Babák, bálnák és börtönök - ingyenesen nézhető dokumentumfilmek

  • Szabó Ádám
  • 2020. április 21.

Mikrofilm

Grandiózus természetfilm, Oscar-díjas rövid dokumentumfilmek és látványos oktatóműsorok ingyen és bérmentve.

Az elmúlt években a Netflix elképesztő dokumentumfilm-felhozatallal erősítette saját könyvtárát. Hogy a műfaj mire is képes a streaming korában, azt jól jelzi, hogy öt évvel a Making a Murderer után ismét egy doku-sorozat uralja a közbeszédet és a nézettségi listákat; a gyilkosság gyanúja ebben is felmerül, de nagyobb szerepet kap benne egy mémmé vált fegyverőrült tigrisbolond.

A Tigrisvilág több szempontból is tökéletes, karanténhoz illő néznivaló: ügyesen egyensúlyoz a bűnügyi dokumentumfilm és a trash-reality vékony határmezsgyéjén; az általa bemutatott világ pedig pont annyira van közel egy átlagemberhez, mint amennyire távol, és mint a legjobb dokuk, végső soron ez is arról szól, hogy milyen világban is élünk.

A hasonló, okító jellegű szórakozás mellett azonban legalább ilyen fontossá vált, hogy

a ránk szakadó időben tanuljunk, művelődjünk és képezzük magunkat.

A Netflix pedig erre a marketingvonatra is igyekszik felugrani, épp ezért hivatalos Youtube-csatornáján ingyenesen elérhetővé tett egy rakás, oktatónak bélyegzett dokumentumfilmet. Nem kell azonban megijedni, hiszen valójában egyik sem száraz, katedraszagú mozgó prezentáció, épp ellenkezőleg: elképesztő látványvilágú, játékfilmekkel vetekedő, sokszoros díjnyertes filmekről van szó.

Elérhető például minden idők egyik leggrandiózusabb természetfilmje, a David Attenborough nevével fémjelzett Our Planet című 8 részes minisorozat. Az Újszülöttek: életünk első éve (Babies) a csecsemők fejlődését mutatja be 6 részen keresztül, külön epizódot szentelve a szeretet és kötődés kialakulásának, a mászásnak, az első szavaknak vagy az alvásnak. Az Absztrakt: A dizájn művészete (Abstract: The Art of Design) a művészeti jellegű ismeretterjesztő filmeket emeli új szintre: nemcsak bevezetést ad a vizuális művészetek és a design alapjaiba, de menő, kortárs alkotók munkáin keresztül azt is bemutatja, hogyan lehet azokat a gyakorlatban is alkalmazni.

A Chasing Corall a korallok világát járka be másfél órán át, a Van rá magyarázat (Explained) pedig negyedórás rövidfilmekben igyekszik megmagyarázni a minket körülvevő világot, legyen szó a krikettről, a faji vagyonkülönbségről, vagy épp a felkiáltójel használatáról. A 13th az elmúlt évek egyik legnagyobb dokumentumfilmes szenzációja volt, 2017-ben Oscarra is jelölték, ebben Ava Duvernay annak járt utána, miért van az, hogy

az USA a világ népességének 5 százalékát adja, mégis náluk ül börtönben a világ elítéltjeinek 25 százaléka;

valamint magyarázatot keres az amerikai igazságszolgáltatásban észlelhető rendszerszintű rasszizmusra is.

A Házzal szembent (Knocked Down The House) a tavalyi Sundance filmfesztiválon rekordot jelentő 10 millió dollárért vásárolta meg a Netflix, ez az elmúlt időszak legnépszerűbb fiatal demokrata képviselőnőjét, Alexandria Ocasio-Cortezt mutatja be. A Ne legyen büntetés (Period. End of Sentence.) tavaly elnyerte a legjobb rövid dokumentumfilm Oscar-díját; ebben a menstruációjuk miatt megbélyegzett indiai nők küzdelmét láthatjuk. A The White Helmets szintén Oscar-győztes rövid doku, ami a Szíriában dolgozó mentőalakulatokat mutatja be. A Zion pedig egy lábak nélküli birkózó inspiráló története.

"A Netflix évek óta lehető teszi a tanároknak, hogy dokumentumfilmjeit levetítsék az osztálytermekben. Mivel az iskolák zárva vannak, erre most nincs lehetőség. Épp ezért kérésükre összeválogattunk néhány dokumentumfilmet és ismeretterjesztő sorozatot és elérhetővé tettük őket Youtube-on. Reméljük, ezzel egy kis segítséget tudunk nyújtani a tanároknak szerte a világon" – áll a cég közleményében. A dokumentumfilmek mellé tanulási útmutatót és Kérdezz-felelek válogatást is csatoltak, hogy így segítsék a látottak osztálytermi feldolgozását, még ha csak virtuális órák keretében is.

A dokuk egyelőre csak az amerikai Netflix hivatalos Youtube-csatornáján érhetők el angolul és 14 nyelven feliratozva, a magyar sajnos (még) nincs köztük, a Youtube-on azonban lehetőség van automatikus magyar feliratot illeszteni a videókhoz.

Nem a Netflix az első streamingszolgáltató, mely ingyenes tartalmakkal igyekszik új előfizetőket magához csábítani. Az AppleTV olyan sikersorozatait tette bárki számára elérhetővé, mint a Little America, az HBO ugyanezt klasszikusaival, a Maffiózókkal és A Dróttal lépte meg.

Figyelmébe ajánljuk