Elhunyt Gyarmathy Ágnes, a Mephisto jelmeztervezője

  • narancs.hu
  • 2023. április 27.

Mikrofilm

82 éves volt. 

Életének 82. évében csütörtökön meghalt Gyarmathy Ágnes Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező, egyetemi tanár, az Oscar-díjas Mephisto című film jelmeztervezője – tájékoztatta a Színház és Film Intézet az MTI-t csütörtökön.

Gyarmathy Ágnes az alapítástól a Színház és Film Intézet osztályvezető tanára volt. „A színház iránti mélységes alázatát és mindent felülíró szeretetét örökké szívünkben őrizzük”

– közölte az intézet.

 
Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója (j) és Gyarmathy Ágnes, a színház díszlet- és jelmeztervezője bemutatja Jászai Mari halotti maszkját a debreceni Déri Múzeumban 2016. szeptember 27-én. A különösen értékes, az eddigi ismeretek szerint az eredetiről csak két másolatban készült maszkot Ráckevei Anna ajándékozta a múzeumnak.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI Fotó:
 

Gyarmathy Ágnes 1941. augusztus 9-én született Budapesten, szülei Gyarmathy Tihamér festőművész és Gobbi Éva voltak. Pályafutást 1960 és 1962 között a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte színésznőként. 1962 és 1966 között a poznani Képzőművészeti Főiskola hallgatója lett, és ettől kezdve a díszlet- és jelmeztervezés irányába fordult.

1966-tól haláláig több mint 500 különböző színházi előadáshoz tervezett díszletet, jelmezt vagy mindkettőt. Az összes jelentősebb magyarországi színházban dolgozott, köztük a Szegedi Nemzeti Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Békéscsabai Jókai Színházban és a Budapesti Operettszínházban.    

Több magyar tévéjáték és film, köztük Szabó István Oscar-díjas Mephistójának jelmezeit is ő készítette. Színházi, televíziós és filmes munkáiért számos nívódíjban részesült, 1978-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki.  

1989 óta tanított, a Képzőművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem látványtervezés tanszékének főmunkatársa volt, haláláig a Színház és Film Intézet osztályvezető mestertanáraként tevékenykedett.

Meghatározó szerepet játszott az iskolai oktatás alakításában, szervezésében és irányításában. Jelentős szerepet töltött be a színházi szakmák utánpótlás-nevelésében, óráin diákjaival személyes mester-tanítvány viszonyt alakított ki, és nyomon követte volt tanítványai későbbi pályafutását. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk