Bűntudata volt, 4 millió dollárt adományozott a Jóbarátok alkotója

Mikrofilm

Marta Kauffman szégyelli, hogy sikersorozatából ennyire hiányzott a sokszínűség.

„Sokat tanultam az elmúlt húsz évben. Beismerni és elfogadni a bűntudatot nem egyszerű. Fájdalmas belenézni a tükörbe. Szégyellem, hogy nem cselekedtem jobban huszonöt évvel ezelőtt” – nyilatkozta Marta Kauffman, a Jóbarátok alkotója, aki a töredelmes vallomás mellett 4 millió dollárt (több mint másfél milliárd forintot) adományozott alma matere, a Brandeis Egyetem Afrikai és Amerikai Tanszéke számára. Mint elmondta, a felismerés 2020 júniusában, a George Floyd-tüntetések idején érte: ekkor újraértékelte eddigi munkáit és rájött, mekkora hibát követtek el a 90-es években, amikor sorozata főszerepére csak fehér színészeket castingoltak.

Hollywoodtól valóban nem áll távol a rendszerszintű rasszizmus, erre ebben a cikkünkben szedtük össze a leglátványosabb példákat. Ma már valamennyi stúdió és alkotó igyekszik önkritikát gyakorolni: a Disney klasszikus meséi elé figyelmeztetést helyez azok rasszista és kirekesztő tartalma miatt, vagy épp egyes filmjeiket igyekeznek teljesen eltüntetni a süllyesztőben. A MeToo, a TimesUp és az egyéb társadalmi megmozdulások miatt ma már az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereit is átértékelik: a Jóbarátok minden idők legnézettebb tévéműsorai közé tartozott, azzal pedig, hogy a streamingszolgáltatók kínálatában is megjelent, nézők új generációi találtak rá a szitkomra. Ezzel együtt pedig rá kellett jönniük, hogy a műsor számos vonása ma már erősen megkérdőjelezhetőnek számít. Ilyen a melegeken, transzokon vagy túlsúlyosokon való viccelődés; vagy épp az a fentebb emlegetett jellemzője, hogy bár New Yorkban, a világ talán legsokszínűbb városában játszódik, a főbb szerepekben gyakorlatilag csak fehér színészek láthatóak. Mint kiderült, az egyik főszereplő, David Schwimmer évekig harcolt azért, hogy végre egy nem fehér barátnőt is kaphasson a sorozatban. Tavaly hatalmas várakozás után jött újra ismét össze a Jóbarátok eredeti stábja egy különkiadásra. Még ezelőtt, a pandémia idején azonban rendeztek egy nem hivatalos Zoom-os felolvasást is, ahol fekete színészekkel játszottak újra egy epizódot: a főbb szerepekben Sterling K. Brown, Ryan Michelle Bathe, Aisha Hinds, Jeremy Pope, Uzo Aduba és Kendrick Sampson voltak láthatóak.

A Jóbarátok sikeréről és a sorozattal kapcsolatos ellentmondásokról ebben a cikkünkben írtunk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk