Dokumentumfilm-sorozat

A padláson

Kirby Dick–Amy Ziering: Allen kontra Farrow

  • 2021. március 31.

Mikrofilm

Ez után a minden részletet pró és kontra, lenyűgöző alapossággal számba vevő és kontextusba helyező dokusorozat után (4 óra tömény adatközlés és vallomás!) csak Woody Allen legelvakultabb hívőinek marad kétségük afelől, hogy az ikonikus rendező vajon tényleg abuzálta-e az eset időpontjában mindössze 7 éves fogadott lányát.

Nem csak a nőiségében sértett s erre a sértettségre hivatkozva (élettársa egy másik – igaz, nagykorú – nevelt lányukkal kezdett kapcsolatot) sikerrel elhiteltelenített Mia Farrow beszéli el a történteket, annyi év hiábavaló küzdelme után szenvtelennek tűnő nyugalommal. Megszólal szó szerint mindenki, aki az ügyben hivatalból vizsgálódott, eljárt, tanulmányozta azt, benne szakértőként vagy terapeutaként részt vett, vagy a család élete bármely apró, de a megértés szempontjából releváns részletének tanúja volt. Nyomozótól ügyészen át nőjogi aktivistáig, pszichológustól bébiszitteren át szomszédig. Csak Woody Allen nem szólal meg. És van egy videó a kislánnyal. Akkor készült. Az eset után, amikor apuci a padláson szorongatta a hétévest, míg jó nem lett neki, mármint apucinak. A Mia Farrow által rögzített felvétel rossz minőségű, rángat a kép, készítője nyilván nem a kompozícióval volt elfoglalva. A gyerek zavart, nem akar beszélni, aztán mégis kimond szavakat, amelyeket nem szeretne kimondani. Hitelessége kétségbevonhatatlan. A kásás felvételen is átüt a kislány sokkos állapota. A rendező ellen csak azért nem emeltek vádat anno, hogy ennek a szomorú kislánynak ne kelljen egy bírósági tárgyalás nyilvánossága előtt még egyszer átélnie a traumát. És ma felteszi magának a kérdést, hogy megérte-e? Míg a büntetlen Allen sikert sikerre halmozott, befolyásos közszereplők és népszerű filmcsillagok támogatták nyilvánosan, addig Farrow színészi karrierje leszálló ágra került, a botrány megosztotta a családot, maga a közvetlen áldozat pedig még ma is szomatizál, amikor nem előkészített szituációban, hanem spontánul idézi fel az esetet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.