Egy NFT-ből készített volna sorozatot, de ellopták tőle

Mikrofilm

Lába kélt a Fred nevű digitális majomnak, aki Seth Green új sorozatának sztárja lett volna.

Az NFT-ket (non-fungible token, azaz nem helyettesíthető zseton) sokan a kriptopiac legújabb durranásának tartják, de legalább ennyien vannak, akik szerint az egész nem több egy átverésnél, amelyet egy manapság divatos digitális technológia mögé bújtatnak.

Az NFT-k dióhéjban egyfajta digitális értéktárgyak, melyek a blokklánc technológiának köszönhetően a bitcoinhoz hasonlóan egyediek és másolhatatlanok. A technológia szép lassan a művészeti és filmes világba is beszűrődik – ahogy mi is megírtuk, Quentin Tarantino például a Ponyvaregény kivágott jeleneteit szerette volna ilyen módon értékesíteni, ez azonban nem igazán tetszett a stúdiónak. Mindez egy rakás izgalmas kérdést vet fel, például hogy művészeti tárgynak számítanak-e az NFT-k, és ki birtokolja őket valójában, az alkotó vagy a stúdió?

A technológiában rejlő lehetőségekre és az azzal járó veszélyekre is rávilágít az eset, ami Seth Green színész-rendezővel történt, aki egy saját NFT-jét szerette volna bemutatni egy sorozatban – azonban a hírek szerint kénytelen volt leállítani a projektet, ugyanis az NFT-jét, amit a Bored Ape Yacht Clubtól vásárolt, egyszerűen ellopták.

Na de ki az a Seth Green és mi az a Bored Ape Yacht Club?

A 48 éves Seth Greent itthon legtöbben talán olyan vígjátékok mellékszereplőiként ismerik, mint a Buli az élet, a Szőr Austin Powers: Őfelsége titkolt ügynöke és folytatásai, vagy a Scooby Doo 2.: Szörnyek póráz nélkül. Az elmúlt években a tengerentúlon főleg szinkronszerepeiről (Family Guy, A galaxis őrzői animációs sorozat) és a Robot Chicken nevű, felnőtteknek szóló, stop motion technikával készült animációs szkeccskomédia-sorozatáról ismert. Tavaly új projektbe fogott: White Horse Tavern címmel egy sorozatot szeretett volna készíteni a Bored Ape Yacht Club (BAYC) #8398 számú NFT-jéről, amit ő maga vásárolt meg.

A BAYC olyan, mint egy új típusú művészeti kollektíva és egy aukciós ház keveredése egy privát VIP-klubbal, mely az NFT-k egyik legnagyobb sikerét aratta és a mainstreammel is megismertette a technológiát: forgalma néhány hónappal az indulása után meghaladta az 1 milliárd dollárt.

A BAYC valójában nem más, mint egy tízezer darabos, divatos és emberszerű majmokat ábrázoló digitális képgyűjtemény. A képek nem többek egyszerű fájloknál, értékük a mögöttük álló blokklánc-technológián alapul, vagyis azon, hogy mindegyikük egyedi és oszthatatlan – na meg a hájpon, ami körülveszi a projektet: Jimmy Fallon amerikai műsorvezető 220 ezer dollárért vásárolt egy NFT-t, míg Eminem 462 ezer dollárt fizetett az egyik ilyen képért.

A rekordot egy különösen ritka vonásokkal rendelkező majmot ábrázoló kép tartja, ez a Sotheby’s árverésén 3,4 millió dollárért kelt el. Mint a modern művészet és a piacgazdaság megtanította számunkra, minden értéktárgy annyit ér, amennyit adnak érte – a BAYC képei azonban nem csak NFT-voltuk miatt értékesek. A képet megvásárlók ugyanis az egyedi, majmos avatár mellett belépőt is kapnak egy exkluzív klubba, ami státuszt és egyéb lehetőségeket biztosít számukra.

 
A Bored Ape Yacht Club majmai 
Forrás: CryptoPotato
 

Miután Green is vásárolt egy NFT-t a BAYC-tól, ő vált a kép teljes jogú tulajdonosává, és megszerezte a jogot, hogy szabadon felhasználja azt. Egy sorozatban szerette volna bemutatni egyedi majmos képének főszereplőjét, ám kénytelen volt leállítani a munkálatokat, miután egy hackelés során valaki ellopta tőle NFT-jét.

„2021 júliusában vásároltam meg a majmot. Az elmúlt hónapokat azzal töltöttem, hogy fejlesztettem a szellemi tulajdonom és azon dolgoztam, hogyan tudom a show sztárjává tenni. Egyébként Frednek hívják, és néhány nappal azelőtt, hogy bemutatkozhatott volna, egyszerűen elrabolták” – magyarázta a színész-rendező. Majmát egy adathalász akció keretében szerezték meg tőle, és már tovább is adták egy másik NFT-gyűjtőnek – Green most azon ügyködik, hogy valahogy visszaszerezze a digitális képet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk