Interjú

„Ha kirabolnak”

Kirby Dick és Amy Ziering dokumentumfilmesek  

Mikrofilm

Mi történt 1992-ben? Molesztálta-e Woody Allen örökbe fogadott lányát, a hétéves Dylan Farrow-t, miközben épp Mia Farrow-val hadakozott? A közel három évtizedes ügyet eleveníti fel az HBO Allen kontra Farrow című dokumentumsorozata. A készítőket kelet-európai újságírók izgatott karéjában kérdezhettük.

Magyar Narancs: Filmjükben Mia és Dylan Farrow elmondhatja, mit gondol az ügyről, önöknek mint dokumentumfilmeseknek nem kellett volna ugyanakkora teret szentelniük Woody Allen verziójának is? (Allent a korabeli hivatalos vizsgálatok nem találták bűnösnek – K. G.)

Kirby Dick: Én egyáltalán nem úgy írnám le a filmünket, hogy ez Mia Farrow verziója. Ezzel szemben azt mondanám, hogy ez a sorozat a legkimerítőbb vizsgálat, ami ebben az ügyben valaha is született. Az került bele, amire mi a vizsgálatunk eredményeként jutottunk.

Amy Ziering: Azt mondjuk el, mi történt. A tényeket, a bizonyítékokat, a rendőrségi jelentéseket, a három évig tartó vizsgálatot követjük. Szemtanúkkal beszéltünk, a tényeket ellenőriztük. És hallhatja Woody hangját is, a könyvében (magyarul Apropó nélkül címen jelent meg 2020-ban – K. G.) leírta, hogy mi történt szerinte, idézünk a felolvasásából. Hívtuk, hogy beszéljen velünk, több alkalommal is. Én továbbra is szeretnék vele beszélni. Mindent, ami a sorozatban megjelenik, ellenőriztünk, hogy megfelel-e a tényszerű valóságnak. Ha Woody akar velünk beszélni, és ellenőrizni tudjuk az igazát, azt csak üdvözöljük. És még egy utolsó dolog, amit ez ügyben elmondanék és szerintem mindannyiunknak fontos meghallani: az az illúzió, hogy mindennek két oldala van, valamennyiünk számára bántó. Létezik ugyanis az igazság. Amerikában ugyanezt láttam a klímaváltozással kapcsolatban: ha két oldal van, nosza, hallgattassék meg a másik is. De ha ugyanezt a retorikát alkalmazzuk a bűnelkövetésre, mégis milyen választ várhatunk attól, aki valóban elkövette a bűnt? Ha kiraboltak, meg kell hallgatnom a rablót? Hogy mi is történt, miközben a tévékészülékem kisétált a lakásból? Ha meghallom az említett retorikát a filmünkkel foglalkozó kritikákban, egy kicsit mindig gyanút fogok. Ha kellő bizonyítékod van, ha mindez megfelel a tényeknek, akkor is lehozod a sztorit, ha nem tudtál egy szereplővel beszélni. A lányom is újságíró, tudom, hogy ez így van.

Fotó: HBO
 
 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.