A totalitárius államban nincs szükség könyvekre, el is égetik őket

  • Gera Márton
  • 2018. február 27.

Mikrofilm

Truffaut után újabb rendező adaptálja a Fahrenheit 451-et. Májustól tilos lesz könyvet olvasni.

Sokaknak valószínűleg csak François Truffaut 1966-os filmje miatt ismerős a Fahrenheit 451, pedig Ray Bradbury disztópiája önmagában is kultregénynek számít. Az amerikai sci-fi szerző 1953-ban megjelent könyve elvisz minket egy olyan világba, ahol az olvasást betiltották, és ebből fakadóan elégetnek minden könyvet, ami csak létezik. Azonban a könyvégetésekért felelős fireman egyike, Guy Montag elkezd kételkedni a feladatában, miután nem képes felfogni, miért gyújtja fel magát egy asszony a könyveiért, ha azok tényleg olyan rosszak, mint mondják.

Fahrenheit 451 (1966)

Fahrenheit 451 (1966)

 

Truffaut nem sokkal a regény megjelenése után vitte vászonra a történetet, és a mozi arról is ismert, hogy valójában ez volt a rendező első igazi nemzetközi produkciója, amelyben már nem francia stábbal dolgozott. Az elmúlt években többször is felmerült, hogy új változat készülhet a Fahrenheit 451-ből, de a kísérlet rendre kudarca fulladt. Most viszont az HBO égisze alatt összejött a projekt, és idén májusban Guy Montag ismét ráébred arra, hogy milyen ordas gondolat jegyében harcolt a könyvek ellen. A tévéfilmben a mostanság a Fekete Párducban hódító Michael B. Jordan játssza a főszerepet, a firemanek kapitányát pedig A víz érintésében gonoszkodó Michael Shannon alakítja.

Fahrenheit 451 (2018) Official Teaser ft. Michael B. Jordan & Michael Shannon | HBO

Fahrenheit 451 is based on Ray Bradbury's classic novel. In a future where the media is an opiate, history is rewritten and "firemen" burn books, Jordan plays Guy Montag, a young fireman who struggles with his role as law enforcer and with his "mentor", played by Shannon. Premieres Spring 2018 on HBO.

„Láttál már valaha könyvet?” – kérdezi valaki a tegnap megjelent előzetes elején, és már ebből is sejthető, milyen hangulatú filmre számíthatunk. A cselekményt láthatólag igyekeztek napjainkba helyezni, felhőkarcolók között üldözik a könyveket és a maradék olvasó embert, miközben hősünk egy öngyújtóval játszadozik. Izgalmas lesz, vajon mennyit változtatnak a regényen, és mondjuk előtérbe kerül-e, hogy egy totalitárius államban járunk (a könyvnek nem ez a hangsúlyos eleme). Annyi mindenesetre a rövidke előzetes alapján simán kijelenthető, hogy a tévéfilm illeszkedik az elmúlt évek trendjeibe, ugyanis disztópiából mintha egyre több lenne a képernyőn. Gondoljunk csak A szolgálólány meséjére, vagy a Philip K. Dick-feldolgozásra, a The Man in the High Castle-re, de akár a Black Mirrort is idevehetjük.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!


Figyelmébe ajánljuk