Egy film, ami tele van vicces jelenettel, mégis a legkomolyabb dolgokról szól

  • Gera Márton
  • 2017. december 8.

Mikrofilm

Majdnem minden percre jut valami hihetetlenül komikus jelenet.

A Volt egyszer egy Németország néhány második világháborús túlélőről szól, akik menekülnének Németországból, csak ehhez pénz is kellene, pénzt pedig piti átveréssel lehet a legkönnyebben szerezni, így hát felcsapnak utazó ügynöknek. Nevetünk és nevetünk, de a sok mókás jelenet mögül hamar előbújik a kőkemény dráma újrakezdésről meg feldolgozhatatlan tragédiáról, melyet olykor csak fekete humorral és oltári hazugságokkal lehet átvészelni.

Kinek érdemes beülni rá? Aki Mácsai Pált még egy kis szerepben is szereti nézni, és aki szerint a nagy tragédiákat viccesen is el lehet mesélni.

Volt egyszer egy Németország – feliratos előzetes (12)

Frankfurt, 1946. David Bermann és barátai túlélték a holokausztot. Egyvalamit akarnak mindennél jobban: maguk mögött hagyni Németországot, és Amerikába emigrálni. De hogyan szerzik meg az ehhez szükséges pénzt? Hamar megtalálják a megoldást: háziasszonyokat bűvölnek el házaló kereskedőként, és egyre közelebb kerülnek céljukhoz. Davidet azonban utolérik múltjának árnyai. Miért van két útlevele?

Sam Garbarski rendező nyilvánvalóan merített az 1997-es Az élet szépből, hisz az alapkoncepció itt is az, hogy létezik akasztófahumor, a szörnyűségeken nemcsak sírni, hanem nevetni is lehet. De nincs ezzel gond, mert a Volt egyszer egy Németország mindössze csak ebben hasonlít Roberto Benigni (a vele készült interjúnk itt olvasható) filmjéhez. A világnak ezen a pontján élőknek pedig nyilván Mácsai Pál feltűnése lesz az igazi kuriózum: noha nem ő a főszereplő, mégis jól hozza a bohókás szegedi színészt.

Volt egyszer egy Németország (Es war einmal in Deutschland…). Német–luxemburgi–belga dráma–vígjáték, 102 perc, 2017. Forgalmazza a Cirko Film.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik.

Figyelmébe ajánljuk