A Semmelweis című filmmel nyerne Oscart Magyarország

Mikrofilm

Arról, hogy melyik alkotás indulhat nemzetközi film kategóriában, szakmai zsűri döntött.

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint a hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testület 18 magyar egészestés mozifilm közül választotta ki a szakmai testület Koltai Lajos filmjét. A bizottságban Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg vett részt.

Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével, Lajos Tamás producer vezetésével készült alkotás a világhírű magyar orvosról, Semmelweis Ignácról szól. A Torontói EU Filmfesztiválon a film a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobbjának járó díjat. Tavaly ősszel New York-i világpremierjét követően nemzetközi filmfesztiválokon is részt vett a SemmelweisA magyar mozikban mintegy 350 ezren nézték meg. 

A főszereplők mellett fontos alakítást nyújt az alkotásban Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is. A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás mellett Vida Joe, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusi, 97. Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2023. november 1. és 2024. szeptember 30. között mutatnak be az adott országban. Ezek közül választja majd ki az Amerikai Filmakadémia azt az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására pedig március 2-án kerül sor Los Angeles-ben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk