Az igaz történet a Kokainmedve mögött

  • narancs.hu
  • 2023. február 27.

Mikrofilm

A valóságnál nem létezik jobb forgatókönyvíró.

Egy hatalmas fekete medve kokaintól megvadulva őrjöngeni kezd, hogy aztán zsarukat, bűnözőket, turistákat és tinédzsereket kergessen végig egy georgiai erdőben még több port és vért kívánva. Ez a nemrég moziba érkező Kokainmedve története, ami annyira őrültnek hangzik, hogy azt gondolhatnánk, mindez csak a hollywoodi filmekben fordulhat elő – pedig a filmet valóban megtörtént események ihlették.

1985-ben egy Andrew Thornton nevű elítélt drogcsempész ejtőernyőbalesetben meghalt a Georgia államban található Chattahoochee National Forest területén. A legmeggyőzőbb elmélet szerint Thorton épp 880 font (közel 400 kiló) kokaint csempészett gépén amikor megijedt, hogy a szövetségi ügynökök a nyomában vannak, ezért rakománya egy részét kihajította, egy részét pedig magához vette és ejtőernyővel kiugrott. Tervébe azonban valahogy hiba csúszott, ő pedig nem élte túl a kalandot. Szeptember 11-én egy autóúton találtak rá holttestére a Tennessee államban található Knoxville városában Gucci cipőkkel a lábán, közel 15 millió dollár értékű kokainnal a testére erősítve. Medvéről ekkor még nem érkezett hír.

Hónapokkal később, decemberben írta meg először a The New York Times, hogy egy 80 kilós fekete medve kokaintúladagolás következtében elpusztult, a tetemét pedig a Chattahoochee National Forestben fedezték fel. A híradások szerint az erdőben 40 nyitott zacskó kokaint is találtak; ezt dézsmálhatta meg a medve, akit hamar el is neveztek Pablo Eskobearnek. Az állatot felboncolták és 3-4 gramm kábítószert találtak a vérében, de ettől valószínűleg többet fogyaszthatott: a legenda szerint mind a 40 zacskót felfalta, ami több mint 15 kiló kokszot jelentene.

A valóságban terrorban tartott helybeliekről, végtagjuktól megfosztott emberekről, vagy a drog nyomába eredő bűnözőkről nem szóltak a hírek, ahogy azonban a forgatókönyvet jegyző Jimmy Warden nyilatkozta: a mozi nem történelmi film, hanem az ő őrült fantáziájának lenyomata; azaz annak, az ő képzelete szerint mit is művelt volna egy kokaintól fűtött ragadozó. A filmet az eddig főképp színészként ismert Elisabeth Banks (Zack és Miri pornót forgat; Az éhezők viadala; Tökéletes hang) rendezte, akinek a Tökéletes hang 2 és a Charlie angyalai 2019-es rebootja után ez a harmadik játékfilmje a kamerák mögött. Mint elmondta, elsősorban a medvének szeretett volna igazságot szolgáltatni, az 1985-ös híreket elolvasva ugyanis iránta érzett a legnagyobb szimpátiát. „Annyira elcseszettnek éreztem hogy a medvét belerángatták ebbe az egész rosszul elsült drogbalhéba – aztán a végén kinyiffant. Úgy éreztem, ez a mozi lehetne az ő bosszúsztorija” – magyarázta.

A Kokainmedvét február 23. óta a hazai mozikban is vetítik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk