Interjú

„Életem legjobb húzása”

Ellen Burstyn színész

Mikrofilm

Nyert Oscar-, Emmy- és Tony-díjat, felkarolta Scorsese-t, színészközpontot vezet Al Pacinóval, most pedig Mundruczó Kornél filmjében játszik – a Pieces of a Woman nagy sikerrel szerepelt a Velencei Filmfesztiválon. A színésznőt New York-i otthonában értük el telefonon.

Magyar Narancs: Lee Strasbergtől, az Actors Studio legendás vezetőjétől, Al Pacino mentorától tanulta a method acting mibenlétét. A híres „módszer” még most is a segítségére volt, amikor a Pieces of a Womanben játszott?

Ellen Burstyn: Sokan sokfélét gondolnak a módszerről, Sztanyiszlavszkij például azt mondta, hogy ő nem talált fel semmit, csak leírta, mit csinál egy jó színész. Vannak tanulható technikák, amelyek hozzásegítenek a minél realisztikusabb játékhoz, de a „method” nem egy stílus, régen rossz, ha egy színészről ránézésre meg lehetne mondani, hogy ó, igen, ő a módszer híve. Kornél filmjének világába könnyű volt belehelyezkednem, és amilyen nagyszerű színész Vanessa (Kirby – a szerk.), könnyű volt elhinnem, hogy ő a lányom. Ha beszélünk, a mai napig mamának szólít.

MN: Al Pacinóval együtt még mindig társelnökként vesz részt az Actors Studio életében?

EB: Igen, és Alec Baldwin is csatlakozott hozzánk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?