NFT lesz a bukott DC-képregényfilmből

  • narancs.hu
  • 2023. július 18.

Mikrofilm

A Flash – A Villám lesz az első mozifilm, ami blokkláncon is elérhetővé válik.

Míg a Marvel szekere csak mostanában kezdett döcögni, a rivális DC stúdió képregényfilmjeinél már-már megszokottá vált, hogy elhasalnak a pénztáraknál. A bukások miatt tavaly nagy változtatások történtek a cégnél: az a James Gunn lett a vezető, akinek a Marvelnél készült utolsó filmjét, A galaxis őrzői harmadik részét pár hónapja mutatták be a mozikban. Az, hogy egy aktív filmrendező álljon egy stúdió élén, gyakorlatilag példa nélküli – épp ezért mindenki kíváncsian várja, hogyan alakul majd a DC sorsa a továbbiakban. Még mielőtt azonban Gunn hozzálátott volna a reformoknak, volt egy hosszú évek óta húzódó projektjük, amit előbb vagy utóbb kénytelenek voltak végre moziba küldeni: ez a Flash – A Villám, amely a folyamatos halasztások mellett főleg azzal került be a hírekbe hogy főszereplője, Ezra Miller gyakorlatilag megőrült és folyamatosan balhékba és verekedésekbe keveredett. Mivel a film már elkészült, Miller a cancelezést megúszta; a stúdió igyekezett a bemutató előtt minél jobban elgudni őt és marketingjével inkább a filmre koncentrált: Gunn és a DC-t tulajdonló Warner Bros. Discovery (WBD) új fejese, David Zaslav például úton-útfélen azt hirdette, hogy ez minden idők legjobb képregényfilmje. De nagyot ment az a hír is, miszerint Tom Cruise-nak annyira tetszett a mozi, hogy azonnal felhívta Andy Muschietti rendezőt és 15 percig áradozott róla.

Mindezek ellenére a Flash nem ment nagyot a mozikban: a több mint 200 millió dolláros költségvetésű film bemutatójának hétvégéjén a 70-75 millió dolláros elvárt eredmény helyett mindössze 60 milliót hozott, világszintű összbevételei pedig nem érték el a 300 millió dollárt sem. A szakértők szerint mindez egy jó 200 millió dolláros buktát jelent a WBD-nek.

A mozikban tehát nem sikerült megváltani a világot, de A Villám most új fronton támad: ez lehet az első játékfilm, amely blokkláncon, NFT-ként is elérhetővé válik. Az NFT-k (non-fungible token, azaz nem helyettesíthető zseton) egyfajta virtuális értéktárgyak, amelyek egyediek és másolhatatlanok; olyanok, mint az értékes és ritka pénzérmék vagy baseballkártyák. Tarantino ilyen formában akarta pénzzé teni Ponyvaregény című filmjének egyes részleteit, de adott már ki NFT-t Anthony Hopkins is, nem beszélve Seth Green tervezett sorozatáról, ami egy Fred nevű digitális majomról szólt volna, az NFT-t azonban ellopták tőle. A technológiát és annak művészetre gyakorolt hatását ebben a cikkünkben mutattuk be.

Hogy pontosan milyen formában lesz elérhető a Flash a blokkláncon, azt egyelőre nem tudni. Az AV Club cikke szerint lehetséges, hogy olyan digitális mozis metaverzumról van szó, mint amelyet Jordan Peele és csapata készített a Nem című filmjéhez a Metaverse-ben. Sokkal valószínűbb azonban, hogy inkább arról van szó, a jó öreg DVD-kiadás éled újjá a blokkláncon; azaz a mozi kópiája válik elérhetővé NFT-ként, amelyet olyan extrák egészítenek ki, mint amiket annak idején a lemezek tartalmaztak – például kimaradt jelenetek. Eszerint mindenki Flash – A Villámja egyedi, a többitől picit különböző lenne, ezt az egyediséget pedig maga a blokklánc-technológia biztosítja.

Persze nehéz elképzelni, hogy egy a mozikban megbukott film hatalmas összegeket hoz majd be NFT-ként. Zack Snyder filmjeinek utóélete viszont azt bizonyítja, hogy a filmiparban nincs lehetetlen. Az Eluvio blokkláncán elérhető kópiákból két típus közül választhatnak a rajongók: a The Flash NFT: The Mytery edition, amiből 10 ezer darab elérhető, mindössze 35 dollárba (mintegy 12 ezer forintba) kerül, míg a Prémium kiadás, amiből 2000 létezik, már 100 dollárt (33 ezer forint) kóstál. A Twitteren közzétett előzetes szerint mindkét változatban akadnak művészi karakterrajzok, a prémiumban pedig egyfajta klikkelős játékkal további gyűjtői darabokra bukkanhatunk a virtuális világban. Ha bárki szeretné megnézni, hogy festene, ha denevérek repdesnének körülötte, annak szintén szerencséje van: a trailer szerint ugyanis ez is lehetséges az AR-technológia segítségével. Mindezek mellé magát a filmet mindkét esetben 4K Ultra HD minőségben kapjuk meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk