A szülők felháborodtak: letiltanák az Oscarról a gyerekgyilkosságról szóló rövidfilmet

  • Szabó Ádám
  • 2019. január 27.

Mikrofilm

Mert a tettesekkel szimpatizál. A rendező bocsánatot kért.

A Detainment című rövidfilm többek között a magyar Susotázst legyőzve szerzett Oscar-jelölést néhány napja. A kisfilmért odavannak a kritikusok, eddig 11 díjat nyert, és nem rosszak az esélyei az aranyszobrocskára sem – a nemrég kitört botrány azonban alaposan hazavághatja az esélyeit.

A film az egész világot megrázó 1993-as James Bulger-gyilkosságról szól.

false

A kétéves Bulgert két, mindössze tízesztendős fiú gyilkolta meg, miután elrabolták anyja mellől egy ír bevásárlóközpontban. A rendező, Vincent Lambe a tettesekkel készült rendőrségi anyagok alapján dolgozott.

A Bulger-család felháborodására a film Oscarrá jelölése után került sor: azt kifogásolják, hogy a rendező nem konzultált velük, és beleegyezésük nélkül készítette el a rövidfilmet. Az édesanya, Denis Fergus ráadásul úgy gondolja, a Detainment igyekszik szimpatikussá tenni a fia gyilkosait. Szerinte a rendezőt egyedül az hajtotta, hogy hírnévre tegyen szert.

A család kezdeményezését, miszerint távolítsák el a kisfilmet az Oscar-jelöltek közül, máris több mint 80 ezren támogatják egy online petícióban.

A rendező bár a botrány hatására bocsánatot kért,

továbbra is kitart álláspontja mellett: ahelyett, hogy egyszerűen gonoszoknak nevezné a gyilkosokat, ő szeretett volna a tettek mögé nézni és megérteni, hogy történhetett meg a tragédia.

Kinek adhatunk igazat egy megtörtént eseményt feldolgozó filmnél: az alkotóknak, vagy az érintetteknek? Hogy az Oscar-szavazók hogy döntöttek, az majd csak február 24-én derül ki. Az Akadémia ugyanis eddig kizárólag technikai gondok miatt vont vissza jelölést.

Figyelmébe ajánljuk