Élet a feje tetejére állított világban – 40 dokumentumfilm nézhető online a Verziótékában

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Mikrofilm

Kizsákmányolt erdők, versenyistállóként működő gimnáziumok, megfizethetetlenné váló lakások – az elmúlt évek kiemelkedő dokumentumfilmjei immár hosszútávon is elérhetővé váltak, ajánlunk közülük párat.

Az elmúlt két évben a Verzió Filmfesztivál az élő vetítések mellett online platformján is nézhetővé tette az elmúlt időszak legerősebb, legfontosabb és legizgalmasabb dokumentumfilmjeit. A Verziótéka mára igazi, minőségi streamingplatformmá vált, ami gondosan válogatott dokukon keresztül mutatja be napjaink legégetőbb problémáit és a világot, amelyben élünk.

A Verzió célja, hogy mindezeket a filmeket ne csak a fesztivál ideje alatt nézhessük, hanem bármikor – épp ezért hosszútávon is elérhetővé tették ezeket, sőt, folyamatosan bővítik a Verziótéka kínálatát, amelyen jelenleg 40 dokumentumfilm nézhető. A leggyorsabb 100 felhasználó ráadásul egy ingyen kölcsönzést kap ajándékba: ehhez csak a 'VERZIOTEKA' kuponkódot kell használni. Ezt követően minden dokumentumfilm 750 forintért nézhető.

A kikölcsönözhető filmek között van például a 2016-os Havanna Tranzit, amely azt vizsgálja, jelenthet-e menedéket Kuba a transznemű közösség számára. ‘Homophobia no, socialismo si!’ – szól az 1959-es szocialista forradalom modern beteljesítésének szlogenje, melynek egyik vezető arca Mariela Castro, az elnök lánya. Ő vezeti az állami nemváltó ellátást, amelynek keretében évente egyszer egy holland és egy belga plasztikai sebész repül az országba, hogy öt transznemű kubain műtétet végezzenek.

A Per egy kafkai, abszurd jogi procedúrát mutat be: Oleg Szencov krími születésű ukrán filmest és Euro-Majdan aktivistát 2014 májusában tartóztatták le, majd egy nevetséges és egyben félelmetes eljárást követően 20 év börtönre ítélték. A film bemutatja a kirakatpert, amelyen keresztül felsejlik a könyörtelen orosz államgépezet képe is.

A lakásárak elképesztő emelkedését, az ettől elmaradó fizetések jelentette kínt, a hó végére már-már tarthatatlan helyzet itthon is emberek tömegeinek lehet ismerős. A Kiszorítva az ENSZ lakásügyi különmegbízottját, Leilani Farhát követve mutatja be a lakás- és megélhetési krízist, amely a világ egyre több városában van jelen.

Az álomegyetemekre való készülést, a versenyistállóként működő gimnáziumokat, a szekta-szerűen szerveződő diákokat egy rakás amerikai tinifilmben láthattuk már kikarikírozott módon. A Mindent bele! humorral és együttérzéssel mutatja be a valóságot, amely néha a komédiákat, máskor a drámákat idézi. A filmből megtudhatjuk, mit élnek át a különböző hátterű amerikai diákok, akik abban a hiszemben nőttek fel, hogy bármi és bárki lehet belőlük, ha elég erősen akarják – a legjobb felsőoktatási intézményekig vezető út azonban tele van buktatókkal.

A 2020-as Erdőrablók igazi doku-thriller, amely az EIA amerikai környezetvédelmi iroda vezetésével, rejtett kamerák és beépített emberek segítségével leplezi le az illegális fakitermelés gyakorlatát, amely országokon és kontinenseken átívelő, az egész bolygónkat fenyegető veszély. A film Oroszországtól Peruig, Kínától Romániáig járja be az erdőket, amelyek védtelenek az emberi mohósággal és korrupcióval szemben.

A további kölcsönözhető filmeket a Verziótékában lehet böngészni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk