Az ügyész dönt, vádat emel-e Baldwin ügyében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 28.

Mikrofilm

Egy éve egy westernfilm forgatásán éles lőszer volt a kellékfegyverben, amely az operatőr halálát okozta.

A rendőrség átadta a nyomozati anyagot az ügyészségnek Halyna Hutchins operatőr halála ügyében, akit egy kellékfegyverrel lőtt le véletlenül Alec Baldwin hollywoodi színész a Rust című westernfilm forgatásán tavaly októberben.

Az egyesült államokbeli Új-Mexikóban található Santa Fe seriffhivatalának szóvivője, Juan Rios helyi idő szerint csütörtökön elmondta: két mappát adtak át a körzeti ügyészségnek. Az információkhoz nem mellékeltek vádemelési javaslatot. Az ügyészség a bizonyítékok elemzését követően dönt a vádemelés szükségességéről.

Alec Baldwin október 21-én az új-mexikói Santa Fében, a Rust című western forgatása közben lőtte le a vezető operatőrt, a 42 éves Hutchinst, és sebesítette meg Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan módon éleslőszer volt.

Baldwin elhárította magától a felelősséget a szerencsétlen halálesetért.

A rendőrségi nyomozás célkeresztjében is elsősorban David Halls rendezőasszisztens és a fegyverszakértők voltak. Halls anélkül adta Baldwin kezébe a nagy kaliberű revolvert, hogy a fegyver megtöltése közben vagy után konzultált volna a helyszínen dolgozó fegyverszakértőkkel. Felrótták neki azt is, hogy biztonsági koordinátorként semmit sem tett a nagyobb biztonság érdekében, amikor a végzetes lövést megelőzően két alkalommal is elsült véletlenül egy-egy lőfegyver a forgatáson.

Hutchins családja korábban keresetet nyújtott be Baldwin és a produkció biztonságáért felelős stábtagok ellen, de a feleknek végül sikerült peren kívül megegyezniük.

Ettől függetlenül a jelenlegi esetben az ügyészég dönthet úgy, hogy vádat emel például gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, mert a polgári peres eljárás eredménye nincs hatással a nyomozás kimenetelére – közölte egy ügyészségi szóvivő október elején.

Új-Mexikó áprilisban a kiszabható legmagasabb, 137 ezer dolláros pénzbírsággal sújtotta a Rustot készítő céget a munkavédelmi előírások durva megszegése miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.