új, ráncfelvarrott formában mesélik el a sagát. Várhatóan az egyes regények külön évadot kapnak, és mivel hét is van belőlük (melyekből 8 film készült), nem túlzott a cég, amikor évtizedes terveket emlegetett. „Fontos számomra a Max elköteleződése, hogy megőrizzék könyveim integritását – épp ezért alig várom, hogy részese legyen az új adaptációnak, amely olyan mélységet és részletezettséget tesz lehetővé, amely csak a hosszú televíziós sorozatokban érhető el” – fogalmazott Rowling.

Ugyancsak folytatódik a Trónok harca, melynek első előzménysorozatát, a Sárkányok házát tavaly mutatták be. Az A Knight Of The Seven Kingdoms: The Hedge Knight két westerosi valószínűtlen hősre koncentrál majd, jelentsen is ez bármit. A sorozat az eredeti show előtt egy évszázaddal játszódik majd, abban az időben, amikor a Targaryen-család birtokolja a vastrónt, és a sárkányok emléke sem fakult még ki. A George R. R. Martin A Hét Királyság lovagja című novelláskötete alapján készülő sorozatot már 2021-ben  bejelentették, akkor még Tales of Dunk and Egg címmel. Jó hír, hogy Martin íróként és producerként is részt vesz majd a munkálatokban.

Újabb bőrt húznak le az Agymenőkről is: a 2007-2019 között 12 évadot megélt sorozatnak jelenleg is fut Az ifjú Sheldon című előzménysorozata, amelynek már bejelentették a hetedik évadát is. Nem tudni, az új show miről vagy kiről szól majd, annyi azonban biztos, hogy spin-off és nem folytatás lesz, részt vesz majd benne az eredeti show alkotója, Chuck Lorre, és feltűnik benne Sebastian Maniscalco komikus és színész.

Ugyancsak folytatják a Démonok közöttet. A 2013-as film már valódi filmes univerzummá fejlődött: 2014-ben érkezett az Annabelle című spin-off, mely önmagában három részt ért meg eddig, de közben az eredeti film is trilógiává bővült 2021-ben, és akkor még nem beszéltünk az olyan vadhajtásokról, mint Az apáca vagy A gyászoló asszony átka. A jelek szerint lapulnak még démonok a szekrényben, ugyanis a franchise-ból sorozat érkezik a Maxra az eredeti film producerének, Peter Safrannak a vezényletével.

Folytatódik A törvény nevében, azaz a True Detective is. Az antológia-széria a Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével készült első évadával robbant be még 2014-ben, az egy évvel később érkező második felvonás már csalódást keltett, hiába volt benne Colin Farrell, Vince Vaughn és Rachel McAdams is. A harmadik felvonásra 2019-ig kellett válni, a Mahershala Alit felvonultató évad pedig végre ismét jobban sikerült a rajongók szerint. A negyedik széria főszerepében Jodie Foster látható majd, a Night Country alcímű évadhoz pedig már előzetes is érkezett.

Animációs sorozatként térnek vissza a 80-as évek klasszikus figurái, a Szörnyecskék, a Gremlins: Secrets Of The Mogwai persze szokás szerint előzménysorozat lesz. A Matt Reeves-féle Batman főgonoszának, a Colin Farrell alakította Pingvinnek saját sorozatát már korábban bejelentették; lerántották azonban a leplet néhány friss, eddig nem hallott projektről is. A Smartless: On The Road egyfajta vicces utazós doku-reality lesz, amely a Will Arnett, Jason Bateman, Sean Hayes triót követi majd nyomon. A The Regime egy európai rezsimről szól majd Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Guillaume Gallienne, Andrea Riseborough, Martha Plimpton és Hugh Grant főszereplésével.

Az egyik legérdekesebb újdonság pedig Park Chan-wook legújabb sorozata, amelyet Don McKellarral együtt készít: A szimpatizáns egy kémthrillerbe ágyazott szatíra, amely egy francia-vietnámi kommunista kémről szól, aki a vietnámi háború utolsó napjaiban próbál boldogulni. A főbb szerepekben Hoa Xuande, Fred Nguyen Khan, Toan Le, Ky Duyen, Sandra Oh és Robert Downey Jr. láthatóak majd.

A Max május 23-tól lesz elérhető, 16 dolláros havi előfizetési díja pedig megfelel a korábbi HBO Max reklámmentes árának – a magyar helyzetről és árról egyelőre még nincs hír.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk