Ez lehet a jövő év egyik legütősebb filmje

  • Gera Márton
  • 2017. december 14.

Mikrofilm

Izgalmas film az amerikai televíziózás legendájáról.

A Deadline írta meg először, hogy Seth Rogen játssza a legendás híradóst, Walter Cronkite-ot egy jövőre érkező filmben. Az internetezők egy része persze rögtön felhördült, és kikérte magának, hogy milyen dolog már az, hogy a Judd Apatow-komédiák sztárja, a beszélő virslikről szóló mozihoz forgatókönyvet író fickó fogja játszani a tévés legendát, akinek pályája összekapcsolódott a 20. század második felének legfontosabb eseményeivel. Bár a filmről egyelőre keveset tudni (a nálunk viszonylag ismeretlen független filmes, David Gordon Green rendezi, a még kevésbé ismert Ben Jacoby pedig írja), annyi már biztos, hogy a Newsflash az amerikai televíziózás legforróbb pillanataiban, 1962 novemberében játszódik a CBS stúdiójában, amikor a csatornáknak valahogy közölniük kellett Kennedy elnök meggyilkolását.

Seth Rogen alias Walter Cronkite

Seth Rogen alias Walter Cronkite

 

Akinek erről az jut eszébe, hogy a JFK-merényletet már ezer meg ezer aspektusból láttuk, annak tökéletesen igaza van. A Newsflash nem is a Kennedy-gyilkosság bemutatása miatt tűnik érdekes vállalkozásnak, hanem mert olyasvalakiről szól majd, akinek a pályája már nagyon kiáltott egy játékfilm után. Walter Cronkite ugyanis a televíziós műfaj egyik legismertebb alakja, s ehhez igazából csak annyit kellett tennie, hogy tisztességesen végezte a munkáját. Meg persze éppen a megfelelő pillanatban volt megfelelő helyen.

Newsflash az eddigiek alapján egyáltalán nem tűnik klasszikus biopicnek, és kiről kellene mozit csinálni, ha nem arról az emberről, aki tudósíthatott a második világháborúból, Kennedy lelövéséről, vagy éppen a holdra szállásról!? Tegyük gyorsan hozzá, hogy tavaly nyáron arról szóltak a hírek, hogy Steven Spielberg háborús drámát készít Cronkite-ról, pontosabban a vietnami háborúban játszott szerepéről, ám erről a projektről azóta nem hallani semmit.

Az 1916-ban született Cronkite klasszikus tudósítóként indult, dolgozott Moszkvában, ott volt a világháború frontvonalában, és szépen ment előre a ranglétrán, hogy 1950-re televíziós újságíró váljon belőle a CBS-nél. A hatvanas években már a csatorna hírműsorát vezette, de ez még az az időszak volt a televíziózás történetében, amikor az esti híradók sem számítottak különösebben jelentős műsornak. A fordulópontot többek között Kennedy elnök halála jelentette, a tévécsatornák adásukat megszakítva jelentették be a hírt, és bár nem a kamera előtt ülő Cronkite tette meg ezt először (az NBC gyorsabb volt), a bejelentés mégis legendás pillanattá vált. A tárgyilagosságra mindig ügyelő Cronkite elkezdi felolvasni az elnök haláláról szóló hírt, leveszi a szemüvegét, és lehet látni, ahogy a könnyeivel küszködve tudja csak elmondani a továbbiakat:

JFK assassination: Cronkite informs a shocked nation

“As The World Turns” was airing on CBS the afternoon of November 22, 1963, when Walter Cronkite broke in to tell the nation that President Kennedy had been shot. Coverage then went back to the soap opera, but not for long. Charles Osgood reports on how America learned of the shooting of a president.

Bár minden bizonnyal ez lett Cronkite pályájának legismertebb pillanata, az újságíró egészen 1981-es háttérbe vonulásáig volt a legmegbízhatóbb figura a képernyőn, nem véletlen, hogy „Amerika leghitelesebb emberének” is megválasztották, noha az ilyen kutatásokkal azért mindig vigyázni kell.

Walter Cronkite a stúdióban

Walter Cronkite a stúdióban

 

A jövő novemberben érkező Newsflash azért is tűnik izgalmasnak, mert illeszkedik abba a trendbe, ami az utóbbi években újra elindult a filmes világban, vagyis hogy a nagy történeteket az azokat feltáró, közvetítő újságírók szemszögéből mutatják be. Ilyen volt az egészen mesteri Spotlight, de ilyen Spielberg új filmje, az itthon februárban bemutatkozó A Pentagon titkai is, amely a vietnami háború kudarcosságáról szóló jelentés kiszivárogtatását mutatja be a The Washington Post újságíróinak szemszögéből.

Akit behatóbban érdekel Walter Cronkite pályája, annak a The Guardian 2009-es cikke tökéletes kiindulópont lehet, de ez a magyar nyelvű írás is remek alapozó.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik.

Neked ajánljuk