Az új Predator lesz a filmtörténelem első komancs nyelvű mozija

  • narancs.hu
  • 2022. június 9.

Mikrofilm

Az indián törzs száll majd szembe az első Ragadozóval.

Prey címmel új Predator-film készül; szám szerint a hetedik, ha figyelembe veszük az Alien vs. Predator-filmeket is. A legújabb alkotás az űrbeli szörnyeteg eredettörténetéről szól: azt mutatja majd be, hogyan érkezett a Földre az első Ragadozó 300 évvel ezelőtt, és hogyan vette fel vele a harcot a komancs törzs. A rendezői székben az a Dan Trachtenberg ül, akinek remek sorozatok egy-egy epizódja  (Fekete tükör, A fiúk) mellett a szintén remek Cloverfield Lane 10-et köszönhetjük.

Trachtenberg és producertársa podcastben számoltak be arról, hogy a Prey a filmtörténelem során először végig komancs nyelvű lesz. „Komancsként nagyon fontos volt számomra, hogy komancs nyelvi részleggel és komancsot beszélő színészekkel dolgozzak. Elképesztő, hogy az egész világ ezen a nyelven nézheti meg a filmet ” – nyilatkozta Jhane Myers producer. Mint elmondta, korábban előfordult, hogy navajo szinkron készült filmekhez, de komancs még soha. „Azt hiszem a Star Warsot, ami egy 30 éves film, lefordították navajóra, és a Némó nyomábant szintén, ami pedig már 20 éves. De ez az első alkalom, hogy egy új filmet teljes egészében komancsul lehet megnézni. Ez nem csak a népem fiatal tagjaira hathat inspirálóan, de rengeteg egyéb emberre is, mert megmutathatjuk nekik, milyen is a nyelvünk” – tette hozzá.

Mindez azért is lepett meg sokakat, mert a film előzetesében még angolul beszéltek a szereplők. Ennek oka, hogy Trachtenberg eredetileg angol nyelven forgatta a filmet, és utólag szinkronizálták komancs nyelvre. Mint a rendező elmondta, a Vadászat a Vörös Októberre-módszert alkalmazták, ahol a karakterek először oroszul beszéltek, mielőtt áttértek angolra: a Prey-nél komancs nyelven kezdték a felvételeket, majd végül angolul fejezték be a forgatásokat. „Mindkét nyelvet beszélik, de ha angolt hallasz, az is olyan, mintha komancs lenne” – magyarázta.

A Prey augusztus 5-én érkezik a Hulura (nálunk Disney+), ahol az ígéretek szerint már a teljes film nézhető lesz komancsul – remélhetőleg itthon is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk