A szlovén szelíd motorosok mopeddel járnak

  • narancs.hu
  • 2023. október 25.

Mikrofilm

Az ország tavalyi és idei Oscar-nevezett filmje is nézhető majd a Szlovén Filmnapokon.

Október 26-28. között immár 7. alkalommal rendezik meg a Szlovén Filmnapokat, amely délnyugati szomszédunk legizgalmasabb filmjeit hozza el a magyar mozikba a közelmúltból. A seregszemlét az elsőfilmes Dominik Mencej Motorosok című alkotása nyitja, amely a Szelíd motorosok életérzését jeleníti meg jellegzetes közép-európai körülmények között. A történet két jóbarátról szól, akik 1999 tavaszán egy Isten háta mögötti faluból indulnak útra mopeddel, hogy felfedezzék a nemrég függetlenné vált Szlovéniát és Horvátországot. Jack Nicholsonnal ugyan nem, de egy szökésben levő fiatal lánnyal és egy idős motorossal találkoznak, útjuk során pedig megkérdőjelezik barátságuk, személyes meggyőződésük és a szabadságról alkotott elképzeléseik is. A film a szlovén Vesna Filmfesztiválon öt díjat, köztük a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elhódította – utóbbi győztese, Petja Labović ugyanúgy ellátogat a magyar vetítésre, mint a többszörös díjnyertes operatőr, Janez Stucin. Szelíd, érett és csendesen virtuóz film – fogalmazott kritikájában a Screen Daily; míg a Cineuropa azt emelte ki, hogy a film a road és coming-of-age movie-k ízléses keveréke, amely szinte minden szempontból részletgazdag és finomra csiszolt mozi. Ilyen díjeső és kedvező kritikák után nem csoda, hogy Szlovénia a Motorosokat jelölte a jövő évi Oscar-díjra a legjobb nemzetközi film kategóriában.

Ugyancsak látható lesz az ország idei nevezettje, Matevž Luzar A zenekar című filmje, melyet a Cinedaysen, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiálon és a Szlovén Filnfesztiválon is díjaztak. Ebben egy szlovén fúvószenekar utazik egy osztrák kisvárosba, hogy fellépjenek egy zenei fesztiválon. Felvillanak a zenekar tagjainak egyéniségei, miközben a két nemzet habitusa közti különbség is megjelenik. A fekete-fehér mozi a Tűz van, babám!-at idézi, miközben Ulrich Seidl (Rimini, A pince, Paradise-trilógia) fanyar humora is felismerhető benne. A zenészeket a közelgő fellépés helyett sokkal jobban izgatja a féktelen ivászat és bulizás – a rendező a hírek szerint valóban elutazott a filmen látható zenekarral, és a jelek szerint nemcsak túlélte a turnét, de meg is ihlették a látottak.

A fesztivált Marko Šantić horvát-szlovén rendező Ébressz fel című filmje zárja, melynek főhőse, Rok egy baleset után a kórházban ébred. Egyedül szülővárosára és régi otthonára emlékszik, amikor azonban hazamegy, rá kell jönnie, hogy nem látják szívesen. Lassan rakja össze az emlékei mozaikdarabját, közben pedig az is kirajzolódik, megszabadulhat-e a múlt súlyos terheitől, attól a gyűlölettől, ami eddig meghatározta életét.

A Szlovén Filmnapokat a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együtt szervezik. A vetítések a budapesti Toldi Moziban lesznek – további infók és jegyvásárlás ezen a linken.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk