Aki kaszkadőr nélkül mászta meg a világ legmagasabb épületét – Az 56 éves Tom Cruise hajmeresztő akciójelenetei

  • Gera Márton
  • 2018. július 30.

Mikrofilm

Tom Cruise arról ismert, hogy kaszkadőr nélkül dolgozik. Ez pedig azzal jár, hogy néha tényleg az életét kockáztatja.

Nem a brit tudósok, hanem a Rotten Tomatoes jutott arra a következtetésre, hogy minél többet fut Tom Cruise egy Tom Cruise-filmben, annál sikeresebb az a Tom Cruise-film. Csütörtökön az amerikai premier után egy héttel itthon is bemutatják az új Mission: Impossible-t, melyben az idén 56 éves színész valószínűleg ismét rengeteget szalad. Ennek megfelelően az első hírek már arról szólnak, hogy az Utóhatás bevételi rekordot dönthet meg a széria történetében, csak a nyitóhétvégén 61,5 millió dollárt termelt, amivel rávert a második részre, amely ugyanennyi idő alatt 57 milliót hozott a stúdiónak 2000-ben.

The Best Tom Cruise Running Moments | Rotten Tomatoes

As he sprints into action once more with Mission: Impossible - Fallout, we're looking back at the best moments from Tom Cruise's career, in which he has run some 24,000 feet (we counted - really).

Az Utóhatás azonban nem csak a bevételek miatt marad emlékezetes: Cruise a forgatáson ugyanis súlyos balesetet szenvedett, miközben két épület között próbált meg átugrani. A mindig kaszkadőr nélkül dolgozó színész rosszul ugrott, egy betonfalnak csapódott, és a baleset miatt több hónapra le kellett állítani a forgatást. Aztán Cruise felépült, és ugyanott folytatta, ahol abbahagyta, nem meglepő módon továbbra is kaszkadőrök nélkül, úgy, mint egy macska, aki tudja, hogy kilenc élete van. Az új Mission: Impossible kapcsán gyűjtöttük össze a színész legveszélyesebb akciójeleneteit, amelyekben olykor tényleg az életét kockáztatta egy-egy jól sikerült snittért.

Amikor a víz elől menekült

Az első Mission: Impossible epizód mai szemmel nézve talán kissé fapadosnak tűnik (gondoljunk csak a vonatos jelenetre, ahol a fizikai törvényeit dupla zárójelbe tették), de az akváriumos menekülés ma is megállja a helyét. Az akkor még babaarcú Tom Cruise egyik pillanatról a másikra robbant egyet a prágai étteremben, kirepül az ablakon, majd kénytelen menekülni az akváriumból kiömlő víz elől. A jelenet eredetileg Cruise ötlete volt, és a felvételéhez 16 tonna vizet használtak.

Mission: Impossible (1996) - A Mole Hunt Scene (2/9) | Movieclips

Mission: Impossible movie clips: http://j.mp/1BcPDLf BUY THE MOVIE: https://bit.ly/2zaUtBo Don't miss the HOTTEST NEW TRAILERS: http://bit.ly/1u2y6pr CLIP DESCRIPTION: Kittridge (Henry Czerny) accuses Ethan (Tom Cruise) of being a mole, so Ethan escapes with the help of some explosives.

Amikor egy késsel hadonásztak a szeme körül

A második Mission: Impossible a sorozat leggyengébb darabja, ami azért is furcsa, mert az akciófilmek avatott ismerője, John Woo rendezte. Ehhez képest ebben van a legkevesebb akciójelenet, a történet zavaros, ráadásul nehezen is indul be. Van benne viszont egyetlen pillanat, ami bármelyik akciófilmben elmenne. A késes harcot Woo minél félelmetesebb pillanatként akarta ábrázolni, és úgy gondolta, remekül működne, ha Ethan Hunt ellenfele egészen a főhős szeméig nyomná a kését. Cruise ebbe belement, és a valódi kést a színész szempillájáig tolják. Sőt, Cruise azt mondta a partnerének, Dougray Scottnak, hogy fejtsen ki annyi erőt, amennyit csak tud, hogy minél hitelesebb legyen a harc.

Mission: Impossible 2 (2000) - Not a Bad Way to Go Scene (9/9) | Movieclips

Mission: Impossible II movie clips: http://j.mp/1BcPIOR BUY THE MOVIE: http://amzn.to/uJB0Wj Don't miss the HOTTEST NEW TRAILERS: http://bit.ly/1u2y6pr CLIP DESCRIPTION: Ethan (Tom Cruise) and Sean (Dougray Scott) fight to the death as Nyah's life hangs in the balance.

Amikor egy piros autóval száguldozott

Az akciófilmeknél bevett szokás, hogy ha valamit, az autós jeleneteket mindig képzett kaszkadőrökkel készítik, a legtöbb forgatáson a színészek be sem ülhetnek a kocsikba. A Tom Cruise-filmek persze kivételt képeznek a szabály alól, így volt ez a 2012-es Jack Reacher esetében is, melyben a színész segítség nélkül farolgatott, száguldott, előzött és ment neki hordóknak egy piros sportkocsi volánja mögött ülve. Christopher McQuarrie szerette volna elkerülni a CGI használatát, és azt akarta, hogy minél kevesebb vágásra legyen szükség. Ahogy a kész filmből kiderült, ez sikerült neki.

Jack Reacher Behind The Scenes with Tom Cruise and Christopher McQuarrie

A behind the scenes look at Jack Reacher, primarily on the car chases with the Chevrolet Chevelle SS and scenes as well as some fight sequences. Includes interviews with Tom Cruise and director Christopher McQuarrie.

Amikor megmászta a világ legmagasabb épületét

A Burdzs Kalifa-mászás alighanem a Mission: Impossible-sorozat legismertebb jelenete, mert nehéz még egy olyan filmsorozatot mondani, amelyben a hős a világ legmagasabb épületét mássza meg. Tom Cruise kaszkadőr nélkül vágott neki 828 méter magas dubaji épületnek a humort sem nélkülöző Fantom protokollban, és nemcsak a szédítő magasság, de az emírségekbeli meleg is nehezítette a dolgát. A jelenetet nyolc napig forgatták, Cruise elmondása szerint sokan arra az emeletre sem voltak hajlandóak felmenni lifttel, ahová ő a jelenet végén beugrik.

Mission Impossible: Ghost Protocol BEHIND THE SCENES - Burj Khalifa Climb (2011) HD

Mission Impossible: Ghost Protocol BEHIND THE SCENES - Burj Khalifa Climb (2011) HD Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h The IMF is shut down when it's implicated in the bombing of the Kremlin, causing Ethan Hunt and his new team to go rogue to clear their organization's name.

Amikor egy repülőgép rakterében csapódott összevissza

A tavalyi A múmia-remake-ről egyetlen dolog mindenféle dilemma nélkül elmondható: borzalmas film volt. De Tom Cruise ebben is igyekezett hozni a formáját, és az akciójeleneteket kaszkadőr nélkül forgatta le. Az egyik jelentben például zéró gravitáció mellett próbál túlélni egy repülőgép rakterében. A felvételt hosszas felkészítés előzte, de a forgatás valóban egy gépben, a levegőben zajlott.

TheMummy(2017) - Behind the Scenes of the Zero G Stunt

A video clip looking at the making of the plane crash sequence in the new Universal and Dark Universe motion picture The Mummy, starring Tom Cruise, Annabelle Wallis, Jake Johnson, and Russell Crowe. #TheMummy

Amikor egy repülő szárnyán ugrándozott

A M:I:Titkos nemzet azzal indul, hogy Ethan Hunt ott lóg egy felszálló Airbus repülőgép oldalán a szürke öltönyében, és ide-oda ugrál. A jelenetet nyolcszor vették fel, és Cruise-t közben végig kötelekkel biztosították, de egy speciális kontaktlencsét is kapott, hogy megvédjék a szemét a felszállás közben. Cruise erre a mutatványra mondta: örül, hogy megcsinálta, de többet nem igazán szeretne egy mozgó repülőgép oldalán lógni. A Tom Cruise-t ismerők persze sejthetik, hogy ennek a kijelentésnek mennyi az igazságtartalma.

Mission: Impossible Rogue Nation - Stunt Featurette

The stakes keep getting higher. Tom Cruise stars in Mission: Impossible Rogue Nation on July 31st. Tickets: http://bitly.com/MIRogueNationTix

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.