Dwayne Johnson a DC-képregénybirodalmat is bekebelezte volna, de csúnyán felsült

Mikrofilm

A színész egója két szuperhősfilmet is tönkrethetett.

A pankrátorból lett színész, Dwayne "The Rock" Johnson pár éve már nem csak Hollywood elsőszámú akcióhősének, de a világ egyik legjobban fizetett színészének számít. Volt év, amikor film nélkül is ő állt a bevételi lista első helyén. Johnson igyekszik a rajongók előtt is jó színben feltűnni: Twittere és Instája is tele van közvetlenlen, motivációs üzenetekkel, meg persze gyúrós videókkal. A rivaldafény mögött viszont a jelek szerint közel sem ilyen pozitív, jófejeskedő ember; legalábbis a legutóbbi hírek inkább mérhetetlen egójára engednek következtetni.

Johnson még 2014-ben jelentette be, hogy beszál a képregényuniverzumba: az uralkodó Marvel helyett viszont a rivális DC szekerét tolja majd. Hamarosan kiderült, hogy az antihős Black Adamet alakítja, akit a Shazam (eredetileg Captain Marvel, de ezt a nevet a Marvel stúdió miatt meg kellett változtatni) ellenfelének szántak. Johnson viszont túl nagy sztár volt ahhoz, hogy mellékszereplőnek, használják épp ezért külön filmet kapott. A Shazam! című filmet így nélküle mutatták be 2019-ben, ő pedig a Black Adam című moziban tavaly debütált.

„Lépésről lépésre építek új franchise-t” – tweetelte Johsnon 2022 decemberében, azt állítva, hogy a film 52-72 millió dollár profitot hozott. A szakértők ezt azonnal megcáfolták: a Variety számításai szerint például

inkább 50-100 millió dollár közötti összeget bukott a Black Adam, hiszen olyan sokba került, hogy 425 milliós bevétel jelentett volna számára nullszaldót;

végül világszinten 391 milliónál állt meg a számláló. Csak összehasonlításként: a nagyokhoz képest bukdácsolónak számító legújabb Marvel-mozi, A Hangya és a Darázs: Kvantumánia pár hét alatt vidáman túlszárnyalta ezt az összeget.

A Black Adam tehát megbukott, a hírek szerint azonban Johnson aktív szerepet játszott abban, hogy a DC legutóbbi mozija is ugyanígy járjon. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt év végén rendhagyó módon egy aktív filmkészítő, James Gunn került a stúdió élére. (A sors fintora, hogy pár hónap múlva érkezik majd a mozikba legutóbbi filmje, A galaxis őrzői 3., amit még a rivális Marvelnak rendezett.) Gunn alkotói szemléletet és a Marvelhez hasonló, gondosabb tervezést ígért, első filmje a 2025-re tervezett Superman: Legacy lesz. Addig is azonban akad egy csomó DC-film, ami még az előző vezetéshez illő kapkodásban, cél vagy vízió nélkül, sokszor egyenesen kaotikus körülmények között készült.

Ilyen a most bemutatott Shazam! Az istenek haragja, amelytől a jól teljesítő első rész után mindenki nagy bevételt remélt, ám csalódást keltően még elődjét sem tudta felülmúlni 30,5 millió dolláros nyitóbevételével. A bukás mögött sok tényező állhat: ahogy a Kvantumánia is bizonyítja, mintha a nézők kezdenének ráunni a hetente érkező szuperhősfilmekre, a DC-nél pedig ember legyen a talpán, aki követni képes még hogy hanyadik rebootnál, soft-rebootnál, prequelnél és sequelnél járunk.

A jelek szerint azonban akad egy másik ok is a bukta mögött: maga Dwayne Johsnon.

A színész ugyanis a háttérben mindent megtett azért, hogy az egész DC-univerzumot a saját képére formálja: a Black Adamet nemcsak szenvedélyprojektjeként kezelte, de meg volt róla győződve, hogy nincs a stúdióban ennél fontosabb film, ezért elkezdett stúdióigazgatóként viselkedni. Például az akkori vezető, Walter Hamada feje fölött átnyúlva igyekezett bebiztosítani egy Henry Cavill-féle Superman-cameót a Black Adambe.

Johnson ugyanis szent céljának tartotta, hogy a leghatalmasabb és legnépszerűbb szuperhőssé – azaz szuperellenséggé – kell válnia, akinek nem is lehet más ellenfele a vásznon, mint maga Superman. Nem érdekelte, más filmek és hősök sorsa hogyan alakul, egyedül az izgatta, hogy összehozza a Black Adam-Superman párharcot.

Ezzel viszont alávágott a legújabb Shazam-filmnek, amelynek végefőcím utáni jelenetében a tervek szerint a Zachary Levy alakította Shazamot meghívták volna a Justice Society of America nevű szuperhősegyletbe, akik hol Black Adammel az oldalukon, hol épp ellene küzdenek a képregényfüzetekben. A jelenetet – és ezzel Shazam belépését a nagyok ligájába – Johnson állítólag letiltatta, még Peter Safran producer, a stúdió egyik jelenlegi fejesének kérése ellenére is. Sőt, Johnson ahhoz sem járult hozzá, hogy Shazam feltűnjön a Black Adam stáblista utáni jelenetében – őt ugyanis egyedül az érdekelte, hogy megágyazzon saját karaktere és Superman harcának. Ezzel viszont elvette a lehetőséget, hogy Shazam is megkapja a maga rivaldafényét; sokak szerint épp ezért teljesített alul a folytatás. Gondoljunk csak bele, melyik szuperhős érdekli jobban az embereket: az, amelyik ott van a legnagyobbak között (hívjuk őket Igazság Ligájának, Bosszúállóknak, vagy épp Justice Society of Americának), vagy amelyik csak a saját kis mozifilmjeiben számít főszereplőnek?

„Dwayne igyekszik úgy eladni magát, mint aki nagyobb, mint maga a film. Azon kevés emberek közé tartozik, aki azt hiszi, hogy minden szituációban és helyen ő a legfontosabb személy” – nyilatkozta egy magasrangú stúdióvezető. Az immár James Gunn-irányította stúdió azonban úgy néz ki, máshogy gondolja: nem számolnak Henry Cavill Supermanjével, és egyelőre Black Adam-folytatásban sem gondolkodnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk