Álex Pina pályája

A szappan dicsérete

Mikrofilm

Sárga és piros kezeslábasba öltöztetett hősei kiforgatják a sarkaiból és a vagyonából Spanyolországot. Álex Pina sorozatai a gátlástalan mediterrán szentimentalizmust vegyítik őrült tempójú akciózással és gyilkos humorral.

Exkluzív szerződést kötött a Netflix 2018-ban Álex Pinával, hogy A nagy pénzrablás alkotója egy pár évig kizárólag nekik készítsen tartalmakat. E tény nyilvánvalóan nem független attól, hogy a fent említett sorozat volt a Netflix legnézettebb nem angol nyelvű tartalma, sőt általában is a nézettségi lista élén végzett. Nem Pina az első szerencsés: nemrég a német Dark alkotói, Jantje Friese és Baran bo Odar, Ryan Murphy (Glee; Pose; Ratched; American Horror Story) és Shonda Rhimes (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?; Botrány; Grace klinika) is a Netflixhez kötötték magukat. A stratégia erősen emlékeztet a hollywoodi stúdiókorszak aranykorának szerződéseire, amikor az aranytojást tojó tyúkokat minden konglomerátum igyekezett minél hosszabb időre magához láncolni. Itt persze a sztár vagy rendező helyébe a showrunner/executive producer lép, aki esetleg nagyobb alkotói szabadságot kaphat, de a forgalmazásból származó busás bevétel a Netflix markát üti, anélkül, hogy az energiaigényes kreatív folyamatokkal kellene bajlódni.

A pamplonai születésű Álex Pina újságíróként kezdte a pályáját, a 90-es évek közepén lett forgatókönyvíró először a Videomediánál, majd 1996-tól a Globomediánál. Ekkor már olyan, Spanyolországban nagy sikert aratott sorozatok készítője és producere, mint a Los Serrano, a Balfék körzet (Los hombres de Paco) és A Bárka című sci-fi. A Los Serrano 2003-tól 2008-ig futó családi komédia, amely hosszú évadokon át hömpölyögve meséli el a középkorúként újraházasodó Diego Serrano és Lucía Capdevila történetét. A szerelmesek saját gyermekeiket is hozzák az új háztartásba, szövődik egy-két zavarba ejtő, mostohatestvérek közti szerelmi szál is, de a formátum olyan sikeresnek bizonyult, hogy több országban is testvérsorozatok készültek a licenc alapján (pl. Olaszországban, Törökországban, Csehországban és Portugáliában). A Balfék körzet (2005–2010) három inkompetens spanyol rendőr szerencsétlenkedéseit meséli el, egyesítve a bugyuta munkahelyi komédia és rendőrös vígjáték kliséit. Ez a hibrid Magyarországon is sikeresnek bizonyult, hiszen a rettenetes Torrentéért is rajongunk (a sorozatból magyar változat is készült Jófiúk címmel).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk